Klima i Medier, Klimarealisme i medierne

Uhygge

Det er bemærkelsesværdigt så langt ud, klimagalskaben driver folk. Danske journalisters favoritavis i USA, The New York Times, har nogle slemme tilfælde tilknyttet, og her er et eksempel på en større artikel, der blev skrevet af en Ezra Klein for ikke så længe siden. Artiklen er delvist baseret på et interview med en kendt klimaalarmist: Elizabeth Kolbert.

I artiklen kan man bl.a. læse følgende godbidder:

Klein starter med at citere en miljøforkæmper: Stewart Brand: ”Vi er guder og kan lige så godt blive gode til det.” Klein er vild med et forslag til en løsning på klimakrisen baseret på såkaldt geoengineering, hvor jorden skal delvist afskærmes fra solens stråler. Klein er samtidigt ikke enig med Brand: ”Vi er ikke blevet gode til at være guder. Vi er frygteligt dårlige til det, og vi er omgivet af konsekvenserne. Vi kan således let ende i en situation, hvor vi ikke har andet valg end at være guder og ’skrue ned for solen’”.

Klein fortsætter: ”Enhver rimelig analyse af misforholdet mellem vores uendeligt langsommelige politik og vores hurtigt opvarmende planet kræver, at vi nægter os den luksus kun at overveje de løsninger, vi kan lide. For hver dag vores politik slår fejl, bliver de beslutninger, vi er nødt til at træffe i fremtiden, bare værre.

Nu bliver det for alvor slemt, her følger et uddrag af interviewet med Elizabeth Kolbert:

Klein: ”Du har et vidunderligt citat fra Andy Parker i geoengineering-kapitlet i din bog. Han siger: ’Vi lever i en verden, hvor det vil være mindre risikabelt at skrue ned for den (bandeord) sol, end at lade være.’ Det synes at være noget af en dom over menneskeheden og hvor langt ude, vi er kommet trods al vores viden og magt.”

Kolbert: ”Jeg synes, at det er en god sammenfatning af situationen. Vi er i store vanskeligheder – der findes kun forkerte svar, kun ubehagelige valg her hvor vi er. Der er ikke noget, der bliver let fremover.”

Klein: ”Hvad synes du om geoengineering?”

Kolbert: ”Jeg har fuldt bevidst undladt at udtale mig klart om dette emne. Men der er nogle meget, meget kloge mennesker, der tænker på det, og de er meget bekymrede for, at det kan blive vores bedste mulighed på et givent tidspunkt. Og jeg tror, at de måske, desværre, har ret – men hold da op, det handler jo om at skrue ned for den (bandeord) sol!”

Ledende såkaldte intellektuelle i en af USA’s (i hvert fald på papiret) førende aviser. Det hele er totalt løsrevet fra virkeligheden. Opfattelsen af klimakrisen som en katastrofe, der lurer lige rundt om hjørnet og berettiger de mest vanvittige tiltag.

Geoengineering har vi omtalt her på siden før. Der er mange forslag på bordet, men de fleste handler om at begrænse den mængde solstråler, der rammer jordoverfladen. Det kan være med millioner af små spejle ude i rummet, eller det kan være ved hjælp af skyer af partikler, der sendes op i atmosfæren og derved efterligner vulkaners afkølende effekt. Begge dele er selvfølgeligt rasende dyre og deres effekt mere end tvivlsom. Men det værste er, at skulle de lykkes i ét eller andet omfang, kan det indebære en alvorlig risiko for forstyrrelser i jordens klima, som vi slet ikke kan overskue. Vi er ikke guder og geoengineerng skal blive i skabet med ubrugelige opfindelser.

https://www.newsbusters.org/blogs/business/joseph-vazquez/2021/02/10/insanity-ny-timess-klein-ponders-having-dim-sun-fight

Del på de sociale medier

11 Comments

 1. Henning Jensen

  Der findes faktisk solceller med indbygget solfanger der laver både el og varmt vand.
  Vi løber jo tør for olie og kul på et tidspunkt, så vi skal jo bruge andre energikilder.
  Der er nok fundet noget endnu bedre før det sker.

 2. Ingrid Schmall

  Wissen eigentlich alle, dass die Sonne in allen Breiten über 23,4 Grad nie im Zenit steht und daher ihre Strahlung in eine Richtung Nordpol/Südpol auf eine immer größer werdende Fläche bezogen werden muss? Habe ich da einen Denkfehler?

  • Søren Hansen

   Det er rigtigt, at nord for 23,4 grader vil solen aldrig stå i zenit, og jo længere nordpå du kommer, jo større areal vil solstrålingen blive fordelt over. Det samme gør sig gældende på den sydlige halvkugle.

