Debatindlæg, Energipolitik, Gæsteindlæg

Røverne fra Rold

Gæsteindlæg af Jakob Kjær

I gamle dage rejste man ikke gennem Rold Skov, for der huserede røverne fra Rold.

Det er ikke tilfældet i dag. Landvejsrøverne gider ikke længere strejfe om i skov og krat. I stedet har de kastet sig over vores energiforsyning, hvor de røver og voldtager den danske befolkning.
Hvad skal vi dog gøre? Jo, vi skal gøre som i gamle dage. Gå uden om skoven. Gå uden om
røverreden.

Hvordan gør vi så det? Jo, vi går uden om den eksisterende energiforsyning og får el og gas leveret
direkte til døren på lastbil i form af flaskegas og genopladelige batterier direkte leveret fra
producenten til forbrugeren. Lad os komme i gang.

For at undgå skatter og afgifter kan borgerne have en andel i produktionsanlægget, for eksempel 1
kr., hvorved der er tale om egetforbrug, som ikke skal beskattes. Danmark har en historisk tradition for andelsbevægelser.

Røveri på nettet er ikke nogen ny opfindelse. For 20 år siden var Californien ved at gå bankerot på
grund af svindel med energi. Så måtte ”The Terminator” Arnold Schwarzenegger rydde op. Se
dokumentaren: Enron – The Biggest Fraud in History

Danmark har solgt sine olie- og gasaktiviteter i Nordsøen og lukket Tyra-feltet i årevis. Samtidig har
politikerne kørt hetz på naturgas. Naturgassen blev introduceret som den grønne miljøvenlige
energikilde, men hænges nu ud som sort fossil klimagas.

Det kan derfor undre mig, at man har lavet en kompliceret markedsmekanisme, hvor el-prisen gøres afhængig af prisen på naturgas.

Så har vi plastret hele kongeriget til med vindmøller, som producerer som vinden blæser.

Alt imens vi har lukket verdens bedste kraftværker og fornægtet atomkraft og skifergas.

Nu er Danmark ikke længere selvforsynende med energi og energi er blevet en socialistisk ideologi, et religiøst anliggende frakoblet enhver teknisk fornuft.

Og vi kan ikke længere på vindstille dage regne med at få billig vandkraft fra Norge da nordmændene har lagt et elkabel til England.

Vores naboer til den anden side, tyskerne har suspenderet Nordstream 2 og lukket deres
atomkraftværker.

Man behøver ikke være professor fra Aalborg Universitet for at kunne indse, at det vil ende galt med den danske energiforsyning. Den 3. energikrise er selvforskyldt.

Klimakætteren fik desværre ret i sine forudsigelser.

Del på de sociale medier

18 Comments

  1. Karl Iver Dahl-Madsen Skriver “Der er ikke noget der hedder “gratis”. Kun et spørsgmål om hvem der betaler.” – Det ved jeg udmærket (der er mange, som ikke synes at være klar over det, – men jeg ved det). Det er en politisk diskussion om, hvor langt ud i det ekstreme, at man bør drive liberaliseringen. Jeg mener, der er en grænse. Grundlaget for et civiliseret samfund er at have sans for det fælles gode. Det sætter hos mig en grænse ved de livsnødvendige goder. Det skal ikke afhænge af en persons pengepung, om han har tilgang til dem. Der er masser af eksempler, hvor vi alle heldigvis accepterer dette, måske uden at tænke nærmere over det.
    Vi bliver ikke enige om, hvor denne grænse skal gå, fornemmer jeg. Så vi kan slutte den debat her, og måske tage den op en anden gang et andet sted.

  2. Niels Valentin

    Skrev han “skifergas”? Socialistisk energipolitik eller ej, er det bestemt noget skidt, vi skal holde os fra.

