Anden Energiteknologi, Klimarealisme i medierne, Ny Teknologi

Priser på batterier

Der er megen snak om brug af batterier til backup af ustabil sol- og vindenergi. I stigende omfang bliver der opført batteriparker i tilknytning til solcelleanlæg og vindmølleparker.

Batterierne kan ikke for alvor dække behovet for strøm, når solen er gået ned, eller vinden ikke blæser. Men de tjener til at udjævne korttidsforandringer i produktionen, og giver derved et mere stabilt input til elnettet. Batterier skal derfor kunne lagre en vis mængde strøm, men det er næsten endnu vigtigere, at de meget hurtigt kan afgive den lagrede strøm, så de matcher effekten fra solcellerne eller vindmøllerne.

Batterier er faldet en del i pris over de seneste år, men de er stadigvæk meget dyre. Små batterier koster ned mod 120 US$/kWh, men til opbakning af sol og vindenergi, skal der bruges meget mere kompliceret udstyr, og derfor er priserne pr. kWh stadigvæk oppe over 600 dollars pr. kWh.

Hvis Danmark således skulle have batteri-backup for 3 døgn med det nuværende elforbrug, ca. 300 GWh, ville batteriet koste godt 180 milliarder dollars eller omkring 1200 milliarder danske kroner. Det er halvdelen af det årlige bruttonationalprodukt.

Kurven for prisudviklingen er ved at flade ud nu, og der er ikke megen grund til at tro, at batterierne bliver væsentligt billigere i de kommende år.

https://wattsupwiththat.com/2020/11/10/utility-scale-battery-costs-fall-to-625-kwh/

Del på de sociale medier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*