Klima i Medier, Klimaadfærd, Klimarealisme i medierne

Rekviem på repeat

Klaus Wivel har skrevet denne suveræne leder i denne uges Weekendavisen, som jeg genposterer med tilladelse fra Klaus Wivel.

Klaus Wivel, Redaktionschef på Weekendavisen

Jeg har to bemærkninger til lederen:

 1. Det er mig bekendt det eneste danske ledende medie, der i nyere tid har gjort op med den uansvarlige og dybt skadelige dommedagsretorik, der præger klimadebatten.
 2. Klaus Wivel tager ikke den fulde konsekvens af afmonteringen af klimadommedag, som er, at vi har god tid til at håndtere udfordringerne på en måde, der ikke er (meget) dyrere end konsekvenserne af klimaændringerne. Vi skal ikke holde ambitionsniveauet højt, men tværtimod tage den med ro og fortsætte med at bruge kul m.m., indtil andre energiformer bliver mere lønsomme, som beskrevet i mit blogindlæg

Og her er så lederen:

Rekviem på repeat

VI har måttet vænne os til en ny lidelse. Den går, som vi kunne læse i forrige uges IDEER, under det i grunden besynderlige navn klimaangst og rammer mest af alt unge og børn. Antallet af diagnosticerede er alarmerende højt. De frygter for, at kloden om føje år bliver ubeboelig, og at menneskeheden inden længe udslettes. Nogle går så vidt som til at nægte at få børn, et slags slægtsmæssigt selvmord, som begrundes med, at børn vil øge belastningen af Jorden, og at de går en håbløs fremtid i møde. Mon ikke COP26 i Glasgow sender yderligere mængder af unge ned i en dyb depression, når de oplever, at næppe heller her vil klodens ledere falde hinanden om halsen og love at skaffe sig af med alle fossile brændstoffer inden årets udgang?

SKRÆMMER vi livet af børn og unge, gør vi det med fanatisk konsekvens. Medier bringer ustandselig apokalyptiske forsidebilleder af brændende skove og hvirvlende orkaner samt ledere og daglige artikler iført mental sørgeramme. Det er rekviem på repeat og maksimal styrke, hvorfor det virkelig ikke er overraskende, hvis unge føler sig skræmt fra vid og sans, skønt ingen seriøse klimaforskere forudser, at vi samlet set går vores undergang i møde. Politikerne gør det ikke bedre ved i årevis at have fremturet med, at de kan løse denne globale krise, når den stadig stigende globale CO₂-udledning med al uønskelig tydelighed fortæller den modsatte historie. De falske løfter er kun i stand til at fremprovokere yderligere sortsyn. Ingen tør sige, at dette er et problem, der globalt ikke kan løses inden for en kort årrække, uden vi skal gå meget ned i levestandard. Og sker det, vil de fleste nok føle, at kuren er værre end sygdommen.

LIVET er godt, og fremtiden lovende. Det er nærmest blasfemisk at ødelægge den triste stemning ved at komme anstigende med den slags optimisme. Man har bare permanent at bøje nakken i skam. Men sagen er, at levestandarden aldrig har været højere, at vi i dag kan udrydde sygdomme, tidligere generationer døde af, at krige med millioner af ofre hører fortiden til, at minoriteter beskyttes, og fattige løftes, og at vi bliver ældre og ældre. For det kan vi takke de uforfærdede, entreprenante idealister, der siden tidernes morgen har håndteret vores største problemer – ikke dem, der har insisteret på at gå gennem tilværelsen iklædt sæk og aske. For kommer vi næppe til at løse klimakrisen i det tempo, som vil afværge temperaturstigningerne, vil vi blive bedre i stand til at forebygge følgerne. Vi skal ikke sænke ambitionsniveauet, men gå til opgaven med en frugtbar kombination af fremskridtstro og realisme. Er klimatopmøder så spild af tid? Nej, de forpligter klodens ledere til at forklare, hvordan de vil sænke landenes CO₂-udledning, til at investere i fossilfrie alternativer og hjælpe de nationer, der rammes hårdest af den globale opvarmning. Men den svulstige og evindelige dommedagskværnen og de urealistiske krav om »radikale løsninger« vil kun skabe kynisme og fortvivlelse.

