Antarktis, Arktis, Debatindlæg, Gletsjere, Havstigninger

Hvor løber smeltevandet hen?

Medierne er fyldt med alarmistiske beretninger om, at gletsjerne i Grønland, Antarktis og Himalaya smelter i accelererende fart. Derfor skulle verdens kystområder og kystbyer være truet af store oversvømmelser. Her er et eksempel på overskrifter i danske medier.

Grønlands indlandsis smelter bekymrende hurtigt. DR

Klimaforsker: Gigantisk istab i Arktis kan være tegn på tipping point. VIDENSKAB DK.

Tre fjerdedele af gletsjerne i Himalaya kan være væk i 2100. Politiken.

NASA måler vandstanden i verdenshavene og siden 2016 har stigningstakten været faldende. I samme periode har vandtemperaturen været stigende, hvad der kan forklare, at havet trods alt stiger trods faldende stigningstakt. Men hvorfor falder stigningstakten, når afsmeltningen fra gletsjerne er accelererende? Det hænger ikke sammen, og det gør det heller ikke i virkeligheden.

Havniveauet målt med satellitter siden 1993

I Danmark ser man slet ikke de store vandstandsstigninger, som medierne fabler om. I København har man målt vandstanden siden 1890. Udviklingen er lineær. Stigningen er på 0,59 mm om året, og ligesom hos NASA ser man også i København en faldende stigningstakt siden 2016.

Selvom vandet stiger beskedent i København, så ser DR og DTU anderledes alvorligt på forventede stigninger.

Sådan ser DR fremtiden:

Sådan ser DTU fremtiden:

Billedet er fra en DTU-publikation og en ung forsker demonstrerer, hvor meget vandet i fremtiden vil stige. Med en stigningstakt på 0,59 mm om året vil det tage 1600 år før vandet når den højde i København.

Ser vi bort fra, at global opvarmning øger afsmeltningen, så tilfører global opvarmning mere masse til gletsjerne. Vandtemperaturen stiger på grund af global opvarmning. Fordampningen øges og derfor regner det mere i Danmark. Samme udvikling men i endnu højere grad ser man i Grønland, Antarktis og Himalaya. Her bliver regn og sne over gletsjerne til is. En prognose fra IPCC viser, at udviklingen vil fortsætte, så længe det bliver varmere. Gletsjerne bliver derfor alt andet lige mere modstandsdygtige mod afsmeltning.

Det følgende er en gennemgang af hver enkelt af de 3 gletsjerområder.

Grønland:

Siden 2010 er temperaturen i Sydvestgrønland faldet. Kilde: DMI. GEUS opgør indlandsisens årlige afsmeltning, og den accelererende afsmeltning er ophørt efter 2011.

Den årlige afsmeltning er betydningsløs i forhold til indlandsisens samlede masse.

Antarktis:

Det er svært at få øje på en stigende temperaturtrend i Arktis

Derfor kan temperaturen ikke begrunde en accelererende afsmeltning.

Artiklen i VIDENSKAB.DK er helt hen i skoven. Isen, som omtales, er havisen. Havis som smelter forøger ikke vandstanden i havet. Alligevel skriver VIDENSKAB.DK: Smeltet is bidrager til havstigninger. VIDENSKAB.DK modtager årligt 6 mio. kr. i statstilskud. Man administrerer Facebook-gruppen Red Verden. Hvis man stiller spørgsmål til klimakrisen udelukkes man fra gruppen. Nobelprismodtageren John Clauser vil således ikke kunne blive medlem af Red Verden.

Himalaya:

Alle fortæller, at afsmeltningen fra gletsjerne i Himalaya er accelererende, men der findes en undtagelse i en information udsendt af CATO Institute. Den har overskriften: Falsk alarm om gletsjerne i Himalaya. Det er en meget omfattende artikel og her er et kort uddrag.

Gletsjerne er smeltet siden den sidste istid for 11.700 år siden, men afsmeltningen er ikke på det seneste forværret. Satellitstudier viser, at hovedparten af gletsjerne er stabile, et mindre antal skrumper, og nogle få vokser.