 3. Steen Rasmussen

  Er det ikke på tide, at vi får målt hvor megen opvarming CO2 i atmosfæren sender tilbage mod Jorden? Hidtil har IPCC udelukkende baseret sig på meneskeskabte modeller, hvor CO2 tillægges at være den mest betydende faktor i atmosfærens regulering af Jordens temperatur.
  Norske forskere har sidste år foretaget forsøg, hvor de måler den infrarøde tilbagestråling fra CO2 (fra 0,04 – 100%). Resultatet er, at der næsten ikke findes nogen målbar infrarød tilbagestråling fra CO2, om man så hæver CO2 indholdet til 100%! Den fagfællebedømte videnskabelige artikel findes her:

  https://www.scirp.org/journal/paperinformation.aspx?paperid=99608

  Men hvordan har videnskaben kunnet tage så meget fejl? Problemet er, at CO2 absorberer langbølget infrarød stråling især i frekvensbåndet 13-17 mikrometer, (selvom dette bånd også delvis overlappes af vandamps infrarøde absorption), derfor har mange antaget, at denne absorberede energi vil blive afgivet igen i form af infrarød stråling i samme frekvensbånd, men dette er nu bevist IKKE at være tilfældet.
  Konklusion:
  Det er nu fysisk målt, at atmosfærens indhold af CO2 kun har en yderst ringe indflydelsen på Jorden gennemsnitstemperatur, så nu er det på tide, at vi får droppet hele debatten om meneskeskabt global opvarmning. Det betyder IKKE, at vi skal undlade at opfinde nye vedvarende effektive energikilder, men vi skal i hvertfald droppe at plastre vore landbrugsarealer til med solceller, omdanne vore eksisterende skove til flis (som i Litauen) og opføre ineffektive energiøer.
  Mvh Steen Rasmussen

  • Karin Egede

   Ja, apropos de sorte solcelleanlæg på marken: Har tænkt på, om der skabes uhensigtsmæssig ekstra varme nede under anlæggene, fordi farven Sort tiltrækker Solstrålen?
   Og apropos farven Sort og Hvid, måske det ville være en god ide med ny teknologi, enten at etablere Solcelleanlæg på alle de flade, sorte hustage?
   Eller, hvis der fortsat er udsigt til høje temperaturer, kan man male hustage med Hvid farve, som kan få en modsat virkning i forhold til Solen?
   Der findes af “gode” grunde nok ikke hvide Solcelleanlæg?

   • Søren Hansen

    Solceller skal jo installeres for at producere strøm. Ellers kunne man bare male hustagene sorte. Men et vandret tag kan man ikke lægge solceller på, fordi vinklen til solstrålerne er for stor her i Danmark. Man siger at et tag skal hælde minimum 25 grader for at få et godt udbytte.
    Problemet er nu, at vi ikke rigtigt får glæde af en voldsom udbygning med solceller, fordi de vil give en masse strøm om dagen (især om sommeren) og absolut ingenting om natten og meget lidt på vinterdage. Den variation skal den øvrige elforsyning så kompensere for, og det bliver sværere og sværere.
    Man har skam i fuldt alvor talt om at male hustage hvide for at reflektere sollyset – ikke så meget pga. klimaet, men blot for at holde bygningerne mere kølige – især i de varme lande.

    • Karin Egede

     Nå ja, det med vinklen for solceller på et fladt tag, landbrugsjord og endda Ørkenlandskab ser man jo, idet solcellerne kan etableres på en sådan teknologi, at de endda i løbet af dagen selv kan vende sig i forhold til Solens gang over himmelrummet!?
     Det vi venter på, er vel nogle gode store batterier, der kan lagre energi fra sommer til vinter, som især vil kunne komme Grønland til gode!

     • Det bliver nu stjernedyrt at sætte alle solcellerne på drejeskiver, så det gør man ikke i praksis på de store anlæg med tusindevis af kvadratmeter paneler.
      Mht. batterier vil jeg gerne anbefale Klimarealismes hvidbog: “Klimaplan 2030” https://klimarealisme.dk/2020/11/30/klimaplan-2030/ Heri kan du læse om store batterier og hvorfor de aldrig kommer til at dække elforsyningen om natten eller i vindstille vejr – og slet ikke fra sommer til vinter.

 4. Jamen er det ikke IPCC der siger, at solens indflydelse på klimaændringerne er helt uden betydning???

  • Søren Hansen

   Jo, men når de gode mennesker her taler om at dæmpe solens lys, så er det ikke selve solen, de vil pille ved, men derimod sende materiale op i vores atmosfære, der kan dæmpe solstrålerne. Såkaldt Geoengineering – som de vist har misforstået lige så meget som resten af klimaspørgsmålet.

 5. Peter Krogsten

  Skræmmende – meget skræmmende. Man kommer til at tænke på sovjetiske videnskabsmænds planer om at vende retningen på de store sibiriske floder, og som eksempel på hvor det gik galt, kan man nævne Aral søen og Kinas forsøg på at udrydde alle fugle.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*