AF trøsterige tendenser er, at skønt ekstremt vejr ifølge forudsigelserne vil blive hyppigere, dør langt færre af det. I mange egne har man formået at bygge huse, der kan modstå storme, og varslingssystemer, som kan redde de fleste fra de værste ulykker. Vi går en fremtid i møde, hvor der skal bygges diger, dæmninger og andre former for beskyttelse mod havstigninger og vildt vejr. Det bliver dyrt, uskønt og besværligt, men det er gjort før: Holland er eksempelvis en nation, som delvis befinder sig under havoverfladen. I nogle områder af kloden vil man skulle flytte væk fra kysterne, andre vil blive svære at bebo længere. Det er ulykkeligt og visse steder katastrofalt, men det er ikke, ja, klodens undergang. Mennesket har aldrig ladet sig viljeløst drukne i oversvømmelserne. Vi har altid befolket de mest fjendske egne, fra Arktis til Sahara.

VORES forbrug af fossile brændstoffer har sandt nok ført til denne krise, men det har også været en kilde til velstand og velfærd. Kloden skal nu hurtigst muligt overgå til fossilfri energi. Det foregår allerede, men det kommer til at gå langsommere, end mange har tålmodighed til at vente på. Og taler klimaeksperterne sandt, er skaden allerede sket. Om vi så stopper al fossil energi i morgen, undgår vi ikke temperaturstigninger.

BØRN vil nok alligevel blive bedre stillet, end vi andre var. Sådan har det været i århundreder, og der er ingen grund til at tro, det vil ændre sig. Det er hjerteløst, hensynsløst og skadeligt, når medier og klima­aktivister giver det modsatte indtryk. I grunden er det mærkeligt, at det er klimakrisen, der sender de unge på briksen, når vi stadig står midt i en pandemi, som The Economist vurderer har taget livet af 17 millioner mennesker verden rundt. Også den har vi kun løst sporadisk og midlertidigt. Alligevel er det trods nedlukning, isolation, sygdom og død ikke den, der skaber frygt og bæven blandt unge. Den har de lært at leve med – det gælder tydeligvis også den reelle trussel om mere dødelige pandemier. Af det kan der læres to ting: dels at vi ikke altid vælger de mest oplagte kriser at gå i panik over. Dels at mennesket er et tilpasningsdygtigt, opfindsomt og livsdueligt dyr.

Del på de sociale medier

9 Comments

 1. Hans Henrik Hansen

  “en ringe trøst i nøden må være, at Frank Hvam ‘nøjes med’ at udskamme skribenten og ikke truer med opsigelse af abonnement!”
  – det er opmuntrende at se, at Weekendavisen den 19. november bringer ikke mindre end fire læserindlæg, der går i rette med Frank Hvam!

  Overskrifterne lyder som følger:

  1. Klimaklovn
  2. Frank er ikke sjov
  3. Frank Hvem?
  4. Frank og Greta

  Avisen viderebringer essensen af ét af læserbrevene:

  “Weekendavisen skal ikke begynde at sælge sit produkt på kendte, der tænker store eller knap så store tanker”.

 2. Claus Beyer

  Det er prisværdigt, at Weekendavisen stiller sig kritisk til klimareligionen og dens ritualer. Men jeg tager først hatten af for avisen den dag, de tør vise sagens kerne, det, det hele handler om, nemlig klimakurverne for de sidste 800 000 år, eller for den sags skyld helt tilbage til Kambrium for 550 mill år siden. Data ligger frit tilgængeligt på internettet; men bliver aldrig, absolut aldrig vist i nogen af de aviser, der ellers har travlt med at beskæftige sig med klimareligionen. Det burde ellers være ligetil og forventet om ikke andet af respekt for læserne. Men de tør ikke. Journalisterne tør åbentbart ikke. Redaktørerne tør åbenbart heller ikke. Så hvis nogen lider af klimaangst, er det da medierne. De undgår altid at berette om sandheden, selvom det kun kræver nogle få kurver i en artikel. Kun een avis har turdet vise dem. Det var Stavanger Aftenblad for nogle år siden. Den avis blive da også publiceret i en by, hvor koncentrationen af geologer (som qua deres uddannelse er klimaeksperter om nogen) er særdeles høj. Måske af samme grund har de igennem årene haft en ganske sober avisdebat om emnet.
  Men de danske aviser? Nej. De lider af klimaangst. De tør ikke.

