Debatindlæg, Klimarealisme i medierne

Klimarealisme i Ekstrabladet

To gode klimarealister, Søren Kjærsgaard og Ib Andersen, er 2 gange blevet interviewet i Ekstrabladet om dansk energi- og klimapolitik og er blevet rigtigt godt modtaget.

Ib Andersen & Søren Kjærsgaard, foto: Else Rom Andersen

Vi har modtaget dette resume med links fra de to herrer.

https://ekstrabladet.dk/nationen/lunkne-oel-ib-og-soeren-kritiserer-klimaplan/8540884

https://ekstrabladet.dk/nationen/helt-haabloest-projekt-til-200-milliarder-soeger-folk/8600647

den 22. april og den 01.juni 2021

Resume.

I den første artikel peger vi på:

 1. At de planlagte danske ekstra 10-12 GW havvind i selv en nok så stor samtidig udbygning af europæisk vind- og solkraft ikke vil kunne sikre os en stabil elforsyning, heller ikke for hele Europa betragtet under et.
 2. Vi konstaterer, at vind- + solenergi i januar 2020 varierede mellem 7% og 32 % af det af det europæiske elforbrug. Variationen i januar var helt tilfældig. For hele året varierer procentdelen mellem 4 og 46 % af elforbruget. Det udgør 3,0-3,5 % af det europæiske energiforbrug.
 3. Der er derfor først og fremmest et behov for et stort dansk el-producerende back-up system, der hurtigt kan træde til, når vind + sol ikke er i stand til at levere det aktuelle el-forbrug.

  I den anden artikel analyserer vi vind- +solkrafts uregulerbare og stærkt varierende ydelse og konstaterer at:
 4. Der ikke foreligger offentligt tilgængelige analyser af, hvad al denne ukontrollabelt varierende el-energi egentlig kan bruges til. Udover det direkte aktuelle el-forbrug forekommer pt. elektrolytisk brintproduktion at være det mest sandsynlige.
 5. Vi efterlyser forsøg i rimelig målestok for at opnå erfaringer med, om man vil kunne anvende en sådan elforsyning som basis for kemiske produktioner.  Omsætningstabene er meget betydelige og vil påvirke evtl. produktioners økonomi.
 6. Vi har generelt analyseret de foreliggende planer om de påtænkte funktioner på energiøen i Nordsøen. Beskrivelserne er meget overfladiske og er mere præget af spin end faglig fordybelse. De fleste påtænkte funktioner vil bedre og sandsynligvis billigere kunne udføres på fastlandet. Egentlige økonomiske beregninger findes ikke i planerne. Er der overhovedet behov for en hundedyr energiø?

Søren Kjærsgård og Ib Andersen den 06.06.2021

Del på de sociale medier

En kommentar

 1. Jesper Barfod

  Tak for nogle velovervejede udmeldinger fra et par tænksomme herrer.
  Jeg kan slet ikke være uenig.
  Læste for nyligt denne artikel
  https://mcusercontent.com/d5c1674c0f92f62f1635711c6/files/990c3128-980b-387f-cd9e-ff6fc3005cd8/Klimanytt299.pdf
  På vores norske søsterforenings hjemmeside.
  Den sætter forholdene i proportion!
  Jesper Barfod, civ. ing årg 72, phd

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*