Arktis, Debatindlæg, Gletsjere, Klima i Medier

Jakobshavn Isbræ fra 1850 til idag

Dette er et debatindlæg på Klimarealisme. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Af Frank Lansner

Jakobshavn “Isbræ” eller “Gletsjer” bruges gerne som et af de helt sikre vidnesbyrd der bekræfter den menneskeskabte globale opvarmning. Vi skal derfor tage et kig på tilbagetrækningen siden 1850 og også årsagen til det store kollaps 2001-2004.

Vi har for nyligt hørt at Jakobshavn gletsjeren nu er begyndt at vokse lidt igen [1].

De seneste 8 års udvikling for Jakobshavn Gletsjer. Selve isranden ses i højre side af billedet, situationen i disse år forekommer at være nærmest stagneret.

Fig. 1.

Mit indtryk fra gennemgang af satellitbilleder er, at der er tale om ret små variationer i de senere år, men gletsjeren skulle være blevet lidt tykkere.

Overblikket fra 1850

Fig. 2.

Fra 1850 og frem har Jakobshavn Gletsjeren trukket sig tilbage. Denne tilbagetrækning falder sammen med overgangen fra en usædvanligt kold periode kaldet ”the little ice age” i 1800 tallet til vore dages varmere temperaturer.

Der var ganske stor fart på tilbagetrækningen i f.eks. 1875-1902, men det overgås i de få år 2001-2004 i forbindelse med et stort opbrud af Jakobshavn Isbræ.

De små tarvelige..

* Faktisk har vi – bortset fra kollapset 2001-2004 – den hurtigste tilbagetrækning i årene fra 1875 til1883. *

* Den største pause i tilbagetrækningen siden 1850 fandt sted mellem 1964 og 2001. *

* Tilbagetrækningen 2005-2019 var langsommere end set i de fleste år fra 1850 *

Sidstnævnte 2005-2019 udvikling skal måske ses i lyset af at isranden er så langt tilbage. Men ikke desto mindre ville det være problematisk at hævde at tempoet i disse år var specielt hurtigt når det reelt er noget af det langsomste set siden 1850.

Kollapset 2001-2004

Specielt i årene 2001-2004 brød store dele af den resterende Jakobshavn Gletsjer op, se område markeret lyserødt ovenfor på figur 2.

Efter 2010 og frem til i dag er der ikke sket meget.

Men kollapset af Jakobshavn Isbræ 2001-2004 er verdens klima-darling.

Medieomtalen

Som eksempel på medieomtale af Jakobshavn Gletsjer kan vi bruge Poul Erik Skammelsens udlægning 2014 i TV2 nyhederne:

Poul Erik Skammelsens grafik tager sig lidt anderledes ud end hvad vi normalt ser.

Skammelsen viser at gletsjerens tilbagetrækning generelt er accelereret således at afsmeltninger 2000-2013 nu er generelt hurtigere end 1980-2000.

Det bliver ikke formidlet at stort set hele kollapset efter år 2000 var ét sammenhængende event 2001-2004 med én årsag, og ej heller at tilbagetrækningen var stagneret betydeligt i adskillige år før hans indslag. Udviklingen fremlægges som at være en fortløbende tilbagetrækning der bliver hurtigere og hurtigere endskønt kollaps event foregik helt overvejende tilbage i 2001-2004.

Årsag til kollaps 2001-2004

Årsagen til kollapset ca 2001-2004 nævnes heller ikke af TV2 / Skammelsen endskønt denne var ganske velkendt.

NATURE [2] kunne nemlig allerede i 2008 fremvise resultaterne efter at opbruddet i 2001-2004 var blevet undersøgt.

Det viste sig at en gren af Golfstrømmen kaldet ”Irmingerstrømmen” der går syd om Grønland og op langs Grønlands Vestkyst var den store synder når det gælder 2001-2004 kollapset.

Irmingerstrømmen løber i de dybere lag og der er tale om varmere vandstrøm der har passeret den Mexicanske Golf. Opvarmningen af havvandet ved passegen af den varme Mexicanske Golf medfører afdampning af vand og dermed mere saltindhold i vandet. Det større saltindhold i gør vandet tungere så det synker. Således kan lagene af oceanvand holdes adskilte over lange distancer – helt op til Grønland.

