Klimarealisme i medierne, Koraller og Ocean pH

Cykloner og koraller

Der skrives og snakkes meget om korallerne og hvordan de bleges som følge af temperaturstigninger i havene. Her har der været meget fokus på The Great Barrier Reef ud for Australiens østkyst. I flere omgange har vi fået at vide, at der har været rekordstore blegninger, og med fortsat global opvarmning er det kun et spørgsmål om kort tid, før hele revet er udryddet.

Så galt er det jo ikke gået, idet man for nyligt fik konstateret, at udbredelsen af levende – ikke-blegede koraller i 2022 var den største i over 36 år. Denne oplysning er bekræftet fra officiel side i Australien. Den nordlige og centrale del af revet havde stor fremgang i dækket af levende koraller, mens den sydlige del havde en mindre tilbagegang.

Der er da i virkeligheden også to andre forklaringer på blegning, som betyder meget mere end en smule opvarmning. Den ene er en aggressiv art af tornede søstjerner, der ind i mellem invaderer revene og spiser mange af korallerne.

Den anden er cykloner, tropiske hvirvelstorme. Her har The Great Barrier Reef ligefrem en cyklon-sæson, der strækker sig fra november til april. Hvirvelstormene er voldsomme og de forårsager store ødelæggelser på koralrevene i deres spor. Det giver udstrakt blegning i de ramte områder og der kan gå en del år, før korallerne kommer sig igen.

Fig. 1: Hvirvelstorme i Australien, antal pr. sæson 1969-2022. De mørke er de kraftige af slagsen.

Men hvirvelstormene er ikke noget nyt, og ikke noget, der er fremkaldt af ”klimaforandringer”. Fig. 1 viser en optælling for hele Australien over de seneste godt 50 år. Der er ikke nogen udvikling i retning af at hvirvelstormene er blevet hyppigere eller værre i perioden. Nu er sæsonen for 2022-23 netop overstået. Det australske meteorologiske Institut havde forudset en sæson med mange tilfælde (måske noget klimamodellerne havde regnet sig frem til), men det endte med, at der ikke var ret mange hvirvelstorme. Så The Great Barrier Reef har nu i gennem flere år været forskånet for disse ødelæggende fænomener, og det nyder korallerne godt af.

Der forsøges stadigvæk fra alarmistisk side at male et dystert billede af korallernes tilstand, men det bliver sværere og sværere at overbevise folk om at der er problemer. De politikere og kendisser, der skråsikkert udtaler sig om korallernes snarlige død udmærker sig ved at være blottet for indsigt i sagen.

En papegøjefisk, der spiser koraller i store mængder. Foto J. Marohasy
Del på de sociale medier

En kommentar

  1. Dines Jessen Petersen

    Påstande om at koraller dør af varme giver anledning til undren, når de største koralrev ligger hvor der er de højeste temperaturer.
    Vi får den daglige træning i at undres.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*