Energipolitik, Klimarealisme i medierne

Dansk energipolitik duer bare ikke

Det er rigtig dejligt at se, at der er nu er kræfter i dansk erhvervsliv, der kan se, at ikke blot er den kommandoøkonomiske udbygning af vindkraft i Danmark stærkt skadelig for samfundet (det tør de dog ikke helt sige) men også skadelige for deres egen Hassan. Det tør de heldigvis godt sige. I Berlingske slår Danfoss’ direktør, Kim Fausing et godt slag for udnyttelse af overskudsvarme.

Om det er der mest godt at sige. I det omfang, det kan betale sig, er det en god ide at udnytte overskudsvarme. Og i det hele taget at øge energiintensiteten, som vi ser verden over: 

At minimere spild kan dog aldrig være det bærende element i en rationel energipolitik. Det bør være forsyningssikkerhed og pris. Hvor kul, olie og gas stadig slår alt andet.

Og så skal man huske Jevons paradox, også kaldet “rebound” effekten. Som handler om, at hvis man vil gøre noget billigere og mere effektivt, vil det øge forbruget. Med hans egne ord:

Reduktionen af kulforbruget pr. ton jern, til mindre end en tredjedel af det tidligere, har i Skotland ledt til en tidobling af forbruget, for ikke at tale om de indirekte effekter af billigt jern i udviklingen af andre kulforbrugende grene af industrien.

Her er et ChatGPT resume af Fausings debatindlæg i Berlingske, (bag betalingsmur)

Den potentielle skrotning af store mængder havvind og manglende fokus på energieffektivitet og overskudsvarme i Danmark og resten af Europa er blevet kritiseret af administrerende direktør for Danfoss, Kim Fausing. Udbygning af grøn strøm med havvindmølleparker er ikke svaret på alle problemerne for hverken den enkelte dansker, landets virksomheder eller politikerne i Danmark. Overskudsvarme findes overalt omkring os, og energieffektivitet skal levere en tredjedel af reduktionerne for at nå Paris-målene. Der er ingen national strategi for overskudsvarme i Danmark og i resten af Europa, og Danfoss-topchefen advarer om, at vi er ved at begå en stor strategisk fejl ved ikke at give energieffektivitet det samme fokus som udbygning af grøn strøm.

Del på de sociale medier

One Comment

 1. Hans Henrik Hansen

  “Det tør de heldigvis godt sige. I Berlingske slår Danfoss’ direktør, Kim Fausing et godt slag for udnyttelse af overskudsvarme”

  og det er selvsagt al ære værd, men det må vel for god ordens skyld lige holdes in mente, at en væsentlig del af Danfoss’ forre(n)tning beror på salg af udstyr til udnyttelse af samme ‘overskudsvarme’:

  “Danfoss leverer komponenter og viden, der hjælper dig med at designe og udvikle endnu mere effektive og konkurrencedygtige varmepumpesystemer til industrielle applikationer…”

  https://www.danfoss.com/da-dk/markets/buildings-commercial/dcs/heat-pumps/#tab-overview

  https://sparenergi.dk/erhverv/industri-og-produktion/overskudsvarme

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*