    Desværre går det for langsomt med at finde løsninger, for ingen “gider” betale. Vi skal alle betale en pris og ingen skal gå forrest, vi skal alle tage initiativer. Som nævnt er det underligt, at ikke alle matrikler i en eller anden grad har bare én lille vindmølle, bare noget, der kan bidrage. Der tænkes kun i store ensartede løsninger, som f.eks. vindkraft kontra atomkraft…. Kom nu ind i kampen, altså! Der skal rykkes på samtlige fronter. Én løsning er ikke mulig. Hvis der laves en lovgivning (eller meget hellere ikke nogen) om at innovation betaler sig, er jeg overbevist om, at vi alle har små idéer til at bidrage til både grønnere energi og en decentralisering af energinettet.
    Mvh N

    (forkortet af red.)

  3. Hej Karin Kør en tur til Thy, der er der ikke en gård uden den har sin egen lille vindmølle.
    Hvorfor det ikke er mere udbredt i resten af landet, skal jeg ikke kunne sige, måske er der bare en god sælger på Thy

    • Wow, og det får man slet ikke at høre om her på Sjælland. – Er det ikke også på Thy der er et, hvad kalder man det, et Termisk Jordvarmeanlæg, som faktisk fungerer fint, og vil kunne give mere vedvarende energi, end vindmøller og solceller?

    • Martin Dalgaard Gosvig

      Der er et firma i Thy som laver vindmøller.

  4. Erling Petersen

    Tak for et glimrende indlæg Jacob Kjær

    Hvis du vil finde røverne, skal du tilbage til slutningen af 1980’er og begyndelsen af 90’erne. Det var der, katastrofen startede. Dengang havde Danmark en af verdens billigste og mest stabile energiforsyninger. Den bestod af ”hvile i sig selv” selskaber, der var ejet og ledet af forbrugerne. Det har Frede Vestergaard skrevet mere om i JyllandsPosten ”Elkrisen er selvskabt”: https://jyllands-posten.dk/debat/breve/ECE14335529/elkrisen-er-selvskabt-det-er-prisen-for-liberalisering/
    Men de røde partier ville ikke indrømme at naturgasselskaberne havde over- investeret, derfor ”opfandt” de klimamyten og stillede krav om kraft-varme på naturgas og CO2-afgift for at redde naturgasselskabernes økonomi. Det har jeg skrevet mere om i ”Klimafrygtens fødsel og naturgassens forbandelse” :https://klimarealisme.dk/2022/08/25/klimafrygtens-foedsel-og-naturgassens-forbandelse/
    Siden har vi så hængt på klimamyten. Den blev så brugt til at begrunde, at energien naturligvis må styres af politikerne på Christiansborg gennem statsejede selskaber som DONG og Ørsted. De politiske partier har så brugt klimamyten til at overgå hinanden i løfter om guld og grønne skove, hvis bare de får lov til at styre ”den grønne omstilling”.

    Indtil nu har befolkningen været ret ligeglad med klimamyten. Langt de fleste anset det bare som en af de mange julelege, som politikerne bruger til at drille hinanden med. Når Danmarks produktion er under een promille af den globale, så har de fleste svært ved at tro, at det kan være en katastrofe for kloden. Så længe politikerne ikke laver noget, der ændre væsentligt på vores hverdag, så interesserer det os ikke. Men nu opdager befolkningen, at klima-legen i allerhøjeste grad ændre vores hverdag. Det bliver interessant at se vælgernes reaktion ved det kommende folketingsvalg.

    • Claus Beyer

      Præcis. Det er helt rigtigt, at ”hvile i sig selv” selskaber ikke var de røde partiers kop te.

