Dansen med klimadata, Klimarealisme i medierne

Kulden dræber – ikke varmen

Bjørn Lomborg har mange gange fået på puklen, fordi han har tilladt sig at fremlægge statistikker, der klart viser, at mange flere mennesker dør af kulde end af varme. Det budskab harmonerer så dårligt med fortællingen om den livsfarlige globale opvarmning, hvor folk dør i hobetal af hedeslag eller dehydrering.

Den har da heller ikke fået for lidt her i sommerens løb, hvor folk blev advaret gennem medierne om at skulle holde sig inden døre, udendørs arrangementer blev aflyst og adgangen til turistattraktioner blev lukket i de varmeste eftermiddagstimer. Og alt sammen på dage, der ikke var varmere, end de plejer at være om sommeren. 40 grader i Sydeuropa er ikke på nogen måde usædvanligt og slet ikke livstruende, bare man tager nogle få fornuftige forholdsregler, hvoraf den primære er at få rigeligt med vand at drikke.

Men hvad med dødsfaldene? Her har P Gosselin fra Notrickszone.com kigget på de tyske bedemænds statistik for hele året. Hvornår dør folk? Er det i sommervarmen, eller er det i vinterens kulde? Statistikken er fra 2012, men billedet har næppe ændret sig af betydning i de mellemliggende år.

Statistikken fremgår af fig. 1. Her ser man de månedlige afvigelser fra gennemsnitsantallet af dødsfald og tendensen er klokkeklar. I januar og februar er overdødeligheden over 9%, den falder lidt i marts og derefter går det stejlt nedad. Fra maj til og med oktober er dødeligheden klart under gennemsnittet – og allerlavest i de varmeste måneder juli og august. I december er vi så oppe på overdødelighed igen, 6%.

Fig. 1: Sammenligning af risikoen for at dø, måned for måned, afvigelse fra middeldødeligheden – i procent

Det er interessant at se, hvordan overdødeligheden først indtræffer sidst på efteråret, hvor det jo ellers er blevet ganske koldt. Forklaringen er tilsyneladende, at folk i løbet af sommeren får fyldt depoterne op med D-vitamin, og den beskytter mod infektioner og andre sygdomme, der ellers forværres af kulde.

De tyske bedemænd skrev i 2012:

Den tyske vejrtjeneste betragter faktorer styret af vejret som hovedårsagen til variationerne i dødeligheden. Fugtig og kold luft forøger risikoen for at forværre sygdomme, man allerede har. Specielt sygdomme i luftvejene kan blive mere alvorlige i vintermånederne. Hjerteanfald kan også blive udløst af vejret.

I de to seneste vintre har de europæiske regeringers håbløse energipolitik medført, at mange borgere ikke havde råd til at varme deres boliger op om vinteren. Det er allerede påvist, at dette førte til yderligere overdødelighed – målt som sammenhængen med energipriserne. Høje priser på gas og el gav flere dødsfald.

Så vi er nu i den situation, at nogle hypotetiske ideer om farlig varme medfører en klimapolitik, der fører til mange flere dødsfald om vinteren. Det er nok i virkeligheden klimaforandringernes første reelle ofre. Og det er skamfuldt, for at sige det mildt. 

Del på de sociale medier

2 Comments

 1. Marianne Munck

  Mennesker er af en art som opstod i troperne, og udviklede en stadig højere intelligens når tidligere skovdækkede områder blev til savanne, busksteppe og ørken. Vi er tilpasset ekstremt høje temperaturer. Uden ilden og anden opvarmning, tøj og boliger kunne vi ikke overleve ret mange steder, da der ganske enkelt er for koldt om natten. Hjemløse er særligt udsatte, og der er vist ikke blevet færre af dem. Ved ekstrem varme kan man som regel søge indendørs, i skyggen af bygninger eller træer, og mange flygter ud til kysten eller andre steder med åbent vand.

 2. Mange tak for kurven Søren

  Ja, spindoktorerne, der er aflønnet af folket, er jo uddannet og betalt for at tilpasse virkeligheden til den aktuelle politiske agenda.

  Klimaet har altid skiftet, og den enes død er den andens brød….måske de grønne blot skal være lidt mere omstillingsparate, og fokusere på den meget lange liste af positive konsekvenser ved et varmere klima.

  Og helt faktuelt, så er det jo spild af tid, tryksværte og avispapir at fortælle ammestuehistorier om hvordan varmen dræber (når det nu er kulden der dræber), for klimaet bliver som det bliver, og det vil Danmark, visuelt forurenende vindmøller og uansvarlig CCS selvfølgelig ikke ændre på.

  Så hvad er rationalet bag alle disse grå hår, og al den mistrivsel man påfører (lidt for) godtroende uskyldig ungdom?

  Jeg mener at når nu de grønne får grønne rabatter, skal dem der afbrænder fossile brændsler vel også have returkommision fra de ekstraudbytter landmænd høster, når de med vestenvinden helt gratis får serveret livets gas til deres afgrøder.

  Ligeledes burde os fossile bilister også have returkommision for de sparede graddage vi påstået bidrager med, hvis ret skal være ret.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*