Antarktis, Arktis, Klimarealisme i medierne

Afsmeltning nedefra?

Både Grønlands og Antarktis’ isdækker hævdes at smelte som følge af den globale opvarmning forårsaget af det stigende CO2-indhold i atmosfæren. Det medfører så en vis stigning i havniveauet, størrelsen af hvilken dog er til nogen diskussion.

Nu har forskere i nye artikler beskrevet, hvorledes indlandsisen begge steder faktisk også smelter nedefra pga. underliggende vulkansk aktivitet. Havstigningen er således ikke udelukkende forårsaget af opvarmningen fra atmosfæren.

I det nordlige Atlanterhav er der underjordiske ”skorstene” hvorigennem smeltet lava trænger op til forskellige lokationer, bl.a. Island. Der er således også en gren der ender under det østlige Grønland, se figuren herover.

Under Antarktis er der ligeledes vulkansk aktivitet, hvor varmen kommer helt nede fra 2300 km’s dybde. I Vestantarktis, i området omkring Thwaites gletsjeren, har man længe vidst, at der foregik en betydelig afsmeltning, ansvarlig for størstedelen af istabet fra Antarktis. Men ved et tilfælde opdagede nogle forskere, at der var en forhøjet koncentration af en særlig helium-variant (isotop – 3He) i området, og det er tegn på, at der er vulkansk aktivitet i spil. Også i Østantarktis har man fundet vulkansk aktivitet.

Så ikke al afsmeltning og dermed forbundet havstigning er et resultat af klimaforandringer.

https://www.scienceunderattack.com/blog/2020/1/25/both-greenland-and-antarctic-ice-sheets-melting-from-below-69

Del på de sociale medier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*