Debatindlæg

Der er rigeligt plads og ingen mangel på ressourcer på vores smukke blå planet

 • Dette er et debatindlæg på Klimarealisme. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Af Karl Iver Dahl-Madsen

Hver sensommer dukker begrebet ”World Overshoot Day” op som et andet Loch Ness uhyre.

Med udtalelser som: ”Mandag, tre dage tidligere end sidste år, har menneskeheden brugt alle de ressourcer, kloden laver på et år”, eller ”Danskernes forbrug ville kræve fire jordkloder”.

Problemet er bare, at hele postyret er baseret på en fupberegning. Martin Ågerup gjorde fint rede for det i et blogindlæg på Jyllandsposten sidste år ved samme tid, hvor han bl.a. skrev:

WWF laver dét trick, der dels gør deres beregning problematisk og dels gør WWF i stand til at trække de alarmerende overskrifter. Man beregner nemlig, hvor stort et areal, som skulle beplantes med skov, hvis skoven skulle opsuge hele vores årlige udledning af CO2 fra afbrænding af fossile brændsler. Derved lægger WWF i et hug en hel jordklode oven i det faktiske arealforbrug.

Bjørn Lomborg har ligeledes kritiseret beregningen i denne artikel, hvor der ligeledes henvises til videnskabelige artikler, der tager afstand fra beregningsmetoden som groft misvisende.

Michael Shellenberg har taget vrøvlet ved vingebenene her hvor han kalder beregningen “pseudoscientific nonsense” og bl.a. skriver:

The only thing out-of-balance were humankind’s carbon emissions. But solving that problem doesn’t require that rich nations become poor — or that poor nations remain poor — but simply that we move toward energy sources that don’t produce carbon emissions, a process known as “decarbonization.”

I det hele taget er der ikke og bliver ikke mangel på ressourcer. Efterhånden som vi bliver rigere og dygtigere bruger vi vores viden til at gøre råstoffer mere let tilgængelige og billigere, vi substituerer til noget bedre og genanvender dyre råstoffer. Vi er derfor på vej mod et overflodssamfund, hvad vi kan se på denne kurve over Simons Abundance (overflod) Index, som stadigt stiger.

Medierne og Jordkloderne

Det er forstemmende, men desværre ikke overraskende, at medierne æder jammeren råt og ukritisk hvert eneste år, men sådan er det jo med moderne medier, sandheden er en kedelig biting, løgnen sælger.

Del på de sociale medier

4 Comments

 1. Som sædvanligt I dine indlæg inn reference.

  • Karl Iver Dahl-Madsen

   Som sædvanligt i mine indlæg er der fyldt med referencer.

   Det er muligt du overser dem, da det er links i selve teksten.

 2. Sandt nok! Vores evne til at recycling af råvarer samt at flere og flere fremstillingprocesser bruger fra vugge til vugge i lukkede kredsløb, samt opfindsomme mennesker som Elomn Musk, med hans superbatteri der kan opbevare strøm til en storby i flere timer i tilfælde af udfald.. Det gør at forbruget af nyudvundne råstoffer vil falde pr produceret enhed. Bruges samme princip indenfor fødevarefremstilling vil vi mindske udledning og istedet udnytte det. Tænk på biogasanlæg der producerer til gasnettet samt gødning! Kom til Esbjerg og se vores splinternye kæmpeanlæg!!! Det kører nu og vi skal bare fortsætte og undgå det vrøvl som medierne og IPPC kommer med. Med fuld udbygning af vugge til vugge kan planeten formodentlig klare over 15 milliarder mennesker med en god levestandard!!

 3. Eigil Kirkegaard

  I 1972 udkom på forlaget Lindhardt og Ringhof: Hvis vi skal overleve. Oversat fra en artikel i The Ecologist.
  Det hed heri: Menneskeheden har kun kort tid tilbage hvis den nuværende forurening og befolknings eksplosion fortsætter. Synspunkerne fremsat af den såkaldte “Rom klub” vakte en kortvarrig interesse i begrænsede kredse. Men bogen har formentlig også været læst af Brundtland og hendes medfølere.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*