Anden Energiteknologi, Klimarealisme i medierne, Ny Teknologi

Fusionsenergi

I Sydkorea har en forsøgsreaktor, en såkaldt Tokamak, slået ny rekord i forsøget på at nærme sig tilstanden i solens indre. Det er lykkedes at holde gassen (som et såkaldt plasma) sammen ved 100 millioner grader celsius i 20 sekunder. Det er et lille skridt videre mod en realisering af fusionsenergien.

Som vi så i går, har EU givet støtte til et projekt med kold (eller næsten kold) fusion i en lille beholder. Koreanerne følger den mere traditionelle vej til at efterligne processen inde i solen, hvor brintkerner smeltes sammen til helium, og der afgives al den energi, som vi her på jorden lever af. Temperaturen i solens indre er netop over 100 millioner grader og trykket er meget højt. De betingelser prøver man at eftergøre i reaktoren, hvor gasserne selvfølgeligt ikke kan røre væggene, der ville smelte med det samme. I stedet holdes gasserne svævende ved hjælp af super kraftige magnetfelter.

Hvis det en dag lykkes at holde gassen stabil over længere perioder ved de 100 millioner grader, vil man kunne realisere drømmen om at eftergøre solens energikilde, og vi vil så have en i princippet uudtømmelig og stort set forureningsfri energikilde her på jorden.

Måske er det en god idé at bruge lidt færre penge på vindmøller og nogle flere på fusionsforskningen.

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2020-12/nrco-kas122420.php

Del på de sociale medier

En kommentar

  1. Sven Ove Thimm

    Fusion som fremtiden er ikke uproblematisk. Den proces, der er lettest at få i gang, er fusion mellem hydrogen og tritium, som imidlertid ikke findes naturligt, da det er radioaktivt med en halveringstid på blot 12 år. Man planlægger at fremstille det ud fra litium ved bestråling med neutroner. Imidlertid er udvindingen af litium allerede en flaskehals, da det jo indgår i tidens batterier, og det er ikke miljømæssigt uproblematisk.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*