Klimarealisme i medierne, Koraller og Ocean pH

Forsuring

Vi har tidligere skrevet her på siden om havets forsuring som følge af det forøgede indhold af CO2 i atmosfæren. CO2 udveksles jo mellem luft og hav, og et højere indhold i det ene vil give et højere indhold i det andet, da der indtræder en ligevægt. CO2 i vand vil sænke vandets pH og lavere pH er i retning af forsuring.

Nu er det jo ikke sådan, at havet kommer til at virke som en syre, der bare kan opløse havdyrs kalkskaller. Havet er på den basiske side med en pH omkring 8,2, hvor 7,0 er neutralt, dvs. hverken surt eller basisk. Ind til videre har tilførslen af CO2 højst sænket pH med 0,1 og det er jo stadigvæk basisk og kan ikke opløse nogen kalkskaller.

En fordobling af CO2-indholdet i atmosfæren vil ikke medføre nogen væsentlig yderligere sænkning af pH. Det kom IPCC ellers for skade at forudsige i deres 3. rapport. Men sagen er jo den, at havet indeholder en lang række stoffer, der fungerer som såkaldte buffere, og de tjener til at stabilisere pH. IPCC måtte da også trække i land igen i deres 4. rapport.

Havets pH er alt andet end stabil. Især ved kysterne kan den svinge meget, i takt med udløb fra floder, nedbør, men også dybere liggende vand, der pludseligt vælder op nedefra. Sådant vand kan indeholde meget CO2 og derved sænkes pH i området midlertidigt. Samtidigt medfører det ekstra indhold af CO2 en fest for algerne, og dermed hele fødekæden og CO2-en er hurtigt omsat.

Nogle forskere har nu studeret nogle bittesmå snegle, kendt som vingesnegle eller Pteropoda på latin. De er ikke større end et knappenålshoved. Tykkelsen på deres huse synes at hænge sammen med vandets pH, og netop hvor vandet vælder op fra dybet, har man målt at sneglenes skaller er tyndere. Om det nu er en følge af pH eller f.eks. temperatur (vandet fra dybet er koldere) eller det er et fænomen, der altid har været til stede i områder med opvældende vand, er mere uklart.

Men der er ingen tvivl om at havets dyr er vant til lidt af hvert og absolut ikke er truet af en temmelig hypotetisk ”forsuring”.

https://wattsupwiththat.com/2021/01/20/claim-acidification-impedes-shell-development-of-plankton-off-the-us-west-coast/

https://wattsupwiththat.com/2021/01/23/overview-ocean-acidification/

Del på de sociale medier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*