Dansen med klimadata, Debatindlæg

Forskel på Einstein og IPCC

Einstein sagde, at man aldrig vil kunne bevise, at en videnskabelig teori er rigtig, men blot et enkelt gennemført eksperiment kan bevise, at en videnskabelig teori er forkert. Modsat vil det være sådan, at hvis det efter ihærdige forsøg ikke har været muligt at modbevise en teori, så er der nok en stor sandsynlighed for, at teorien er rigtig.

Tilsyneladende ser FN’s klimapanel IPCC anderledes på det. Blot et enkelt vellykket eksperiment kan bevise, at deres teori er rigtig. I perioden fra sidst i 1970’erne til sidst i 1990’erne steg atmosfærens indhold af CO2, og i samme periode steg den globale gennemsnitstemperatur. IPCC mener tilsyneladende, at det er tilstrækkeligt bevis på, at den globale temperatur styres af atmosfærens indhold af CO2. Einstein ville nok nøjes med at betragte det som et heldigt sammenfald.

Hvis man nu skulle være lidt uvenlig over for IPCC, så kunne man jo se lidt på perioden fra 1880 til 1910. Her steg CO2 indholdet også, men temperaturen faldt. Men det er ikke en periode, som IPCC har fokuseret så meget på. IPCC har, såvel i denne sag som i andre, altid forstået at respektere Newtons 4. lov.*)

*) Det er måske ikke alle læserne, der er bekendt med Newtons 4. lov. Blandt teknikere er det jo mest hans 3 første love, der bliver anvendt. Hans 4. lov er mest anvendt inden for kommunikation og den lyder: ”Jo mere man træder i det, jo mere breder det sig”. Den tager sigte på en situation, hvor man har en lidt pinlig sag, som man har svært ved at komme ud af. Man ved ikke rigtigt, hvordan man får den forklaret. Eller rettere, bortforklaret. Så siger Newtons 4. lov ”Så lad hellere være med at forsøge! Du hvirvler bare mere støv op, som skaber mere uønsket opmærksomhed om sagen. Så ti hellere stille! Så vil sagen langsomt dø af sig selv.” IPCC har igennem årene demonstreret en dyb forståelse for Newtons 4. lov.

Please follow and like us:
Del på de sociale medier

2 Comments

  1. allan astrup jensen

    Newtons 4. lov benyttes især af politikere og politiske forskere!

  2. Peter Krogsten

    Der er mange af den slags falske sammenhænge. Det er også et uigendriveligt faktum at antallet af badeulykker nøje følger salget af ispinde.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*