Isbjørne, Pingviner og andre dyr, Klimarealisme i medierne

Isbjørne på rejse

Så er den gal igen med isbjørnene. Fra Alaska rapporterer man om en stærk nedgang i antallet langs nordkysten, i Beaufort-havet og årsagen er, at de er flyttet vestpå til Tjukterhavet mellem Alaska og Rusland. Det må jo skyldes de katastrofale klimaforandringer i området. Årsagen skulle her helt konkret være, at der er for lidt havis ved Alaskas kyst, og det har tvunget bjørnene væk.

Alaska’s og Sibiriens nordkyster. Chukchi Sea hedder Tjukterkavet på dansk

Susan Crockford tager fat i den myte og kan forklare, at isbjørnene nok snarere er flyttet, fordi den mindre mængde is i hele området har medført bedre betingelser for livet i Tjukterhavet. Mindre is om sommeren giver mere plankton, og dermed flere fisk hele vejen op gennem fødekæden. Flere fisk betyder flere velnærede sæler, og så er der masser af mad til isbjørnene.

Så der er ikke tale om, at bjørnene er drevet væk fra Alaska, men at de selv har søgt i retning af mere føde. Sådan gør dyr jo.

Den mindre is om sommeren betragtes normalt som en ubetinget forværring af forholdene og den gør måske også isbjørnenes jagtsæson lidt kortere. Men til gengæld giver tilvæksten i dyrelivet meget mere mad til isbjørnene resten af sæsonen, så alt i alt taber de ikke noget på det, tværtimod. I år havde de jo faktisk det modsatte problem, f.eks. omkring Wrangeløen, fordi isen blev alt for tyk alt for hurtigt her i efteråret, og så måtte bjørnene søge sydpå.

Men konklusionen er, at isbjørne er fleksible og initiativrige dyr, og derfor kan de overleve i de evige omskiftende forhold i Arktis. I denne omgang er de flyttet til Rusland, man må håbe, at de havde pas- og visumforholdene i orden.

https://polarbearscience.com/2022/01/02/a-mass-exodus-of-polar-bears-from-alaska-to-russia-has-taken-place-local-residents-claim/

Del på de sociale medier

3 Comments

 1. Jesper Frickmann

  Jeres teori om, at bjørnene vandrer, er simpelthen lodret forkert, læs selv den korte introduktion i rapporten her:
  https://www.iucn-pbsg.org/wp-content/uploads/2021/11/July-2021-Status-Report-Web.pdf

  I øvrigt vil bjørnen jo slet ikke kunne vandre, når isen forsvinder, det er vel logik for burhøns.

  • Søren Hansen

   Nu er det jo ikke “vores” teori, men et sammendrag af den refererede artikel. Selvfølgeligt kan isbjørne, lige som de fleste andre dyr, vandre, og det over lange afstande. Isbjørne kan både gå over land, og de er også i stand til at svømme meget lange afstande.
   Læs lidt af Susan Crockfords arbejde, og fortæl, hvor hun tager fejl. Din vedlagte rapport udmærker sig ved på stort set alle lokationer at have “Data deficient”, og for næsten alle steder er oplysningerne mere end 4-5 år gamle, mange meget ældre. Så den skal man nok være lidt skeptisk overfor.

 2. Karin Egede

  Ja, vi skal alle løbende lære at tilpasse os som Klima-Nomader, fordi Naturen lader sig ikke tæmme, hvor gerne vi end ønsker at kunne opholde os her eller der permanent……

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*