Energipolitik, Klimarealisme i medierne

Fremtidens A-kraft er mikro-kraftværker

I den nye rapport fra Aalborg Universitet om “Fakta om atomkraft” forholder forfatterne sig først og fremmest til nytten af store kraftværker, som vi kender dem fra USA, Storbritannien, Frankrig og Finland.  Og konklusionen er, at det er dumt og dyrt at gå i lag med den slags.

Alt tyder på, at forfatterne til rapporten beskæftiger sig med en dagsorden, som for længst er passe.  I lande som Danmark er store atomkraftværker slet ikke på dagsordenen. Til gengæld kan udviklingen af små kernekraftværker være yderst interessant.

Her er, hvad den daværende viceminister i USA Energiministerium, Ed McGinnis, sagde i en video i 2019:

“Den amerikanske kernekraft-sektor gennemgår i øjeblikket den mest innovative og omvæltende tid i vores historie. Vi ser avancerede mikro-reaktorer på vej mod markedet så tidligt som muligvis i 2022. Så mikro-reaktorer har en fantastisk mulighed for at skaffe ren, stabil elektricitet til de samfund i USA og rundt omkring i verden, som ellers aldrig havde den mulighed.

Hvis et lille samfund, f.eks. i Alaska, får installeret en mikro-reaktor, er det en utrolig ressource, som vil sikre indbyggerne elektricitet i 10 år uden ekstra brændselspåfyldning.  De små værker er helt sikre – lukker automatisk ned ved uregelmæssigheder – og yderst effektive.

Mikro-reaktor klar til leverance i en container

Mange af mikro-reaktor-selskaberne ser på det marked, som nu dækkes af diesel-generatorer. Tænk over, hvor mange enkeltindivider og samfund som er afhængige af diesel-generatorer rundt omkring i verden. 

Der ligger store muligheder og udbytte, hvis man bliver en del af den forsyningskæde og kan levere emissions-fri strøm via en mikro-atomreaktor.

Selv forsvarsministeriet overvejer nu alvorligt muligheden af at anvende mikro-reaktorer for at få sikker, pålidelig og ren energi til baserne. 

Så det er de potentielle positive bidrag til vores samfund, både det civile og forsvarsområdet.   Vi forudser, at det er industrien selv, som sikrer fremdriften, for industrien forstår bedst selv at fokusere på kundernes behov, og jeg er sikker på, at kunderne siger højt og klart: Vi vil have valgmuligheder. Vi kan ikke kun bruge store og endnu større atomreaktorer.

Derfor er det utroligt interessant at arbejde i energiministeriet. Det er et privilegium at arbejde med så mange innovative virksomheder rundt omkring i landet, og jeg ser frem mod en fremtid med kernekraft – især udtrykt gennem disse interessante mikro-reaktor-designs.”

Del på de sociale medier

8 Comments

 1. Lars Nielsen

  Det lyder usandsynligt, at a-værker ikke kan bruges til fjernvarme. De har en kolossal spildvarme, så det ville da være tåbeligt, ikke at udnytte spildvarmen til noget nyttigt. Hvis man i stedet bruger el-varme, medfører det yderlige forbrug af a-brændsel, som ellers kunne være sparet.

 2. allan astrup jensen

  Der mangler i reklameartiklen info om tekniske aspekter, priser, hvad der kræves af afstande, og hvornår disse værker er på markedet. Hvis værket lukker automatisk ned pga. fejl, hvad gør man så? Bliver det skrottet (og hvordan) eller kan man sende en reparatør ind i værket?

 3. Ingen tvivl om at små, modulære a-værker udvikles og installeres mange steder.
  Det er dog en fejltagelse at tro, at a-værker leverer fjernvarme, det sker kun i meget få tillfælde.
  Fjernvarme er et forældet system, dels er det kun til rådighed for en del af befolkningen, dels kræver det enorme udgifter til isolerede dobbeltrør med mange pumpestationer, dels tilgodeser man kun en del af befolkningen.
  Fremtidens varmeforsyning med atomenergi er så afgjort el-varme, ingen ekstra udgifter til ledninger, alle kan benytte det, ikke bare en udvalgt flok.
  Nej, fjernvarme fra a-værker ses stort set ikke på kloden, så derfor har man sparet mellemtryksdelen i turbinen væk.
  At fastholde fjernvarme fra a-værker er den sikre vej til et NEJ til at indføre atomenergi i Danmark.
  Man må forvente et ret stort tab ved produktionen, da et overskud om natten ikke kan afsættes til nabolandene uden store tab, en del kan ikke afsættes uden at endog må betale for det ved “el-børsen”.
  At gå ind for anlæg der endnu ikke er markedsført endsige afprøvet er hovedløst, man skal se på resultater før man beslutter sig.
  Atomenergi egner sig bedst for lande med langt større elforbrug end Danmark.

 4. Preben+Møller+Jacobsen

  Info vedr. SMR – små modulære reaktorer, http://www.reo.dk
  file:///C:/Users/Preben/AppData/Local/Microsoft/Windows/INetCache/Content.Outlook/ANT02TK9/kort-nyt-129-okt-2022.pdf

 5. Jens Simonsen

  Det er svært at gennemskue ud fra det skrevne, om disse mikro-reaktorer allerede er kommercielt tilgængelige, eller om der er tale om en vision?

 6. Erling Petersen

  Glimrende indlæg. Men du glemmer en meget væsentlig pointe. Et kernekraftværk er ikke kun et kraftværk. Det er et kraft-varmeværk! Med mange små kernekraftværker får vi en masse fjernvarme næsten gratis.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*