– – – – –

Global temperatur er i øjeblikket højere end normalt. Det er på grund af en El Niño-situation i Stillehavet og et vulkanudbrud, som sendte mængder af vanddamp op i atmosfæren. I Antarktis er det højsommer, men her har man ikke mærket noget til varmen det er -13 grader. Derfor kan man ikke umiddelbart sætte lighedstegn imellem global opvarmning og afsmeltning i Antarktis.

Klimaindustrien har helt klart glæde af klimahysteriet og falsk grøn omstilling, men vestlige lande er løbet ind i store problemer med manglende vækst og faldende levestandard. Vort naboland Tyskland har netop i en uge haft et bondeoprør, som fik støtte af hovedparten af den tyske befolkning. Tyskland er hårdt ramt af den falske grønne omstilling. Den falske grønne omstilling er vindmøller, solceller samt fangst og deponering af CO2. Tysk industri udflager til mere energivenlige lande, væksten er gået i stå og levestandarden falder. Sådan er billedet i mange vestlige lande.

Del på de sociale medier

11 Comments

 1. Jens O. P.

  Jeg husker da vi som drenge om vinteren i frostvejr fyldte vand i glasflasker og lod dem ligge til næste dag.
  Så var flaskerne revnet og skilt ad.
  Vand udvider sig når det fryser til is og fylder mere end i flydende form, og så er der ikke længere plads til det i flasken, som så revner.
  Al den is som smelter her og der kommer også til at fylde mindre.
  Sådan er der mange ting som man ignorerer i den ny opståede klimareligion.

  Jens O. P.

 2. Lars Nielsen

  Vand har ifølge fys.dk en udvidelseskoefficient på 0,000207 ved 20 grader C, og havet er ifølge virtuelgalathea3.dk i gennemsnit 3,8 km dybt. Det svarer til en udvidelse på ca. 77 cm per grad temperaturstigning. En havstigning på 300 m svarer derfor til en temperaturstigning på næsten 400 grader. Havene vil derfor koge væk, længe før de er steget 300 m.
  Desuden når solstrålerne ifølge virtuelgalathea3.dk højst 100 m. ned i havet. D.v.s., at i praksis er det kun overfladevandet, der udvider sig. Det svarer højst til 2 cm stigning per grads opvarmning, altså fuldstændigt ligegyldigt. Man kan naturligvis ikke se bort fra, at varme kan transporteres længere ned i havet af vertikale havstrømme, men her skal man huske, at varmt vand er lettere end koldt vand, så det er ikke så sandsynligt. En anden mulighed er varmeledning, men vand er en dårlig varmeleder.
  Så sandsynligheden for, at havene stiger p.g.a. opvarmning er lille, selvom det er en yndet myte blandt klimaalarmister.

 3. peter villadsen

  Med hensyn til afsmeltning af gletchere i Himalaya findes der undersøgelser, der viser det stik modsatte af ovenstående – interessant nok.
  https://www.nytimes.com/2023/06/19/climate/himalayas-melting-water-source.html?auth=linked-google1tap
  Rapporten er udarbejdet af International Centre for Integrated Mountain Development.
  Så spørgsmålet er jo så blot, hvem har ret?

  Har selv i mange år vandret i bjerge i forskellige lande, forstemmende at se decimerede gletcher blandt andet i Alperne, hvor afsmeltningen har reduceret størrelsen på mange gletchere drastisk og istedet er stenørkner dukket frem.

  • Søren Hansen

   Det er så gletsjere, der voksede frem under Den Lille Istid, som vi nok ikke skal ønske os tilbage til.

   • peter villadsen

    For os der elsker den vilde natur er det et stort tab.