      Ironisk nok var deres energiminister Poul Nielson en drivende kraft i nedbrydningen af denne fornuftige ejerstruktur. At han nu på sine gamle dage skriver fornuftige artikler, som kunne tyde på, at han er kommet til fornuft, ændrer ikke ved det faktum, at han er medskyldig i ødelæggelsen af verdens bedste og billigste el-forsyning. Det er mærkværdigt, at den røde regering dengang med vilje formåede at ødelægge denne forbrugerejede hvile-i-sig-selv elproduktion og banede vejen for en rå, kynisk kapitalistisk struktur kulminerende med liberaliseringen, hvor hele molevitten kom på børsen, så personer, der ingen forstand havde på el-produktion kunne skovle penge ind på den for befolkningen livsnødvendige elektricitet. Den største kapitalist blev staten.

      Var det virkelig socialisternes mål? Er det socialismens sande ansigt, der afsløres, når statsfirmaets pengemaskine Ørsteds direktør Mads Nipper udtaler: “Vi har intet ansvar for at hjælpe el-kunderne gennem en krise” (TV nyhederne 18:30 d. 12. august), da han blev interviewet i anledning af opjusteringen pga forventet profit på 22 milliarder kroner (betalt af forbrugerne) i år? Det hører vi ikke meget til i medierne.

      Venstrefløjen vil have beskattet de store, stygge internationale oliefirmaer; men energikæmpen Ørsted går udenom radaren. Det siger vist alt om vores socialistiske regering. Et tegn med en vognstang om, hvor der ikke skal sættes kryds ved det kommende valg.

      • Karl Iver Dahl-Madsen

        Hej Claus
        Jeg er ikke enig i det med liberalisering. Du skriver selv at det gælder om at holde politikerne væk, og der gør man bedst i et frit marked.
        Problemet er man har liberaliseret et marked som overhovedet ikke er frit, men stærkt politisk styret ved:
        1. Støtte til vind, sol og biomasse og elbiler
        2. Benspænd for fossil energi
        3. Forbud mod atomkraft
        Hvis politikerne havde blandet sig udenom ville vi dag haft rekordlave energipriser

        • Karl Iver Dahl-Madsen
          Jeg er enig med dig. Normalt.men.. Liberalisering er ofte udmærket, dog ikke, når det gælder livsnødvendige varer og ydelser. Drikkevand er livsnødvendigt for alle mennesker. Derfor burde det være gratis i et rigt, civiliseret velfærds samfund som Danmark. Det samme gælder energi i form af elektricitet. Det er næsten livsnødvendigt for de fleste mennesker at kunne bruge elektricitet. Det kan i hvert fald være farligt, hvis man ikke har det pga pludselige “black outs”, – eller pga. lukning fordi regningen ikke kan betales. Lægehjælp og sygehusindlæggelse er andre eksempler. Det er efter min mening forkert, at sætte sådanne ting på børsen. Vi burde af alle lande have råd til at sørge for vore indbyggere, alle indbyggere, så ingen skal dø pga af mangel på livsnødvendigheder. Derfor mener jeg, at elektricitet aldrig skulle være liberaliseret. Vi havde en fornuftig forbrugerejet og styret el-produktion i over 30 år. Forbrugerne investerede fornuftigt i den. Den investering var der selvfølgelig pengegridske personer, som gerne ville have fat på. Det burde aldrig have været muligt. Det er grunden til at vi i dag sidder i problemer til halsen. Fordi politikere og andre magtsyge personer fik raget det hele til sig uden at have det mindste forstand på det, som de lovgav om eller handlede med. Det svarer til et privat vandværk, hvor forbrugerne gennem årene har lagt penge til side til vedligeholdelse og forbedringer, men så må se det hele forsvinde pga en uhæderlig bestyrelsesformand, der formøbler det hele på rekordtid (en aktuel situation, jeg selv pt oplever). Liberalisering kan være godt i mange tilfælde, men den totalt blinde liberalisering af alt muligt i løbet af de sidste 20-30 år, er af det onde, hvis man ikke har øje for, at der findes mennesker, der vil udnytte det kynisk til egen fordel.

