Debatindlæg

Ny forening vil kæmpe mod overdrivelser i klimadebatten

  • Bragt af Karl Iver Dahl-Madsen, med tilladelse fra Overblik, hvor interviewet er udgivet.

Initiativtagerne bag Klimarealisme savner facts i klimadebatten, som de synes er præget af “alarmisme” og overdrivelser. Nu bliver Klimarealisme en forening og skal med tiden udvikles til en tænketank.

”Vi er godt trætte af den måde, som diskussionen om klimaet foregår på. Det meste handler om overdrivelser og alarmisme. Vi vil have nogle facts ind, så diskussionen kan foregå på et realistisk grundlag”.

Sådan siger Karl Iver Dahl-Madsen. Han er en af initiativtagerne til Klimarealisme. Et initiativ, der startede som en facebook- og hjemmeside for et års tid siden, og som nu bliver en forening og – måske – med tiden en tænketank.

”Vi har nu ca. 2000 følgere på vores facebookside, mere end 5000 unikke brugere på hjemmesiden, og 500 abonnenter til det ugentlige nyhedsbrev. Vi mærker en stigende interesse, også fra pressen, så vi danner nu en forening. Vi planlægger en stiftende generalforsamling til august,” fortæller Karl Iver Dahl-Madsen.

”Hvis vi kan nå 1000 medlemmer, kan Klimarealisme blive en tænketank, der kan fungere som modpol til Concito (grøn tænketank, red.). Det har jeg en tro på kan lade sig gøre,” siger han.

”Meningsløs klimaangst”
Klimarealisme skriver på sin hjemmeside, at de ”har en forsknings- og videnbaseret tilgang til klimaudfordringen”. De ”anerkender naturligvis, at der foregår klimaændringer og at de er delvis menneskeskabte”. Men Klimarealisme mener, at der er stor usikkerhed om, hvor store klimaændringerne er og at FN’s klimapanel, IPCC, har en tendens til at overvurdere menneskenes indflydelse og klimaændringernes omfang. Værst er dog, mener Klimarealisme, at medier og politikere ofte overdriver, når de eksempelvis bruger IPCCs tal.

”Det er meningsløst, at vi har en debat og et oplysningsniveau, der giver folk klimaangst. Den der med, at jorden snart går under, det er der ingen seriøs klimaforskning, der bakker op. Men desværre har vi nogle politikere, der føler, at de er nødt til at følge folkestemningen, og folket tror på politikerne. Derfor er der brug for en mere facts-baseret klimadebat,” siger Karl Iver Dahl-Madsen.

”DET ER MENINGSLØST, AT VI HAR EN DEBAT OG ET
OPLYSNINGSNIVEAU, DER GIVER FOLK KLIMAANGST”

Vandstigninger overdrives
Han anerkender, at jorden er blevet varmere og at vandstanden stiger. Men slet ikke på det niveau, der fremgår af debatten.
”Vandstanden stiger 1,5-3 mm årligt. Det svarer til 30-35 centimeter på 100 år, hvilket ikke er nogen kraftig stigning. Det kan klares med at bygge diger, som det f.eks. er sket i Holland, hvor en tredjedel af landet ligger under havets overflade,” siger Karl Iver Dahl-Madsen, der har en baggrund som specialist i vandmiljø.

Men klimaforskere taler om 1-2 meters vandstandsstigninger indenfor 100 år?
”De opererer med modeller, der siger, at vandstanden vil begynde at stige eksponentielt. At den pludselig vil begynde at stige kraftigt. Men det er der ikke noget, der tyder på, hvis man baserer sig på observationer i virkeligheden,” siger Karl Iver Dahl-Madsen.

”Vores udgangspunkt er, at når man påstår at noget vil ske i fremtiden, må man kunne vise, at det allerede er begyndt at ske. Derfor tror jeg heller ikke på, at temperaturstigningen vil gå ud over fødevareproduktionen. For det er der intet, der tyder på. Landbrugsproduktionen i verden stiger, helt uanfægtet af klimaændringerne,” siger han.

VORES UDGANGSPUNKT:
”NÅR MAN PÅSTÅR, AT NOGET VIL SKE I FREMTIDEN, MÅ
MAN KUNNE VISE, AT DET ALLEREDE ER BEGYNDT AT SKE”

Forskning, ikke afgifter
Klimarealisme advarer mod politiske tiltag, som går ud over den økonomiske vækst, f.eks. afgifter på flyrejser. Vejen frem er forskning, mener den kommende forening, herunder i udvikling af nye energikilder.

På sin hjemmeside skriver Klimarealisme:
”Vi mener ikke, at det med dagens teknologi er muligt at erstatte fossile brændstoffer med andet end atomkraft. Uden at det vil medføre en dramatisk sænkning af levestandarden til stor skade for især de fattigste mennesker i verden”.

”Vi kan ikke både blæse og have mel i munden. Vi har ikke råd til alt det, vi gerne vil, hvis vi samtidig skal reducere vores klimaaftryk,” siger Karl Iver Dahl-Madsen.

Bjørn Lomborg og Cepos-chef med i Klimarealisme

Foruden Karl Iver Dahl-Madsen tæller initiativtagerne folk som Otto Brøns Petersen, analysechef hos CEPOS, Ole P. Kristensen, professor emeritus og nuværende lederskribent hos Berlingske, fhv. folketingsmedlem Villum Christensen (LA) og statsgeolog og adjungeret professer Jens Morten Hansen, der er fhv. direktør i Forskningsstyrelsen.

Klimarealisme har desuden et advisory board, der tæller folk som Bjørn Lomborg, grundlægger af Copenhagen Consensus Center, Johannes Krüger, professor emeritus og de to seniorskere på DTU Space, Jens Olaf Pepke Pedersen og Henrik Svensmark.

Advisory boardets opgave er blandt andet at sige god for de artikler, som bringes på Klimarealisme.dk.

Du kan læse mere om klimarealisme.dk her.

Del på de sociale medier

En kommentar

  1. Erling Petersen

    Jeg er naturligvis glad for, at der er på megen fremdrift på klimarealisme.dk. Jeg håber inderligt, at det vil lykkedes at få etableret en levedygtig forening.

    Men jeg vil nok en gang advare mod, at vi taler for meget om klimaaftryk, behov for forskning i nye teknologier og behov for vækst for at løse klimaudfordringen. Derved tilkendegiver vi, at der er en klimaudfordring, der skal løses. Vi er blot uenige med de mange om, hvordan udfordringen skal løses. Men der er ikke nogen klimaudfordring! Det er kun en påstand vi har hørt på igennem 30 år.

    Gennem de seneste 100 år er klodens temperatur steget en lille grad, og det er slet ikke usædvanligt i jordens historie. Og skulle temperaturen stige endnu et par grader, vil det kun være godt for livet på jorden, og skulle atmosfærens indhold af CO2 blive fordoblet, vil det kun blive meget nemmere, at producere føde nok til klodens stigende befolkning.

    Så kan vi da godt skrive, at hvis der skulle sker voldsomme ændringer i klodens klima – hvad intet tyder på i dag – så skal problemet løses med mere forskning og økonomisk vækst.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*