Klimamodeller, Klimarealisme i medierne

Klimamodellerne i realiteternes verden

Dr. Roy Spencer, kendt her på siden fra den månedlige globale temperatur udgivet af UAH, har skrevet en artikel om klimavidenskabens tilstand med særlig vægt på klimamodellerne og de problemer, man har med dem. Roy Spencer lægger ud med følgende 3 spørgsmål:

  1. Kan man sammenkæde den nylige opvarmning af klimasystemet med menneskeskabte udledninger af drivhusgasser, som det normalt påstås?
  2. Er den observerede hastighed af opvarmningen tæt på, hvad klimaforskningens computermodeller viser, og som bruges til at fastlægge klimapolitikken?
  3. Har den nuværende opvarmning været tilstrækkelig til at berettige, at der er slået alarm og besluttet vidtgående regulering af CO2-udledningerne?

Roy Spencer fortsætter:

Mens klimaet er blevet lidt varmere i løbet af de seneste 50 år, har den almindelige forståelse af, at vi har en ”klimakrise”, og at indgreb med alvorlige økonomiske konsekvenser er nødvendige, ikke noget videnskabeligt grundlag.

Spencer kigger på den ofte omtalte energibalance i atmosfærens top. Her er der tale om en gennemsnitlig solindstråling på 240 watt pr. kvadratmeter (W/m2). Hvis Jordens temperatur skal forblive konstant, skal der derfor være en udstråling af varme (infrarøde stråler) også på de 240 W/m2.

De bedste målinger, vi har, af denne balance er ved hjælp af NASA’s satellitter, men deres nøjagtighed ligger på et par W/m2. Den effekt, vi kigger efter, er mindre end det, så satellitmålingerne kan nok ikke rigtigt bruges. Til gengæld har man forsøgt at måle opvarmningen af havet over de seneste årtier, og her når man frem til, at den konstaterede temperaturstigning svarer til en ubalance i atmosfærens top på omkring 0,6 W/m2. Den er således fire gange mindre, end hvad man kan måle med satellitterne.

Klimaforskningen antager generelt, at der altid normalt vil være balance mellem solens indstråling og varmetabet, når man kigger på gennemsnittene over mange år. Derfor tilskrives den ubalance og opvarmning, man har konstateret, 100% menneskehedens udledninger af drivhusgasser.

Men at der altid skulle være balance i Jordens energiregnskab, er ifølge Spencer mere udtryk for en tro, end det er videnskab. Det er ikke på nogen måde påvist, at der naturligt skal være sådan en nøjagtig balance.

Klimamodellerne skal jo indjusteres, inden de kan blive sluppet løs med udregningen af temperaturen i år 2100. Man sætter dem derfor til at regne på et scenarie, hvor der ikke er nogen ændring i atmosfærens indhold af drivhusgasserne. Her ønsker man, at den beregnede globale temperatur skal være uforandret. Det lykkes ikke altid, en klimamodel kan sagtens drive væk fra sit udgangspunkt. Den regner jo trinvis baseret på sine egne resultater, og den mindste afvigelse undervejs kan give store udslag i slutresultatet. Når det sker, går forskerne ind og justerer på modellens parametre, og de bliver ved, indtil man får det ønskede resultat: Ingen temperaturændringer uden ændringer i drivhusgasserne. Spencer skriver:

Med andre ord, modellerne antager, at alle klimaforandringer er unaturlige, og modellerne bliver derefter brugt som ”bevis” på menneskeskabte klimaforandringer, når der tilsættes ekstra CO2. Det er selvfølgeligt en cirkelslutning. Der er også masser af tænkelige naturlige grunde, der ikke har noget med CO2 at gøre, som kunne bevirke klimaforandringer.

Som et resultat af alle antagelserne der er indbygget i klimamodellerne, må enhver påstand om at opvarmningen skyldes menneskelige aktiviteter, klart nok betvivles. Der er ingen ”fingeraftryk”, der viser at opvarmningen er menneskeskabt, f.eks. vil enhver form for opvarmning altid være hurtigere over land end over havet.

