Debatindlæg

Skal Danmark reducere CO2-udledningen med 8% eller med 54% ?

Af Erling Petersen, civilingeniør, Tidligere direktør i Danske Fjernvarmeværkers Forening og Tidligere Forskningschef hos Vølund

Procentregning har altid været en disciplin med megen forvirring. Og er det også i denne forbindelse.

Da vælgerne gik i stemmeboksen til folketingsvalget i 2019 gik de fleste politiske partier ind for, at Danmark skulle reducere med 40% inden 2030.  Kun Enhedslisten og Alternativet gik ind for 70%. reduktion.  Ca. 90% af vælgerne stemte på et parti der gik ind for max. 40% og under 10% stemte på et parti der gik ind for 70%. Under regeringsforhandlingerne efter valget gik socialdemokratiet så op til 70% reduktion. Det var nok nødvendigt for at Socialdemokratiet kunne få venstrepartierne og Alternativet til at støtte en socialdemokratisk regering. Og så gik stort set resten af folketinget med til de 70% . Det var angiveligt for at kunne sidde med ved bordet, når beslutningen skulle udmyndes i konkret handling. Men regeringen vil sandsynligvis forsøge at bilde os ind, at de 70% reduktion er et ”folkeligt krav”. Men det passer ikke. Det var under 10% af vælgerne der stemte for mere end 40% reduktion.

Og hvad er så forskellen på de 70% og de 40% ? De fleste vil nok mene, at 70% er næsten dobbelt så meget som 40%. Men i denne forbindelse er det ikke rigtigt! Slet ikke! 70% er næsten 8 gange så meget som 40%! Og det var der næppe mange af folketingets medlemmer der var klar over, da de gik med til  de 70%.

For kravet om reduktion i 2030 er i forhold til vores udledning i 1990!

 Hvis vi holder os til Danmarks produktion af CO2 fra fossile brændsler og glemmer de mere luftige klimaeffekter som omlægning af landbruget og Ørsteds køb af endnu mere luftige Russiske kvoter, så kan vi bruge de officielle tal fra Global Carbon Atlas, http://www.globalcarbonatlas.org/en/CO2-emissions . Her ses, at Danmarks udledning af CO2 fra fossile brændstoffer  i 1990 var 53,5576 MtCO2  og i 2018 var reduceret med 35 % til 34,8087 MtCO2.Vi mangler derfor kun de sidste 5% for at nå målet på de 40%. (Svarende til ca. 8%  af den nuværende udledning). Det vil da også kræve en indsats at nå dertil. Vi har jo allerede gjort de ting, der er nemme. Men det forekommer vel ikke umuligt.

Skal vi derimod reducere med 70% i forhold til 1990, skal vi reducere med yderligere 18,7489 MtCO2, hvilket svarer ca.  54% af den nuværende udledning. Altså mere end en halvering! Hvis vi skal opfylde de borgerlige partiers krav om, at ”klimakampen” ikke må koste velfærd eller tab af arbejdspladser, så er det indlysende umuligt.

Del på de sociale medier

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*