Klimarealisme i medierne, Modeller

Skyer

Klimamodellerne døjer meget med skyer. Skyer har ellers en stor indflydelse på temperaturen. Om dagen reflekterer de solens lys tilbage i verdensrummet, og om natten kan de under nogle omstændigheder fungere som en dyne, der holder på varmen. En overskyet vinternat er ofte lunere end en stjerneklar.

Det er usikkerheden om skyernes bidrag, der giver det store spænd i den forudsete opvarmning ved en fordobling af atmosfærens CO2-indhold. Artiklen refererer forudsigelser mellem 1,5 og 4,5 graders stigning, men nyere klimamodeller (CMIP6) kommer endnu højere op, med maks. 5,6 grader.

Klimamodellernes problemer med skyer skyldes dels vores generelt dårlige forståelse af hvad, der foregår i dem, dels at klimamodellernes blokke er meget større end individuelle skyer, og derfor opererer med nogle antagede gennemsnit.

Et nyt forskningsprojekt, baseret på satellitmålinger, skal nu forsøge at kaste mere lys over spørgsmålet, herunder om skyer netto forstærker opvarmningen eller formindsker den (såkaldt positivt eller negativt feedback).

https://www.scienceunderattack.com/blog/2020/11/2/how-clouds-hold-the-key-to-global-warming-64

Del på de sociale medier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*