    • Søren Hansen

     Ja, men den “vilde natur” har altid været i forandring i takt med klimaets svingninger og andre faktorer. Gletsjernes udbredelse nåede et minimum under Middelaldervarmen og havde da en mindre udstrækning end i dag. Så kom Den Lille Istid og f.eks. i Alperne blev hele landsbyer begravet og gletsjerne var på fremmarch alle steder. Omkring 1850 vendte udviklingen igen, og gletsjerne var godt i gang med tilbagetrækningen, længe før vi begyndte at lukke CO₂ ud i mængder, der betød noget.

     https://klimarealisme.dk/2021/11/29/hvad-gletsjerne-gemmer/

 4. Hugh Sharman

  Thank you, Jørgen!
  “The Greenland ice cap is losing an average of 30m tonnes of ice an hour due to the climate crisis, a study has revealed, which is 20% more than was previously thought.”
  Today’s Guardian https://www.theguardian.com/environment/2024/jan/17/greenland-losing-30m-tonnes-of-ice-an-hour-study-reveals

 5. Michael Rasmussen

  Alle skal, som en flok ulve i kor, hyle op om global opvarmning hele tiden.

  “Planeten brænder”, “Havet koger” og mere af den slags pladder skal man hele tiden høre på, så man snart er ved at kaste op, når man læser nyheder.

  Gid de dog havde ret.

  I dag kan man læse, at kommunerne jamrer, fordi de skal bruge millioner, som de ikke har på snerydning, fordi det er bidende koldt.
  Før jul sad folk fast på vejene i deres elbiler i timevis fordi der var snekaos.
  I Norge og flere andre steder slår de den ene kulderekord efter den anden.

  Hvornår vågner folk op af deres hypnose og stopper med at ødelægge Europa og andre politisk korrekte steder med den fælles propaganda og “klimapolitik”, der ellers bliver vores undergang?

  • Nils Paepcke

   Vi kan også snakke om landhævninger (knap 1 cm. om året) i bl.a. Danmark, nu hvor istiden har sluppet sig greb (for 12.000 år siden), Jamen, så vil det jo nærmeste blive lavvandet, og vi kan snart gå til Skotland.

   Og at så meget vand skal kunne bindes i atmosfæren, kan slet, slet ikke lade sig.
   Ydermere udvinder det varme vand sig en lille smule, ved den øgede gennemsnitstemperatur af verdenshavene. Det giver alene yderligere øget havvandstandsniveau.

   Det svarer til over 300 meter havvand – overalt.

   … fra 2080 begynder regningen at komme.
   Øget vandstand med 10-15 cm. om året i 30 år. Derefter ca. 1 meter om året i 300 år.

   Det er NU der skal sættes ind.

   Jeg tror at der bliver mange (rigtig mange), der har noget de skal forklare deres børnebørn.

   End ikke regeringens og Lars Aagaards grønne omstilling vil hjælpe noget som helst.

   Det er MEGET, MEGET alvorligt, men ingen gider åbenbart at tage det seriøst – og slet ikke politikerne.

   Læs eventuelt FN klimarapport fra 2022.

   https://www.ipcc.ch/report/ar6/syr/

   [Forkortet af red.]

 6. Karin Egede

  Dagens Tankeværksted: Hurra og Happy Wood Dragon New Year 2024, hvor vi igen har fået en ægte dansk vinter, med frost og sne, som i gamle dage, der var engang – fordi klimaet har jo altid – fra Istid til Istid – forandret sig på sin helt naturlige måde, takket være Solen og El Nino, diverse nedbør, steppebrande, Jordskælv, Vulkanudbrud etc…. og naturen lader sig jo ikke sådan lige tæmme af mennesket – måske fordi vi ikke har fundet ud af kontrollere Jordklodens Rotation i Himmelrummet!?
  Vi mennesker er i min optik destruktive i al vor kreativitet på land, til vands og i luften….og en ting er helt sikkert menneskeskabt, nemlig forurening af vort grundvand – Så tanken slår mig, om der på Grønland kan oprettes en “Gletsjer Rent Vand – industri på genbrugelige Flasker”? – i stedet for at lade det krystalklare smeltevand løbe ud i havet? – Måske kan det både blive et indtægtsgivende Vandeventyr for Grønland og sundt drikkevand uden pesticider for alle os andre?!?

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*