Klimarealisme i medierne, Modeller, PM

Vi vælter os i væltepunkter

Inden for klimavidenskaben er der en hel industri af husflid, der specialiserer sig i at forudse Golfstrømmens snarlige sammenbrud, naturligvis forårsaget af de menneskelige CO2-udledninger. Vi skal jo alle dø af ét eller andet, og hvis vi ikke tror på, at det bliver af varme, så kan vi – i hvert fald her i Nordeuropa – få en gang kulde i stedet for.

Golfstrømmen er kun en del af det kompleks af havstrømme, der hedder Den Atlantiske Nord/syd-gående Cirkulation, med den engelske forkortelse AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation). Det er AMOC’s nordligste strømme, der bringer lunkent vand op langs Grønland og Norges vestkyst, og sikrer forholdsvis milde vintertemperaturer og isfrie havne året rundt. Resten af Nordeuropa med kyster ud til havet nyder tilsvarende godt af varmen, inkl. Danmark.

Sidste år optrådte to danske forskere med dystre advarsler om, at AMOC kunne stoppe allerede i 2025 – næste år. Det var baseret på klimamodeller, naturligvis, og så nogle grundantagelser, som andre forskere fandt noget spekulative. Men arbejdet trak de sædvanlige overskrifter i medierne og vinterfrakker blev på rekordtid udsolgt i forretningerne.

Nu er den gal igen, et hold hollandske forskere har fået udgivet en videnskabelig artikel med det samme budskab. AMOC kan kollapse inden for en kortere årrække. Medierne har endnu engang med sædvanlig appetit kastet sig over historien. Enden er nær!

Hollændernes tilgang er baseret på et minimum af målinger, men til gengæld et massivt stykke modelberegninger, hvor en supercomputer simulerede 2200 års udvikling. Beregningen tog efter sigende 6 måneder. Resultatet var, at AMOC ville bryde sammen efter ca. 1758 år (fra nu af), se fig. 1.

Fig. 1: AMOC-strømmen målt i Sverdrup i model-år 1 – 2200. I 1758 går det galt.

AMOC måles i enheden Sverdrup, som er 1 million kubikmeter vand pr. sekund. Man kan se, at AMOC på det valgte sted fra start af har en strøm svarende til 15 Sverdrup, og den falder så til nul de ca. 1758 år ude i fremtiden.  

Forskerne mener, at sammenbruddet vil ske som følge af en stigende mængde af ferskvand tilsat Atlanterhavet, tilsætningen måles også i Sverdrup. Til modelberegningerne regner man med en ganske langsomt stigende mængde ferskvand år for år, og ude omkring 2200 år fra nu af er tilsætningen ca. 0,66 Sverdrup.

Hvor kommer alt det ferskvand fra? Hvis vi skal tænke i global opvarmning, er det mest nærliggende at forestille sig, at vandet kommer fra en katastrofal optøning af den grønlandske indlandsis. Så ville det hele passe fint med de menneskeskabte globale temperaturstigninger.

En vittig hund, Willis Eschenbach, tog fat i de tanker og regnede ud hvor meget vand, der skulle bruges i alt over de 1758 år, før det gik galt. Det viser sig, at der sammenlagt er tale om ca. 14,6 millioner kubikkilometer (km3) vand. Det er jo en sjat, og Eschenbach sammenligner tallet med den mængde indlandsis, der er tilstede på Grønland i dag, se fig. 2.

Fig. 2: Modellens forbrug af vand frem til året 1758 (th), sammenlignet med den samlede mængde vand bundet i Grønlands indlandsis (tv). I millioner km3

Grønlands indlandsis rummer i dag ca. 2,9 millioner km3, så vores kære hollændere skal således bruge mere end fem gange så meget vand, før de når deres væltepunkt for AMOC!

Det er åbenlyst, at vandet ikke primært kan komme fra Grønland, men må være i form af nedbør eller afløb fra floder, der løber ud i Atlanterhavet. Men selv da er det en meget stor vandmængde.

Forskerne er lidt kryptiske vedrørende deres metoder, men det fremgår, at de har valgt en meget beskeden stigning i ferskvandstilførslen år for år. Det for at sikre, at resultaterne udtrykker en ”ligevægt”. Man skal derfor ikke tage den meget lange årrække særligt alvorligt, og man kan åbenbart heller ikke tillade sig bare at lægge de årlige mængder af ferskvand sammen. Der sker jo kontinuerligt udløb fra floderne og regn over Atlanterhavet. Men hvordan man så får overført resultatet til den virkelige Verden er uvist, forskningen viser primært modellens resultater baseret på det, man har fodret computeren med.

Men hvad er der på spil her? Tilhængerne af en snarlig AMOC-kollaps ynder at henvise til den sidste kolde periode ved istidens afslutning, for 11.000 år siden. Temperaturen var på vej op, vi nærmede os nutidens behagelige temperaturer, men pludseligt vendte billedet i Nordatlanten og det blev bitterligt koldt igen. Perioden kaldes Yngre Dryas. Der er flere teorier om, hvad der skete, vulkanudbrud eller en stor sø af ferskvand i det nordlige Canada. Søen var holdt tilbage af isen, men pludseligt brød vandet igennem isbarrieren og oversvømmede havet med ferskvand, om man så må sige. Sidstnævnte tanke er populær blandt klima-alarmister, fordi den ligner det, der vil ske, når Grønland pludseligt smelter i katastrofalt omfang. Masser af ferskvand ud i Atlanterhavet.

Javier Vinós har i sin bog Climate of the Past, Present and Future en anden konklusion. I løbet af istiden forekom der med jævne mellemrum dramatiske temperaturstigninger og efterfølgende fald, de såkaldte Dansgaard-Oescher-begivenheder. Vinós konkluderer efter sine litteraturstudier, at Yngre Dryas formentligt var sådan en begivenhed. Det var den sidste af slagsen i denne omgang, da Dansgaard-Oescher-fænomenet kun optræder under istider, hvor havniveauet er væsentligt lavere end i nutiden.  