          • Karl Iver Dahl-Madsen

            Der er ikke noget der hedder “gratis”. Kun et spørsgmål om hvem der betaler.
            Prskontrol er den mest skadelige politiske indgreb overhovedet. Og vil garantere knaphed på alt.
            Hvis man vil hjælpe nogen der er i klemme, skal de have pnege direkte i hånden

  5. Hørt, fordi der skal da tænkes om igen: Fra min tid i Australien tilbage i 1960erne, husker jeg at have set, at der på landsteder langt ude – in the outback – var små Vindmøller med egen Generator, som gav dem strøm til husbehov!
    Hvad med hvis vi også kan få en lille Vindmølle ved vore Huse, kombineret med Solpaneler, som ikke behøber at være store og larmende……måske der allerede er en teknik, vi af politiske årsager ikke har fået lov til at kende til her i vort lille flade og vindblæste Jante- Ø- samfund????

    • Karin sagde:

      “….måske der allerede er en teknik, vi af politiske årsager ikke har fået lov til at kende til her i vort lille flade og vindblæste Jante- Ø- samfund????…”.

      Og der er fx.
      https://solar.lowtechmagazine.com/2019/06/small-wooden-wind-turbines.html

      • Tak MP, men hvad i alverden venter Beslutningstagerne på her i Janteland?
        Disse vindmøller er endda lavet af TRÆ. Lad os få råbt højt nu på Christiansborg og DTU, så vi for alvor kan få Bæredygtig Energi i vort lille vindblæste land!? Desuden forstår jeg ikke, hvad vor Ulandshjælp går ud på, hvis ikke det er til Bæredygtige projekter som Energi & Vandrensning?!?!

        • Claus Beyer

          Karin Egede, Hvorfor vil du have politikere til at bestemme over dig? Du kan da bare skaffe din egen lille vindmølle. Der er ingen grund til at advokere for en totalitær styreform, bare fordi du synes, det er en god idé med en vindmølle lavet af træ. Jeg tror ikke, der er nogen, der forbyder dig at sætte sådan en lille mølle op på din grund.

          • Det har du måske ret i. Der er bare så mange regler som når folk foretager sig noget på egen hånd, kommer der straks nogen fra kommunen, der forbyder det. Eksempelvis, når folk vil Kystsikre deres egen grund med sten, får de påbud om det, fordi eksempelvis DN mener noget andet, og så bliver der politisk.
            Claus Beyer, Mener du, at en privatperson kan opsætte sin egen lille Vindmølle for derved at kunne blive selvforsynet og uafhængig af et EL-selskab?

          • Ligesom med solceller kan man ikke bare sætte en vindmølle op, det skal man søge om. Solceller får de fleste lov til, men vindmøller tror jeg man får svært ved at få tilladelse til i villakvarter

          • Karin Egede Jeg aner det ikke. Det kan da godt være, at man heller ikke må det. Jeg er bare generelt imod et totalitært styre, hvor alle befales af politikerne at gøre det samme. Jeg vil aldrig selv forlange, at alle skal tvinges til at leve, som jeg selv finder fornuftigt. Et eksempel, som jeg lige talte med nogen venner om i dag, er hastigheden på motorveje. Nogle vil have det gjort ulovligt at køre over 110 km/t på motorvejen, fordi det vil spare noget energi. Jamen, det står enhver frit for at kun køre 110 km/t, hvis de vil spare; men jeg vil samtidig, at folk der af en eller anden grund har brug for at køre 130 km/t skal have lov til det. Det skal politikerne ikke bruge deres tid på. Et andet eksempel er rygning. Alle ved, det er farligt. Hvorfor så blive ved med at bruge sin tid med at diskutere lovgivning om aldersgrænser på 21 eller 25 år, som sundhedsministeren øjensynlig gør. Hvis folk vel vidende, hvor farligt det er, alligevel ønsker at ryge, så skal de da have lov til det. Jeg vil ikke have et gennemreguleret totalitært samfund. Jeg vil frihed.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*