Gletsjere, Klimarealisme i medierne

Islands gletsjere

Det engang så hæderkronede britiske teleselskab BBC er hoppet med på klima-alarmvognen for længst. Et nyligt eksempel er en artikel, hvor et billede af en islandsk gletsjer, Skàftafellsjökull, taget i 2019 sammenlignes med ét, der blev taget 30 år før. Det nye billede er taget af en hr. Baxter.

Gletsjeren er blevet mindre, dens areal er svundet med 400 km2, og det skyldes naturligvis klimaforandringerne. Hr. Baxter udtaler, at han er helt knust over denne ændring i landskabet og her har vi et oplagt og synligt eksempel på, hvor slemme og onde klimaforandringerne er.

Baxter aner tydeligvis ikke det mindste om gletsjere, og ved ikke, at de er tilbøjelige til at forøge og formindske deres areal hen over årene. Island er et koldt sted nu, men sådan har det ikke været hele tiden i de sidste få tusinde år. Da vikingerne kom til Island for godt 1000 år siden var det væsentligt lunere end i dag, og store dele af øen var dækket af skov. Gletsjerne var den gang meget mindre, end de er nu, faktisk har man fundet rester af skov under én af de nuværende.

Den Lille Istid var til gengæld hård ved Island, træerne forsvandt, og det blev svært at drive landbrug og finde mad til fårene. Havet omkring var frosset til i mange måneder hver vinter og gjorde fiskeri og fangst langs kysterne meget vanskelige. I løbet af den periode blev øens befolkning næsten halveret.

Og nu sidder hr. Baxter lunt og godt hjemme i England og er sønderknust over, at islændingene ikke har det lige så hårdt nu, som de havde det dengang.

https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2021/02/01/bbc-wants-iceland-to-freeze-again/

Please follow and like us:
Del på de sociale medier

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*