 3. Claus Beyer

  Man burde nok sende en stor gruppe psykiatere med til den næste klimakonference. Det er jo een stor massepsykose, der udspiller sig, når alle disse politikere, lobbyister, demonstranter m.fl. udfolder sig på disse sceancer. Fuldstændig løsrevet fra virkeligheden opstiller de alverdens ligegyldige fremtidige mål og raser imod mere nøgterne personer, der ikke er smittet af deres sygelige magtbegær.
  Jo mere desperate de agerer, jo mere utroværdige er de i mine øjne. Det burde være almen viden, at når noget annonceres som sidste chance, så er der smarte forretningsfolk på spil. Løb og køb. Desuden: Hastværk er og har altid været en væsentlig ingrediens i uhæderlige folks agenda. Det samme gælder manglende dokumentation for påstande og et syndigt rod i hukommelsen det være sig mødereferater, bilag og anden dokumentation for, hvad der er foregået for mere end nogle få år siden. Historien er ligegyldig for sådanne mennesker. Nej, det, der gælder, er tempo, tempo, løb og køb. Det haster.
  Jeg tror dem ikke over en dørtærskel.

  • Hans Henrik Hansen

   Det er jo een stor massepsykose, der udspiller sig, når alle disse politikere, lobbyister, demonstranter m.fl. udfolder sig på disse sceancer. Fuldstændig løsrevet fra virkeligheden opstiller de alverdens ligegyldige fremtidige mål og raser imod mere nøgterne personer, der ikke er smittet af deres sygelige magtbegær
   – ja det var i hvert tilfælde ret surrealistisk af overvære aftenens ‘afrapportering’ fra COP26 på Deadline!:

   https://www.dr.dk/drtv/se/deadline_283314

 4. Dines Jessen Petersen

  Også lederen accepterer menneskeskabte store klimaændringer som en selvfølgelighed, men er det sandt? Klimaet har jo altid forandret sig, også før den industrielle udvikling.

 5. Ingrid Schmall

  Klimaangst haben nur die, die genug Brot und Spiele haben.

 6. Hans Henrik Hansen

  Ja, det er en klima- og energimæssigt meget realistisk erklæring, som man kun kan hilse velkommen.
  Ved skæbnens ironi(??) er der lige til højre for lederen placeret et rasende læserindlæg fra Ida Auken, der indledes som følger:

  “I sidste uges Weekendavisen går udlandsredaktør Anna Libak helt galt i byen. Hun opfordrer EU til at gå ind på Ruslands sorte olie- og gasbane og vente med udfasningen af fossile energikilder. Dermed vil Europa blive ved med at være afhængig af Rusland frem for at kridte vores egen grønne, elektriske og økonomisk indbringende bane op. Det er en forkert tilgang både økonomisk og klimamæssigt…”

  , og det bliver værre senere! 🙂

  Nu må vi med spænding afvente næste uges ‘høst’ af læserindlæg – det er blot få uger siden, at en anden klimarelateret artikel i avisen afstedkom flere harmdirrende reaktioner fra (snart forhenværende, men mangeårige) læsere!

  • Søren Østergaard

   Artiklen peger på en meget vigtig ting: “klima-angst” – som rammer utallige, og som vil fylde lægers / hospitalers / psykiateres rum i fremtiden. Følelser går i arv til afkom, så de falske profeters usaglige dommedagsgentagelser vil koste dyrt. VH SØ

  • Hans Henrik Hansen

   “Nu må vi med spænding afvente næste uges ‘høst’ af læserindlæg…”
   – Frank Hvam skriver bla.:
   “Vi er den mest ødelæggende gene­ration i historien, og laver vores børn nummeret en gang til, så får det alvorlige konsekvenser – og det er ikke citat Frank, men citat 97 procent af alle ver­dens klimaforskere. Det er lidt flot for én, der tilhø­rer vores generation, at læne sig tilbage og bede de unge slappe af og tale ordentligt…”.
   Der har sikkert været adskilligt flere indsigelser, men nu har avisen åbenbart valgt at videreformidle synspunktet fra en eksponent for den kreative klasse – en ringe trøst i nøden må være, at Frank Hvam ‘nøjes med’ at udskamme skribenten og ikke truer med opsigelse af abonnement! 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*