Debatindlæg, Gæsteindlæg, Klima

Klimarealisme på Folkemødet i Middelfart

Det var vores aktive følger, Dines Jessen Petersen, der tog initiativet til, at Klimarealisme skulle deltage i Klimafolkemødet i Middelfart, 1. – 3. september. Morten Riber Larsen meldte sig frivilligt som medaktør, og her følger deres referater af begivenheden.

Fra redaktionens side skal vi give et stort bifald til d’herrer. Det var en god indsats, som andre måske også kunne tænke sig at prøve?

Dines forklarer om klimarealisme for interesseret tilhører

Morten Riber Larsens betragtninger

Der var klimafolkemøde i Middelfart fra 1-3 sept., og den 1. og 2. deltog jeg sammen med Dines Petersen på vegne af klimarealisme.dk.

Her er et par ord om oplevelsen:

Da vi først lige havde afkodet, hvordan vi fik folk ind i en samtale, fik vi travlt. Næsten uden pause kunne vi fredagen igennem plukke alle de mennesker, vi orkede, så snakken gik uafbrudt. Jeg oplevede, hvordan rigtig mange mennesker gik fra vores stand med ny viden og et ”aha”, det er værd at tænke nærmere over.

Men man er jo nødt til at snakke lidt om, hvordan man ser på tingene for at komme frem til at kunne fremføre sine pointer og argumenter.

Det gik som sagt fint over for langt de fleste besøgende, men ind i mellem fik jeg også modstand.

Det skete især, når der kom en forudindtaget alarmist hen til mig, hvis formål ikke så meget var måske at blive klogere, men nærmere at vise sin utilfredshed over, at vi tillod os at stille op.

Problemerne viste sig hurtigt ved, at jeg blev afbrudt allerede, mens jeg var i gang med at oplyse lidt om,hvordan jeg/vi ser tingene, og hvorfor vi stiller op. Det kunne f.eks. ske ved, at den besøgende ”spurgte”: ”Så du synes altså slet ikke at der er nogen klimakrise?” og lidt efter ”du kommer med mange synsninger! Ved du egentlig hvad videnskab er? Hvad er din uddannelse?”

…men ellers var det et fantastisk oplevelse at møde en masse ”virkelige” mennesker derude, og mærke virkningen af sine holdninger på sin krop. Både Dines og jeg kunne fornemme, at vi slet ikke er alene om at ”synes” der er noget galt med klimavidenskaben, måden den fremstiles på, og måden hvorpå den trækkes ned over hovedet på os. Jeg vil anslå op mod en tredjedel. Og det er meget, taget i betragtning af at vores gæster alle var taget til klimafolkemøde, som udgangspunkt.

Dines Jessen Petersens referat

Jeg har længe tænkt over, hvordan vores forening kan blive mere kendt, så flere vil frekventere vores hjemmeside og læse vores mange oplysende artikler.

Jeg besluttede så at noget af løsningen kan være at tage på markeder og andre relevante steder, og der var klimafolkemødet et oplagt emne.

Jeg tog 2 halvpaller, monterede en plade på hver med plads til 12 stk. A4-side på hver, omdannede et fotostativ til reklamesøjle (ikke særlig prangende), afsted til folkemødet!

Karl Iver havde annonceret min tilstedeværelse på folkemødet, 2 henvendte sig for at assistere, dejligt.
Jeg forventede stor uenighed af op til 90% af de besøgende. Der var, overraskende for mig, stor interesse for mine udsagn om klima og energi. Jeg tror at måske 80% reagerede positivt på min henvendelse.

Jeg indledte samtalen med at mit primære formål var at udbrede kendskabet til vores forening, at vores tilgang var en del skepsis til en ensidig debat med megen flokmentalitet, og at der var mange forkerte udsagn i omløb. Endvidere at der var fri tilgængelighed til vores hjemmeside, at et medlemskab ville glæde os men ikke var et krav.

Mange fik jeg en lille snak med, jeg oplyste, at Poul Nielson i en kronik i Jyllands Posten start februar skrev, at det var hovedet under armen at afskrive en energikilde, før der var et modent alternativ. Det er der jo tydeligvis ikke. At Poul Nielson først i kronikken spurgte “er der en voksen tilsted” førte til smil. Mange andre emner blev diskuteret, også “bænken”, upræcise måske tendentiøse forudsigelser, der var mange emner på standerne til inspiration.

Jeg synes jeg mødte stor imødekommenhed og interesse. Og jeg lærte, at man gerne må være lidt udfarende, “goddag, er du interesseret i klima” f.eks., ellers går de fleste bare forbi. Der var selvfølgelig også nogle få, der straks vendte ryggen til, det var jo forventeligt.

Alt i alt en positiv oplevelse. Nu har jeg standerne, bilen kan pakkes på 5 minutter, en opstilling tager 8 minutter, så er det om at finde egnede markeder og andre steder.

   
Del på de sociale medier

7 Comments

 1. Svend Erik Holm

  Også 👍 herfra! Jeg havde planer om at hilse på, men blev forhindret af private årsager. Min erfaring er lidt tilsvarende; når man melder klar ud, kommer folk som regel ud af busken – når andre tør råbe ‘Han har jo ingen tøj på!!’.. Det galoperende klimavanvid må vel løbe tør for trivielle fupta på et tidspunkt.

 2. Morten Thomsen

  Artiklen af Poul Nielson, er den tilgængelige nogen steder?

 3. Michael Gissel

  Det er et super fint initiativ. Tak for at I orker det. Hvis det bliver en tilbagevendende begivenhed, må I meget gerne melde ud i god tid, så man har mulighed for, at komme forbi eller måske give en hjælpende hånd 😉

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*