Debatindlæg, Energipolitik

Grøn realisme efterlyses

– Gæsteindlæg

af Allan Holm Nielsen, Growz – tænketank for de grønne erhverv

Allan Holm Nielsen

I forgangne uge var der en dag, hvor danske vindmøller dækkede 140% af det samlede danske elforbrug. Grønne interessegrupper klappede i deres små hænder og jublede. Grøn energi havde sejret. De ignorerede totalt det faktum, at kun ca 2% af verdens energiproduktion kommer fra grøn energi som vind og sol – og at udbygningen slet ikke kan følge med den løbende stigning i energiforbrug. De ignorerer også, at grøn energi i Danmark har kostet 1000-vis af arbejdspladser, og stadig truer atter tusinder, i virksomheder, der ikke er rentable her hjemme længere – pga den høje pris den grønne energi koster. De ignorerer, at man på en sådan dag, hvor vi er mere end selvforsynende, sender for 1 mio kr grøn strøm ud af landet hver time – kvit og frit – og at det er skatteborgerne og virksomhederne, der betaler prisen for dette grønne feel-good eventyr. De ignorerer, at hver en kWh sparet i Danmark, blot medfører faldende CO2-kvote priser og billigere sort energi til vores nabolandes konkurrerende virksomheder, som allerede stjæler vores ordrer og job.

Danmark har virkelig brug for mere realistisk grøn politik. En der ikke skader mere end den gavner, og som ikke kræver konstant politisk indblanden. Det var der en politiker, der gik til valg på, men han har lige meldt pas, og affundet sig med, at der intet vil ske på hans vagt i denne valgperiode. Det energiforlig, der er tegnet, og som viderefører og udbygger ovennævnte absurde situation, får lov at bestå.

Men hvad kunne man gøre anderledes?

Ser vi logisk på det, så er grøn el faktisk billigere end sort el, når man medregner afgifterne. Problemet er, at man også betaler grønne afgifter af grøn el. Og det er jo helt sort. Lod man grøn el være grøn – og dermed afgiftsfri – ville private og afgiftsbetalende virksomheder helt automatisk have et incitament til at købe den. Kun de meget energitunge virksomheder, har brug for den sorte, billige strøm. Gjorde man altså grøn el afgiftsfri, ville markedet helt automatisk tilpasse sig, så grøn el dækkede netop den andel af vores elforbrug, som har behov for og råd til at købe den. Resten kunne slippe. Markedsmekanismerne ville kunne regulere markedet, helt uden politikernes konstante indblanden.

Så ville der jo mangle en masse milliarder i statskassen! Ville politikerne hurtigt himle op om. Og det ville der da, alt andet lige. Men til gengæld kunne man spare en masse offentlige ansatte, der ikke skulle administrere de mange afgifter og refusionsordninger. Man ville kunne spare en masse tilskud til grøn energi. Og man ville få skabt og fastholdt 1000-vis af job, der så ville holde folk i arbejde, så de betalte skat i stedet for at ligge til last for samfundet og trække på de offentlige kasser. Så alt andet ville ikke være lige. De dynamiske effekter ville givet vis endda opveje de mankoer, der opstod. Og det var vel ikke så ringe endda.

Se, det kunne være en herlig vision for en grøn realisme-minister. Men det bliver som sagt ikke til noget. Det er åbenbart bedre at lappe på dyre og dårlige politiske studehandler og kompromiser, hvor afgifter indføres med afgumenter om adfærdsregulering og miljø, imens de i virkeligheden handler om skatter og provenu – til trods for at danskerne allerede er verdens hårdest beskattede folk – og lafferkurvens top for længst er passeret.

Hvorfor ikke droppe hele det store regulerings-cirkus og bruge sin sunde fornuft? Bruge lidt grøn realisme.

Del på de sociale medier

5 Comments

 1. Hans Henrik Hansen

  “Gjorde man altså grøn el afgiftsfri, ville markedet helt automatisk…”
  – det kunne være interessant med blot en antydning af, hvorledes man i praksis skulle fakturere ‘grøn’ hhv. ‘sort’ strøm forskelligt – al den stund begge dele distribueres i de samme ledninger!??

  Allerede i 2009 afsluttede nu afdøde Klaus Illum et debatindlæg således:

  “Så vi skal ikke spilde tiden med en fornuftsstridig diskussion om, hvorvidt strømmen til det ene eller det andet er grøn eller sort, men koncentrere os om at finde ud af, hvordan vi bedst konstruerer et energisystem, der kan holde samfundet gående med et meget mindre forbrug af fossile brændsler .”

  http://www.klausillum.dk/data/filer/pdf/debat/Altinget%20debat%20Gron%20strom%20til%20elbiler.pdf

  • Frederik Jørgensen

   Det “enkleste” ville jo nok være at afgiftsbelægge råstofferne til fremstilling af strøm – frem for at afgiftsbelægge selve strømmen, som jo i bund og grund blot er et transportmedie.

   “Enkleste” sat i citationstegn, fordi det selvfølgelig heller ikke er “bare lige” – men det ville give en afgiftsstruktur, der havde en ægte grøn profil og ikke blot var en cash cow.

   • Hans Henrik Hansen

    “Det “enkleste” ville jo nok være at afgiftsbelægge råstofferne til fremstilling af strøm”

    – hvorefter regningen ville ende hos de sagesløse forbrugere, der jo ikke uden videre kan fravælge ‘sort strøm’!

    • Frederik Jørgensen

     Jeg taler om at FJERNE afgifter på strøm lavet af grøn energi og FLYTTE afgifter på el lavet af sort energi.

     Hvordan får du det til en ekstra regning til forbrugeren?

     Jeg ser det som en måde at gøre afgiften på strøm til det, den burde være: Nemlig adfærdsregulerende. Det skal selvfølgelig kombineres med fuld udrulning af intelligente målere, således at brugeren hele tiden kan følge sin aktuelle pris og dermed lægge sit forbrug, når prisen er lav – og dermed strømmen er grøn.

     Jo mere vores samfund bliver elektrificeret (masser af batterier), jo større mulighed vil der blive for at “flytte rundt” på sit forbrug, så det kan følge tilgængeligheden af billig (grøn) strøm.

     • Søren Hansen

      Det er jo i praksis umuligt at skelne mellem “grøn” strøm og “sort” strøm. En dag, hvor vinden blæser behersket, får vi måske 1/3 af vores strøm fra vindmøllerne + en sjat solenergi og resten er importeret, herunder godt med tysk brunkulsstrøm. Hvordan skulle din måler kunne fortælle dig præcist, hvad du får? Faktisk er situationen endnu værre, fordi vi ikke bare importerer den strøm vi selv mangler, vi importerer meget mere og videreeksporterer så til et 3.-land.
      Der er mange forhåbninger til det “intelligente forbrug”, men i praksis er mulighederne begrænset. Vi har her i Danmark et stort basisforbrug, som vi aldrig kommer under (knap 3 GW ud af det gennemsnitlige totalforbrug på 4 GW), så der kan ikke flyttes så meget rundt. Hvis der er 3 dages vindstille om vinteren vil du jo heller ikke lade varmepumpen stå stille og undlade at oplade bilen?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*