Spencer anfører, at der generelt er enighed om, at drivhuseffekten af en fordobling af atmosfærens CO2-indhold isoleret vil give en temperaturstigning på 1,2 grader celsius. Det er jo lavere end det mest ambitiøse Paris-mål og ville derfor ikke udgøre nogen fare for klimaet. Her er det, at klimaforskningen antager, at denne effekt vil blive forstærket, primært fra et forøget indhold af vanddamp. Den forstærkning lægges ind i modellerne, og giver så de alarmerende forventede temperaturstigninger. Igen har vi her forladt reelle målinger på klimasystemet.

Modellerne har gennem de seneste 30 år tilmed været stærkt uenige om hvor meget opvarmning, vi vil få, f.eks. ved fordoblingen af CO2-indholdet. Her kan vi jo ikke afgøre, hvilken model, der er rigtig på nuværende tidspunkt. Til gengæld kan vi se, hvor godt modellerne simulerer perioden fra 1979 til 2023. Det er det tidsrum, hvor vi har globalt dækkende satellitmålinger og derfor langt det bedste bud på den globale temperatur. Spencer har studeret kørsler med 36 forskellige modeller fra den nye generation, CMIP6, og finder, at de alle overdriver temperaturstigningen ved jordoverfladen i perioden, se fig. 1. Man bemærker også, at modellerne ikke rigtigt simulerer udsvingene i klimaet, de følger snarere en næsten lige linje i takt med det stigende CO2-indhold. Det kan jo nok tyde på, at de ikke har alle aspekter af klimaet med – for nu at sige det mildt.

Fig. 1: Gennemsnittet af 36 klimamodellers simulering af temperaturudviklingen 1979-2022 ved jordoverfladen (røde kurve) og de målte temperaturer (blå kurve).

Heller ikke de regionale simuleringer klarer sig alt for godt. Fig. 2 viser temperaturstigningen over 50 år for 12 stater i Midtvesten i USA. Alle modellerne viser mere, end hvad der er målt i virkeligheden, og den værste viser en stigning i temperaturen, der er 7 gange højere end den reelle.

Fig. 2: Lokalområde i USA: 38 klimamodellers simulering af temperaturstigningen i grader celsius pr. årti, 1973-2022 (røde bjælker) og det målte resultat (blå bjælke).

Endeligt viser fig. 3 målinger fra den nedre troposfære, dvs. 0-10 km’s højde, som satellitterne måler. Igen viser en sammenligning mellem 38 modelkørsler og virkeligheden, at modellerne overdriver temperaturstigningen kraftigt.

Fig. 3: Temperaturudviklingen i den nedre troposfære (0-10 km). Røde kurve er gennemsnittet af 38 modellers resultat, blå: Satellitter, grøn: Balloner m.v., grå: Kombination af målinger fra satellitter, balloner osv.

Spencer fortsætter:

En påstand, der ofte fremføres, er at menneskene må have været årsag til den nuværende opvarmning, fordi forskerne ikke kan pege på andre forklaringer. Dette argument kommer imidlertid ikke fra viden, men snarere fra uvidenhed. Vi ved f.eks. bare ikke, hvad der fremkaldte Den Lille Istids kulde for flere århundreder siden, eller varmen i Romertiden (ca. 2000 år siden) eller Den Middelalderlige Varmperiode (ca. 1000 år siden). Tilsvarende, varmen og tørken i USA i 1930-erne kom før de fleste udledninger af CO2, og må fortrinsvis have haft en naturlig årsag. Men hvis sådan en varmebølge viste sig i dag, ville menneskeskabte klimaforandringer helt sikkert få skylden.

Spencers konklusion er, at der mangler noget i klimavidenskaben. Alle udsvingene i fortidens klima forklares uhyre dårligt – eller slet ikke – med drivhusgasser. Der har været noget andet på spil. Spencer nævner så eksempler på andre mekanismer, f.eks. Svensmarks teorier om den kosmiske stråling og skydannelsen, eller Javier Vinós’ teser om ændringer i den nord-sydgående varmestrømning fra Ækvator.

Klimavidenskaben har låst sig fat på én eneste forklaring, og er derfor givetvis havnet i noget af en erkendelsesmæssig blindgyde. 

