Debatindlæg

Kan vindmøller beskytte os mod Lollands sumpfeber?

  • Dette er et debatindlæg på Klimarealisme. Det udtrykker skribentens eller skribenternes holdning

Af Johan Wedel Nielsen, marinbiolog og Karl Iver Dahl-Madsen, civilingeniør (K)

En af klimalarmismens ukuelige, men falske påstande er, at et varmere klima medfører, at sygdomme i verden vil stige. Det er forkert, da sygdomme i verden har meget lidt med klima & vejr at gøre, men derimod entydigt handler om, at jo rigere og dygtigere vi er, jo bedre er vi stand til at forebygge og helbrede farlige sygdomme.

Et stjernegodt eksempel på denne misforståelse er tesen om, at klimaforandringer vil forårsage at smitsomme sygdomme som malaria, der overføres med myg, vil blive mere almindelige i nordlige områder. Teorien bygger på, at hvis det bliver varmere så kommer malaria myg længere mod nord. Det er myg af Anopheles slægten, som overfører malaria. Malaria er et stort sundhedsmæssigt problem som hvert år forårsager 600.000 menneskers død og mange flere – 100 til 200 millioner – som er smittede og oplever store gener.

Malaria dødelighed – Our World in Data

En af de dramatiske episoder i IPCC’s historie er malariaeksperten, Paul Reiters exit, efter hans sønderlemmende kritik af synspunktet om, at malaria mv. har noget som helst med klima & vejr at gøre.
Da sygdommen nemt kan forebygges og virkningerne begrænses ved konkrete tiltag og relativt små omkostninger er det sørgeligt og skændigt, at så mange mennesker stadig dør af denne let forebyggelige sygdom.

Teorien om at malaria vil spredes til nordlige områder med klimaforandringer underbygges ikke af historiske fakta. Der er nemlig allerede malariamyg i Danmark. Hvilket følges af DTU Veterinær instituttet og data kan ses her.
Der var også tidligere malaria i Danmark, kaldet Lollandsk sumpfeber, sygdommen er nu udryddet fra Lolland og kommer ikke tilbage på trods af talrige malariamyg i området. Årsagen er, at der ikke findes smittede med malaria, som myggene kan overføre sygdommen fra. Og når der ikke findes store mængder malariasmittede på Lolland skyldes det gode behandlingsmuligheder med moderne medicin, samt nem adgang til myggenet, hvis der skulle komme malaria.

Anopheles

Som det hed dengang:
Næsten hver eneste gaard og hus laa der syge, det kneb med at faa køerne malkede og høstarbejdet udført, og der var steder hvor afgrøden maate staa og raadne paa marken. Hver dag ringede kirkeklokkerne til begravelse, og de enkelte præster, der holdt sig raske, maate gaa paa omgang for at besørge deres syge embedsbrødres forretninger.

Læge Carl Adam Hansen om en malaria epidemi på Lolland i 1831 hvor 1.000 mennesker døde og 40% af befolkningen blev smittet. 
I perioden 1862-1890 blev der registreret 163.736 malaria tilfælde i Danmark, Jakob Eberhardt, Verdens historiens største epidemier
Antallet af malaria tilfælde er også faldet i rige områder igennem århundredet.

Hvis der var en korrelation mellem malaria og temperatur ville man have set en stigning i udbredelsen af malaria mod nord igennem 1900-tallet til nu. Det modsatte er sket.
Eksempelvis plagede malaria Arkhangelsk i Rusland tæt ved polarcirklen i 1922-1923*

Det modernes samfunds rigdom og dygtighed er ligeledes årsagen til, at malaria ikke længere et problem i Italien, hvor det tidligere var en meget omfattende plage. Et af de meste berømte ofre for datidens primitive evner til sygdomsforebyggelse var Lord Byron, et af datidens rigeste og mest feterede medlemmer af den kreative klasse. 

Årsagen til, at malaria ikke er et problem i rige samfund er, at sygdommen relativt nemt kan behandles og forebygges med god medicin og deltamethrin – et af de mange gode kemiske stoffer, som redder millioner af menneskeliv – imprægnerede myggenet.
Eksempelvis kan et barn i malariaområder beskyttes for et beløb
fra 2-11 USD pr. år. 

De samlede omkostninger ved den nuværende danske ”grønne omstilling” er opgjort til mindst 25 milliarder DKK/år. En stor del af udgifterne går til vindmøller, som bidrager meget lidt til at mindske CO2 udledningen og intet gør for at forebygge sygdomme, da klimaændringer ikke har noget med dette at gøre. Hvis vi brugte det samme beløb på at forebygge malaria, ville vi kunne redde mange flere end alle de mennesker, der nu er udsat for malaria pr. år.

Malaria er en fattigdoms sygdom, som bør bekæmpes ved, at folk bliver rigere og ved at de rige lande hjælper de fattige lande med at udrydde malaria.

Udover malaria er de andre alvorlige sygdomme i menneskehedens historie: pest, kopper, plettyfus, kolera, tuberkulose, gul feber, den spanske syge, polio, malaria og AIDS.

De fleste af disse sygdomme har vi haft i Danmark og INGEN af disse sygdomme skyldes klimaforandringer. Godt lægevæsen og kapital til at betale for dette er årsagen til at ingen af disse sygdomme plager os i Danmark.

Del på de sociale medier

One Comment

  1. Allan Gorm Larsen

    Lyder realistisk.

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*