Pudsigt nok forklarer forskerne at Irminger strømmen – der jo er en gren af Golfstrømmen – er styrket fra 1990´erne frem til 2008, efter hændelsen indtraf. Således kan visse gletsjeres tilbagetrækning have et link til en styrket Golfstrøm, ikke en svækket Golfstrøm.

Forskerteamet fra Nature artikel 2008 forklarer:

 • Kollapset fra 2001 indtrådte da det varmere Caribiske vand grundet tryk og vindforhold fik lov til at krybe længere nord på og ind i bunden af visse gletsjer-fjorde, bl.a. ved Jakobshavn isbræ.
 • Kollapset blev ikke tilskrevet hverken lokalt varmere luft, overfladevand eller global opvarmning.

Tvært imod faktisk, Mads H. Ribergaard, oceanograf fra DMI og medforfatter til NATURE artiklen udtalte:

”Jeg vil meget nødigt koble vores resultater sammen med global opvarmning. Jeg kan i hvert fald ikke selv få øje på sammenhængen til bundtemperaturen”

Og igen [3]:

”Mekanismen har ingen forbindelse til global opvarmning, mener flere eksperter.”

Men Skammelsen, Connie Hedegaard og mange andre præsenterer hændelsen i dette område som et af de mest konkrete vidnesbyrd vi har om global opvarmning.

Ja, vi tager simpelthen det fine billede af Skammelsen en gang mere ?

Opbruddet primært 2001-2004 og lidt derefter udgør måske 90% eller mere af den forsvundne is Skammelsen snakker om og illustrerer for 2000-2013. For Skammelsen og dermed seerne var dette et konkret tegn på global opvarmning. Uanset at forskernes resultater i Nature viser noget ganske andet.

Det er som bekendt ikke kun TV2 og Skammelsen der bruger Jakobshavn som ”det bedste vidnesbyrd for global opvarmning”, der gør politikere såsom Connie Hedegaard også. Man tager ture ud til den inderste del af Jakobshavn isbræ så folk selv kan se voldsomheden af den globale opvarmning – endskønt opbruddet her ikke har med den globale opvarmning at gøre. Iflg teamet på Nature [2].

Det er sikkert et overvældende for folk at stå på dette sted og se hvad den globale opvarmning har gjort.

Nu er de selv vidner til den globale opvarmning. De har været der. Ingen tvivl mere.

[1] https://www.dr.dk/nyheder/viden/klima/godt-nyt-fra-groenland-kaempe-gletsjer-vokser-foerste-gang-i-20-aar-0

[2] https://www.nature.com/articles/ngeo316

[3] https://jyllands-posten.dk/nyviden/ECE4055579/gletscher-flygter-fra-varmt-bundvand1/

Del på de sociale medier

6 Comments

 1. Espen Olsen

  Grunden til, at man bruger Jakobshavn Isbræ som medie-darling, er, at den er tæt på en lufthavn og relativt nem at tilgå, men du burde nok i din opsummering have nævnt Zachariae Isstrøm (Nord-Øst Grønland) som er et monster ved siden af Jakobshavn. Da den kollapsede i Aug-Sep 2002 (+1000 km2) har den lige siden trukket sig til tilbage, uanset er jeg komplet uenig i dine påstande som Zachariae Isstrøm og en hel del andre gletschere er bevis for.

 2. Børge krogh

  Hvorfor skulle det være så interessant at måle hvor isbræen har sin front? Det siger vel ingenting om is-massetabet på øen, som må være det afgørende for om vi får usædvanlige stigning i vandstanden?!
  Har man pålidelige målinger af ismængden på øen? ( topografiske opmålinger / tyngdekraft variationer m. v. )

 3. Jørgen Staadsen Petersen

  Det er et meget godt eksempel på den svindel og manipulation, som der bliver lavet i relation til global opvarmning. Tak til Frank for at få dette frem i lyset.

 4. Allan Gorm Larsen

  Der er vel også noget som hedder ÅRSTIDER selv på Grønland.
  Så vidt jeg ved er det sådan, at er det varmt her, er det koldt på Grønland,
  og omvendt. (Golfstrømmens bevægelser)

 5. Erling Petersen

  Meget fint indlæg. Tak for det

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*