Debatindlæg

Om Radio Voice og den grønne jord

Dette er et debatindlæg på Klimarealisme. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning

Bragt af Karl Iver Dahl-Madsen

Pernille Vermunds tale på NB’s landsmøde, hvor hun nævnte at jorden er blevet grønnere af CO2 vakte stort postyr.

TV2 henvendte sig straks til en af “The Usual Suspects” i form af Jens Hesselbjerg, som anerkendte, at det “isoleret set” er rigtigt, at jorden bliver grønnere af mere CO2. Men i stedet for at nøjes med det, skulle der så lige et irrelevant men… til om at CO2 varmer jorden.

Det fik TV2 så lavet om til en lodret forkert overskrift om, at CO2 ikke gør jorden grønnere.

Lyv med Pernille Vermund

Sagaen fortsætte med at Radio Voice viderebragte den falske historie og med ungdommelig frækhed inviterede lytterne til at lyve med Pernille Vermund.

Det var vi nogle stykker der synes var for galt og Jens Olaf Pepke Pedersen skrev derfor følgende til Voice:

Kære Jim Receveur

Jeg vil gerne klage over indslaget “Lyv med Pernille Vermund” på Voice den 28.10. i programmet ”Ida-Sophia & Nicolas”:

https://radioplay.dk/podcast/ida-sophia-og-nicolas/lyt/2020893/

I indslaget citeres Pernille Vermund (ca.12:40) for udsagnet, at ”CO2 gør planeten grønnere”, hvorefter værten Nicolas kommenterer det med, at ”Det er dumt sagt – hvorfor siger du sådan noget løgn?”, og derefter handler resten af indslaget om, at eftersom Pernille Vermund har lov til at lyve, opfordres lytterne til at ringe ind med en løgn.

Jeg arbejder som seniorforsker på DTU netop med kulstofkredsløbet, og jeg bekræfte, at Pernille Vermund har ret i udsagnet. Der er store mængder videnskabelige dokumentation for, at de øgede mængder CO2 i atmosfæren vitterlig har gjort planeten grønnere. 40 års satellitmålinger viser således, at kloden er blevet markant grønnere i den observerede periode, og det gælder stort set alle undersøgte områder fra regnskov i Amazonas og til biomer i Arktis, ligesom analyser viser, at omkring 70% af den observerede tilvækst i biosfæren skyldes øget CO2.

Se fx denne pressemeddelelse fra NASA

https://www.nasa.gov/feature/goddard/2016/carbon-dioxide-fertilization-greening-earth

eller denne artikel i Nature:

https://www.nature.com/articles/nclimate3004

Jeg kan også henvise til kapitel 6 i den seneste rapport fra FN’s klimapanel, se fx side 502:

“Elevated atmospheric CO2 concentrations lead to higher leaf photosynthesis and reduced canopy transpiration, which in turn lead to increased plant water use efficiency and reduced fluxes of surface latent heat. The increase in leaf photosynthesis with rising CO2, the so-called CO2 fertilisation effect, plays a dominant role in terrestrial biogeochemical models to explain the global land carbon sink”

“Field experiments provide a direct evidence of increased photosynthesis rates and water use efficiency (plant carbon gains per unit of water loss from transpiration) in plants growing under elevated CO2. These physiological changes translate into a broad range of higher plant carbon accumulation in more than two-thirds of the experiments and with increased net primary productivity (NPP) of about 20 to 25% at double CO2 from pre-industrial concentrations”.

Jeg vil derfor som minimum forvente, at der kommer en korrektion i et af de kommende programmer og ser frem til at høre fra dig.

Sig sandheden med Karl Iver

Til Voice’s ros tog de henvendelsen alvorligt. Og rettede ind. Da Jens Olaf var i Japan, fik jeg bolden for Klimarealisme og blev interviewet loyalt af Nicolas.

Her er link til podcastet om: Frygt ej!, Verden går ikke under

https://radioplay.dk/podcast/ida-sophia-og-nicolas/lyt/2021131/

Der var et par fodfejl med hvem, hvad og hvor, men ellers et hyggeligt interview.

Del på de sociale medier

2 Comments

  1. Flott. Langsomt kommer det fram litt fakta i klimasaken.

  2. Fedt! Godt gået 🙂

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*