En grønnere planet, Klimarealisme i medierne

Frodige Sahara

Forskere har forsøgt at kaste nyt lys over fortiden i Sahara-ørkenen, hvor man ved, at der i perioder har været frodigt, med masser af planter og dyreliv. Der må således være faldet meget regn i området, der ellers i dag er blandt de mest tørre i verden.

Forskernes metode denne gang har været at tage prøver fra havbunden ud for Afrikas kyst i Middelhavet. Her har der tidligere været udløb fra floder med udspring i Sahara. Floderne har taget en masse materiale med sig den gang, der var vand i dem, f.eks. lerpartikler og plantedele. Dette materiale blev så aflejret ude i havet. Forskerne har taget prøver op med hule rør, og får derved kerner, der repræsenterer tiden fra nu og tilbage til for 160.000 år siden.

Her kan de konstatere, at med jævne mellemrum har Sahara været grønt. Det er sket med intervaller på mellem 5.000 og 10.000 år, og formodes at være forårsaget af små ændringer i jordens kredsløb om solen og frem- og tilbagegang for havisen ved polerne.

Der nævnes ikke noget om CO2.

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2021-01/ggph-pra012921.php

Del på de sociale medier

3 Comments

 1. Karin Egede

  Vinden flytter vel sandet i Sahara på ganske samme måde som ved Vesterhavets Råbjerg Mile? Gobiørken-sandstorm over Beijing, Kina?
  Faktisk kan man se små enkeltstående træer og oaser i Sahara, hvor der stadigvæk er bevoksning med lange rødder helt ned til vandspejlet….. Hvis man graver i Sahara, finder man måske forskelligt levn fra fortiden, ganske som i Egypten…..
  Men det er tankevækkende, at den seneste sandstorm over Sahara anno 2021 har ført en blanding af sandkorn og radioaktivt støv fra Frankrigs atomprøvesprængninger med sig op nordpå, og ret ironisk drysset det ned over selveste Frankrig.
  Naturen kan ikke tæmmes!

 2. Knud Larsen

  Jeg håber ikke, at jeg husker fejl: Satellit-fotos har gennem de seneste (ca.) 35 år påvist et stedse grønnere Sahara: Bevoksningen flytter længere og længere nordpå. Altså det modsatte af alarmisternes påstande om stedse større ørkener.

  PS: “hule rør” – den har jeg ikke hørt før!

 3. Det er da ret velkendt, at jordens præcession (woobling i banen omkring solen) flytter den afrikanske monsun, der ligger omkring det centrale Afrika, nordpå, og således kommer til at dække dele af Sahara.
  Monsunen gør Sahara våd og grøn.

  Jordens præcession har et rytmisk forløb på ca. 25.750 år.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*