Klima i Medier, Klimarealisme i medierne, Original Temperatures, PM

Kogende hav

Berlingskes journalist lader aldrig en chance gå fra sig for at male klimakrisen op i stærke farver. Ethvert pip i medierne eller på Twitter bliver gengivet ufortyndet, uden at der gøres det mindste forsøg på at efterprøve om historien nu også kan være sand. Vi så det med oversvømmelserne i Pakistan for et år siden. Og nu gælder det den rekordhøje havtemperatur målt ud for Floridas kyst. Berlingskes omtale starter med en henvisning til FN-generalsekretær Guterres’ snak om en tilstand af ”global kogning” og fortsætter derefter med følgende:

Overdrivelse fremmer som bekendt forståelsen, men det er vitterligt opsigtsvækkende for ikke at sige historiske klimatider, vi nu befinder os i.

Eksempelvis registrerede en bøje ud for det sydlige Florida sidste weekend en havvandstemperatur, der var – om ikke kogende – så dog feberhøj og på højde med den vandtemperatur, de fleste foretrækker i et badekar.

37,8 grader sagde termometeret på bøjen, hvilket er ny global havvandsvarmerekord – hvis målingen bekræftes officielt.

Anthony Watts har nu på Climate Realism gjort det, som enhver hæderlig journalist bør gøre, nemlig tjekket om så fantastisk historie nu også holder vand.

Watts starter med at vise den faktiske temperaturmåling fra bøjen, se fig. 1. Man ser at rekordtemperaturen kun nås ved en enkelt top på kurven og i løbet af 10 timer derefter er den faldet med 5-6 grader celsius. Så hvad var det, der skete?

Fig. 1: De målte temperaturer fra bøjen i tidsrummet omkring rekorden, 23. – 28. juli. Bemærk, at temperaturen er i grader Fahrenheit.

Den grundlæggende forklaring er, at bøjen her slet ikke er en godkendt station til måling af havtemperaturer. Den er placeret meget tæt på kysten og befinder sig faktisk i Everglade-sumpområdet, se fig. 2.

Fig. 2: Bøjens placering ved Floridas kyst, i en delvist lukket bugt

Fig. 3 viser et nærbillede fra Google Earth, og her ser man, at bøjen befinder sig på ganske lavt vand, bemærk at man kan se havbunden omkring bøjen.

Fig. 3: Nærbillede af bøjens placering ved udkanten af Everglades

Watts skriver:

En af de mest vigtige ting, som medierne overså, er, at pga. det lave vand og nærheden til kysten er denne bøje meget følsom over for tidevandet og store temperaturvariationer. Med så lavt vand er det meget let for solen at opvarme sandet eller mudderet under bøjen, som er mørk (hvilket vil opsuge endnu mere sollys), hvilket igen vil forhøje temperaturmålingen i vandet.

Og ja, den høje temperatur blev netop målt ved lavvande. Temperaturen nåede sin top knap 4 timer efter, at vandstanden havde nået sit minimum, vandet var blevet godt opvarmet, fordi sollyset bagte på havbunden.

Watts påpeger herefter, at den høje temperatur ved denne bøje faktisk er set før. Rekorden er fra august 2017. Der er kun data fra bøjen siden 2004, så tidsrummet er for kort til at kunne bruge målingerne til en bedømmelse af nogen udvikling i klimaet, se fig. 4. Og der ser heller ikke ud til at være nogen udvikling.

Fig. 4: Daglige maksimaltemperaturer fra den omtalte bøje, 2004-2023

Så hvis journalisterne havde orket at kigge lidt nærmere på tilfældet, ville de have kunnet konstatere, at der ikke er tale om nogen rekord, bøjen er ikke placeret på en måde, der kan bruges til målinger af havtemperaturen, og dens målinger hænger nøje sammen med niveauet af tidevandet, hvilket jo heller ikke har så meget med klimaet at gøre.

Watts afslutter som følger:

Men [journalisterne] gad ikke tjekke. I stedet fulgte de bare den samme drejebog om en klimakrise, som de altid skriver efter, og kom med overdrevne historier om havtemperaturer ”uden fortilfælde” og advarsler om den kommende klimakatastrofe.

Del på de sociale medier

3 Comments

  1. MetteMinkdræbers konklusion vil være, at “Vi” skal reducere tidevandet med helt op til 80 procent inden 2030.

  2. Hans G Petersen

    Temp ved bøjen har været mellem 33 og 38 gr Celsius. Med iagttagelse af de nævnte særlige forhold mht lavt vand og tidevand samt de store svingninger inden for døgnet er Guterres’ ‘boiling’ syndrom vel ikke særlig sandsynligt. Det synes den ny IPCC chef åbenbart heller ikke.

  3. Ja, så længe man blot er omhyggelig med at holde sig til hvad der er politisk korrekt i tiden, kan man være sikker på ikke at skulle høre et ondt ord hvis det man siger ikke samtidig er faktuelt korrekt.

    Journalisten der mest går op i sin løncheck, kan på denne måde spille med helgardering, og fortsætte sit trygge, søvnige liv på den blå pille. (The Matrix).

    Derudover er det jo useriøst at bringe rekorder fra enkeltstående observationer. Der kunne jo være fejl i udstyret, lokale fænomener, og medmindre samtlige målestationer er overvåget, er der vel heller ingen garanti for at Greta ikke har været forbi med sin batteri føntørrer, sålænge målestationen kan nå’s med cykel, Elbil, El-tog eller El-skib. For hun er vist holdt op med at flyve.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*