Men hvad så med AMOC, er den i fare? Lad os her til sidst citere havforskeren Carl Wunsch:

Europæerne bør føle sig trygge, idet Golfstrømmens eksistens er en konsekvens af de store mønstre af vind over det nordlige Atlanterhav og bevægelser af luft og vand på en roterende planet. Den eneste måde, hvorpå man kan skabe en cirkulation i havet uden en Golfstrøm er enten ved at slukke for vinden eller stoppe Jordens rotation – eller begge dele.

Der er god tid til at købe vinterfrakker…

Del på de sociale medier

7 Comments

  1. Hans G Petersen

    Danmark kan sagtens gå solo. Ene af alle lande. Afgift på bønder.

    Det har Michael Svarers gruppe jo netop accepteret. Og de få ‘downsides’, der er ved de tre klimamodeller for landbruget er jo ikke rigtig farlige. En nedgang på 10% i landbruget er ikke meget og 4,5 kr mere for 500 g hakket oksekød heller ikke. Så alt er såre godt og overflødige landmænd omskoles bare til Sosuer, sygepleje, ældrepleje. Alt er fint. Og de få kr. pr. ton CO2 kan gradvis skrues op, så vi når de 5-700 kr så statsksssen virkelig får en ny landbrugs-moms, der rykker. 5-8 mia og snart vel 10 mia/år.

    Og husk at få smag for Tofu, soya, plantebøffer, varm luft undervejs. Og effekt på dansk CO2? Og temperatur og havvand?

    Det vides ikke. Kan knap ses og slet ikke i Hawaii.

    • Ja, denne sag illustrerer på fornemste vis, hvordan borgen og DR med lyd og billede, samarbejder om at sælge endnu et nøk, ud af en endeløs række nøk på skatteskruen, som en bagatel der kun koster småpenge i køledisken.

      Hvor man idag stadig kan sælge ekstra skatter til folket, på den grønne konto, bliver man den dag den grønne dagsorden går af mode, nødt til at opfinde en ny frygt, man kan bruge til at sælge nye skatter med.

      Og sådan får man vha. de uhyggeligt effektive frygt værktøjer, nye skatter, nye krige eller hvad man ellers ønsker at sælge til folket, til at glide ned som varmt bagerbrød en Søndag morgen.

      Bare underligt at Venstre, et landbrugsparti, er så tonedøve at de endnu ikke har forstået at de er på en selvmordsmission, ikke bare for EU og Danmark, men også for partiet og Venstre´s bagland, hvad der end måtte være tilbage der.

      Hvem bliver mon de sidste få Venstre folk der sidder tilbage på borgen, før det tidligere så stolte landbrugsparti går over i glemmebogen, og vi kun har importerede fødevarer tilbage i køledisken?

  2. Flertallet af befolkningen (herunder børn og kvinder) elsker at gyse – den socialdemokratiske velfærdsstat er simpelthen blevet for kedelig. Og Gud har vi jo ikke mere.
    Flertallet af medier vil gerne give læserne det de elsker.
    Nogle forskere vil gerne i medierne.

    Vi andre skal blot være glade, sålænge det endnu er lovligt at tale om virkeligheden – snart vil det blive rubriceret som “klimabenægtelse” og “samfundsundergravende højreekstremistisk propaganda”, som Mette og Barbara jo nok skal sørge for at beskytte os imod. Især børn og kvinder.

  3. Ja, det er vist primært menneskeheden der er gået AMOC, hvor man har opfundet et nyt “frygt-våben” af folke-manipulations-værktøjskassens groveste kaliber, kaldet “tipping points”.

    Og hvor især Europa måske er i fuld gang med at generere nogle reelle økonomiske tipping points, startende med virksomhedsflugt eller -død, dér hvor man går mest AMOC med kostbare offergaver til de grønne guder.

  4. Michael Rasmussen

    Man behøver bare at gå ind og kigge på TV2’s nyhedsside.

    De skriver om de sidste nye CO2-afgifter som skal redde Verden ifølge de kloge ‘eksperter’.
    Samtidig er flere artikler pludselig, og helt tilfældigt, dukket op med flere nye skræmmende fremtidsscenarier om kæmpebølger og jeg ved ikke hvad. Det er simpelthen til at kaste op over efterhånden.

    Giv alle dine penge til Staten, så bliver det godt vejr i al fremtid.

    Vorherre bevares.

    Uvidenhed er roden til alt ondt.

  5. Greta Jo Larsen

    Alle os forældre, der ser vores børns klimaangst, ønsker at medierne nuancerer nyheder og stopper med at klimaskræmme. Har de ansvarlige hos medierne ikke selv børn?
    DR bør gå i front med at belyse alle emner flerperspektivistisk.
    Angående klima bør http://www.klimarealisme.dk høres, da dette er fakta og videnskab samlet sammen af folk, der ikke er betalt for det – i modsætning til de fleste klimaskræmme kilder.

    • Ian Ditlevsen

      Prøv at få det med i Presselogen.

      Videnskab.dk opfordrede i et enkelt program, det var efter billedet af slædehunde, der løb i smeltevand på indlandsisen, at almindelige journalister lige ringede til de mere videnskabeligt anlagte af slagsen hos dem, så de værste fejlslutninger kunne undgås, men ellers omtales det generelt, at alle efterhånden “undtagen et par få tosser”, har accepteret klimaforandringerne som et vilkår.

      Well, har vi så accepteret, om vi kan løse dette og med de metoder, der foreslås – ensidigt i Danmark?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*