Del på de sociale medier

8 Comments

  1. Blind og naiv tillid til systemet og systemets systemer, har altid været farligt. Så godt at der sættes lidt fokus på systemets systemer.

    Lærer man ikke børn i folkeskolen at man altid skal have en naturlig sund kildekritik, indtil man har fået sat sig ordentlig ind i tingene? … og her menes ikke, at man så istedet skal stole blindt på ChatGPT, den grønne kirke eller Googles algoritmer.

    Der menes at man skal sætte sig ned og bruge sin sunde fornuft, finde barnets åbne sind frem, og sætte spørgsmålstegn ved om det nu også kan være rigtigt, at 2+2=5.

    Den cirkulære økonomi i det offentlige, går vel ud på at ringen er sluttet, når alle der er på finansloven (eller mediestøtte), har lært at det betaler sig at synge i kor, hvis man har sin villa, volvo og vovse kær.

  2. Peter Villadsen

    Hvis man spørger chatgbt om nøjagtigheden på klimamodellerne fås det mest klimarealistiske svar overhovedet muligt, se nedenfor.

    [Forkortet af red.]

    • Søren Hansen

      Her på siden er vi seriøse nok til, at vi ikke har noget behov for at konsultere ChatGPT, det må I nøjes med at gøre ovre på Klimadebat.dk.

      • Martin Gosvig

        Hvem er vi?

        Hvad var skaden ved at andre kunne se det?

        Hvorfor censurer man?

        Hvorfor skulle AI være useriøs? En del blir jo allerede varetaget af disse sindsyge “maskiner”

        • Søren Hansen

          “Vi” er redaktører og læsere her på Klimarealisme, her søger vi at opretholde et vist niveau på diskussionerne.

          Martin, du kunne aflægge den nævnte side Klimadebat.dk et besøg, dér er der ingen moderation, og resultatet er under al kritik. Folk beskylder hinanden for det værste, og man ønsker ofte at spamme modstanderne for hele tiden at få det sidste ord i debattrådene. En overgang begyndte et par af aktørerne dér at bruge ChatGPT, som man stillede ledende spørgsmål og derefter gengav de forudsigelige standardsvar, der kom ud af maskinen. Det var spild af alles tid, og her på siden vil vi hellere have, at folk tager selvstændigt stilling og er i stand til at argumentere, naturvidenskabeligt, teknisk, økonomisk eller politisk for deres standpunkter. Kun på den måde kommer vi til en bredere erkendelse.

  3. Peter Villadsen

    Det er vældigt interessant hvad en enkelt forsker synes at mene om klimamodellerne.

    Men er det nu også sandheden? Der findes ingen simpel sandhed, men mange udsagn, så forvirringen er da tydelig.

    Ifølge NASA, der jo ikke blot er repræsenteret af en enkelt eller få forskeres udsagn, er historien om klimamodellerne en helt anden end Roy Spencers tanker.

    Så der er frit slag i fortolkningernes verden, bemærk at Roy Spencer taler om, at en fordobling af CO2 kun giver 1,2 graders opvarmning, hvis man ikke tror på feedback, men at vi allerede nu under El Nino har nået den temperaturstigning, og fordoblingen til 560ppm stadigt er 140 ppm yderligere til det CO2-indhold vi har idag.

    Så det handler om tro og følelser, ikke om forskning.

    https://climate.nasa.gov/news/2943/study-confirms-climate-models-are-getting-future-warming-projections-right.amp

    • Søren Hansen

      Mere om tro i morgen, hvor vi giver ordet til Gavin Schmidt, der kritiserede Spencers artikel. Det bliver Spencers arbejde dog ikke mindre videnskabeligt af.

      At klimasagen er præget af følelser og ikke rationel tænkning er Hr. Villadsen jo et fint eksempel på, når han ikke kan nære sig for straks at kæde nogle måneders El Niño-opvarmning sammen med atmosfærens CO₂-indhold. Det er jo udtryk for en alt for primitiv tilgang til klimasagen, hvor politik og ikke videnskab er i højsædet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*