Anden Energiteknologi, Klimarealisme i medierne

Fusionsenergi er tættere på end man tror

Over 30 private energi-startups arbejder på at udvikle fusionsenergi. Og adskillige regner med at kunne levere fusionsenergi i 2030’erne.

Den 5. december ramte en stor nyhed verdenspressen og nåede endog ind i nyhedsudsendelserne i dansk stats-tv.  I Californien var det lykkedes forskerne på Lawrence Livermore National Laboratory at få et gennembrud indenfor fusions-teknologien:  Det var lykkedes at fusionere brintatomer, så de afgav mere energi, end det krævede for at få atomerne til at fusionere. Midlet var en laserstråle, som opvarmede brintatomerne til flere millioner grader.

Fusionen af brintatomer en den proces, der foregår i solen og som giver solen dens enorme energi-udladning.  Når det lykkes af tæmme processen i en reaktor her på jorden, har vi løst vores energi-problem: De brintatomer, som skal fusioneres, findes i vand – og affaldsproduktet er helium, en helt ufarlig gas. Der er intet radioaktivt affald heller.

Da gennembruddet blev præsenteret af forskerne i Californien, lod man også forstå,  at der vil gå rigtig mange år, inden gennembruddet kan omsættes til kraftværker.

Hvis det står til troende, er der mange forskere i private energi-virksomheder, der ikke har hørt efter. For der findes faktisk over 30 mindre virksomheder, hvor forskerne arbejder med at tæmme fusionsenergien og etablere kommercielle kraftværker.

Det største af disse selskaber, TAE Technologies fra Californien, har faktisk 400 ansatte, og har planer om allerede i 2025 af demonstrere, at selskabets teknologi kan frembringe mere energi, end inputtet er. Og i starten af 2030’erne vil man have bygget en demonstrationsreaktor, og dernæst begynde kommercialiseringen.

Sidste år oprettede de mange fusions-start-ups Fusion Industry Association, og i foreningens årsrapport kan man læse om langt de fleste af de virksomheder, som arbejder på at gøre fusionsenergi anvendeligt i reaktorer. Opgørelsen viser, at der er flere forskellige metoder til at få brintatomer til at fusionere, og det bygger på, at plasma-forskningen har gjort meget store fremskridt de senere år.  Rapporten kan læses her.

Som det hedder i rapportens forord: “I 2022 blev det klart, at fusion ville flytte fra laboratoriet til markedspladsen”.

At der ikke kun er forskerne i de små firmaer, der mener, at fusions-reaktorens gennembrud ligger indenfor de næste 20 år, ses på den villighed, der er til at investere i fusionsenergi-selskaberne.  De private fusionsenergi-selskaber tiltrak i 2022 2,8 mia. dollars i ny kapital. Det er 19,5 mia. kroner. Dermed kommer de samlede private investeringer i industrien op på 4,7 mia. dollars, 32,7 mia. kroner.

Det er også interessant at se, hvem der investerer:  Det er Bill Gates (Microsoft), Jeff Bezos (Amazon), Georg Soros og Google, olieselskaberne Chevron, Shell og Kuwait Investment Authority, Det italienske statsenergiselskab ENI, og Tencent (kinesisk gigant) – plus mange flere.

Hovedparten af de 30+ små fusionsvirksomheder findes i USA, men der er også 3 selskaber i UK, 2 i Canada, 2 i Japan og enkelte i Frankrig, Tyskland, Italien, Israel, Australien og Kina.  Det kinesiske selskab er ikke privat, men statsejet.

Del på de sociale medier

3 Comments

  1. Erling Petersen

    Meget spændende. Mange tak Kaj Mieritz.
    Fusionsenergi løser ingen klimakrise – for vi har ingen klimakrise!
    Men fusion er aldeles nødvendig for fremtidens energiforsyning.

    Jeg er desværre enig med Frederik Jørgensen. Fusionenergien og det kommercielle gennembrud for brintbilen har, så længe jeg kan huske, ligget 20 år ud i fremtiden.

  2. Frederik Jørgensen

    Med til historien fra Lawrence Livermore National Laboratory hører dog, at virkningsgraden for laserne ikke var taget med i energiregnestykket 😉. Gjorde man det, faldt virkningsgraden lige pludselig fra over 1 til under 0,01.

    Det sagt er det da utroligt spændende, omend jeg er knapt så optimistisk mht. tidsplanen. Når mange siger “Vi er klar lige om lidt” er det efter min erfaring ofte mere et forsøg på at skaffe funding end en reel tidsplan. Lige så længe jeg kan huske tilbage om forskningen inden for fusion, har det færdige resultat ligget 20 år ude i fremtiden.

    Bemærk: Jeg siger på ingen måde, vi skal defunde dette – tværtimod. HVIS det lykkes, er det intet mindre end fantastisk 😊 – vi kan bare ikke bruge det som en sovepude til at forsinke udfasningen af fossile brændsler.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*