Arktis, Klimarealisme i medierne

Arktis var isfrit om sommeren for 10.000 år siden

Nu skal man altid være forsigtig med at basere sin viden på en enkelt fagfællebedømt artikel – de fleste af den slags viser sig senere at være irrelevante, forkerte eller direkte fusk – og især hvis man som i dette tilfælde godt kan lide resultatet.

Men det er altså dejligt for mig, som en klimarealist, at se at der bliver rammet endnu en pæl igennem propagandaen om, at vi nu lever i den varmeste tid i holocæn.

Artikel er udarbejdet af forskere fra Århus Universitet og publiceret i Communication Earth & Environment med titlen: Seasonal sea-ice in the Arctic’s last ice area during the Early Holocene

Her er en knap-så-teknisk oversættelse af sammendraget:

Ifølge klimamodeller vil Lincoln Havet, der grænser op til det nordlige Grønland og Canada, være den sidste bastion for flerårig arktisk havis i et opvarmet klima. Dog har nylige observationer af længere perioder med åbent vand skabt bekymring for dets langsigtede stabilitet. Modelleringsstudier antyder en overgang fra flerårig til sæsonbestemt havis i løbet af det tidlige holocæn, en periode med højere globale temperaturer omkring 10.000 år siden. Her viser vi marine proxy-beviser for forsvinden af flerårig havis i det sydlige Lincoln Hav i det tidlige holocæn, hvilket tyder på en udbredt overgang til sæsonbestemt havis i det Arktiske Ocean. Forholdene for sæsonbestemt havis var tæt knyttet til regionale atmosfæriske temperaturer. I lyset af menneskeskabt opvarmning og arktisk forstærkning antyder vores resultater en forestående overgang til sæsonbestemt havis i det sydlige Lincoln Hav, selv hvis den globale temperaturstigning holdes under en grænse på 2 °C sammenlignet med før-industriel tid (1850–1900).

Kort over det Arktiske Ocean, inklusive tendensen for årlig havis-koncentration fra 1979 til 2018

I artiklen peges endvidere på, at udviklingen er reversibel. Således at Arktis godt kan blive dækket med is igen om sommeren. Ikke overraskende for nogen, der kender sin klimahistorie.

Og hvad så?

Personligt rager det mig en høstblomst, om Arktis bliver isfrit om sommeren eller ej. Normaltilstanden for verden i fanerozoisk tid er isfri poler – i 80 procent af tiden. Og et isfrit Arktis om sommeren vil være til stor gavn for menneskene ved at sikre fri skibspassage nord om Asien.

Vi lever ikke lige nu i det bedste klima af alle muligheder, og enhver forandring er ikke nødvendigvis til det værre. Jeg hælder til, at et varmere klima er bedre for menneskene end et koldere klima.

 

 

 

Del på de sociale medier

En kommentar

  1. Sven Ove Thimm

    Den slags er vigtige resultater at kommunikere til offentligheden. Varmeperioder i tidlig holocæn kan jo aflive myten om “tipping points”, som ellers bruges som et kraftigt skræmmebillede.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*