Debatindlæg

Madproduktionen i Danmark bør stige

  • Af Karl Iver Dahl-Madsen & Carl Åge Pedersen; Klimarealisme
    Med tilladelse af Landbrugsavisen – debatindlæg fra denne weekend.

Vi er nu også kendt for at have et af mest ressourceeffektive landbrug i verden, idet vores påvirkning af omgivelserne som arealforbrug, kvælstofudledning og klimagasser er meget mindre pr. produceret enhed end i de fleste andre lande. Derfor er det helt hen i vejret, at der er kræfter i det danske politiske system, der tror at man skal løse natur-, miljø- og klimaudfordringer ved at mobbe produktionen af mad ud af Danmark til andre lande, hvor man typisk har en (meget) lavere ressourceeffektivitet, hvilket vil medføre, at det samlede aftryk bliver større end nødvendigt.

I Danmark er vi gode til at producere mad på land og til havs. Det skyldes, at vi har et velegnet klima, men ligeledes at vi har opbygget viden og erfaring, der gør os rigtig dygtige på området.

Nej, vi skal gå den anden vej. Vi skal øge produktionen i Danmark, så vi i det mindste følger med den stigning, der i det internationale marked for mad er på godt 2% om året. Og gerne så vi erobrer markedsandele. Vi producerer nu mere end en procent af verdens grisekød, selv om vi kun udgør under en promille af verdens befolkning. Der er intet i vejen for, at vi kan påtage os en meget større del af den globale animalske produktion.

STØRRE ANIMALSK PRODUKTION

Der er plads i Danmark til, at den animalske produktion kan blive større. Jo, vi skal så importere mere foder til dyrene, men det kan vi gøre uden uønskede effekter på natur og miljø, da vores foderudnyttelse er blandt de bedste i verden. Plus, at vi har nye teknologier under udvikling, som kan forbedre næringsstofudnyttelsen.

Vores råd til Landbrug & Fødevarer er, at det skal I sige højt og tydeligt til det danske samfund. Som det er nu, har L&F valgt en ”Fred i vor tid” strategi over for ”det grønt-industrielle kompleks”, som på totalitær vis vil fortælle os alle, om hvordan vi skal leve vores liv med henvisning til nogen alarmistiske meldinger om klima, som ikke har dækning i klimavidenskaben. Man kan ikke vende stemningen uden at sige sandheden til folk, selv om den lige nu er ilde hørt. Sandheden er, at det er rigtig godt for natur, miljø og klima og ikke mindst dansk økonomi, hvis produktionen af mad i Danmark fremover reguleres efter miljøpåvirkning i stedet for produktion, hvilket vil belønne de ressourceeffektive producenter og sikre, at produktionen af mad fremover kun begrænses af den globale efterspørgsel og vores evne til at vinde markedsandele.

Del på de sociale medier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*