Debatindlæg

Temperaturudviklingen i Grønland domineres ikke af CO2

  • Af Jørgen Keinicke, pensionist, tidl. marketingchef i 3M

Temperaturen i Danmark er i de sidste 70-80 år steget svagt med små krusninger. I Grønland har udviklingen været helt anderledes.

Temperatur i Grønland

DMI har i langt over 100 år målt temperaturen i Grønland. Målingerne har DMI offentliggjort i rapporten: Klimaet i Grønland. Link https://www.dmi.dk/klima/temaforside-klimaet-frem-til-i-dag/klimaet-i-groenland/  I rapporten finder man temperaturkurverne, som viser årsmiddeltemperaturen 1870-2018 målt ved målestationer i både Vest og Østgrønland.

Grønland årsmiddeltemperatur fra 1784, graf: DMI

Klimaet i Grønland bølger, hvor varme og kolde perioder afløser hinanden. Sidste varmeperiode var i 1930-1940 og nuværende varmeperiode var omkring 2010. I de senere år er det igen blevet koldere i Grønland. Bølgebevægelsen fortsætter. Det er stort set ikke bleve varmere i Grønland, hvis man måler fra bølgetoppen i sidste varmeperiode i 1930-1940 til bølgetoppen i nuværende varmeperiode omkring 2010.

Et gletsjerstudie verificerer indirekte dette. Studiet er gennemført af forskere fra Centre for Geo Genetrics, ved Københavns Universitet. Forskerne konkluderer, at gletsjerne i sidste varmeperiode (1930-1940) trak sig lige så langt tilbage som i varmeperioden omkring 2010.  Link https://forskning.no/polarforskning-klima/gronlands-isbreer-smeltet-raskt-ogsa-pa-1930-tallet/703046

CO2 dominerer ikke klimaet i Grønland

I de sidste 70-80 år har det globale udslip af CO2 været eksponentielt stigende. Link https://www.klimadebat.dk/grafer_co2udledning.php

Tabellen nedenfor viser korrelationen imellem globalt udslip af CO2 og temperatur i Grønland.

                                                  Temperaturen i Grønland bølger:

                                            På forsiden af bølgen     På bagsiden af bølgen

Temperatur i Grønland                  stigende                        faldende

Globalt udslip af CO2                   stigende                        stigende

Tidslængde                                    ca. 30 år                       ca. 30 år

Alt efter hvilken periode man vælger er korrelationen positiv eller negativ imellem temperatur og globalt udslip af CO2. Der er således ikke entydig sammenhæng imellem globalt udslip af CO2 og temperaturudviklingen i Grønland.

CO2 dominerer derfor ikke det grønlandske klima. Kan erfaringerne fra Grønland overføres til det globale klima?

TV og aviser fortæller igen og igen, at Grønland er hårdt ramt af global opvarmning. Fortællingen er ukorrekt. Klimaet bølger og det er igen blevet koldere. I sæsonrapport 2017 fortæller Polar Portal, at indlandsisen det år voksede med 44 Gt. I rapporten for 2018 kan man læse, at 2018 blev endnu et år med lav afsmeltning. Polar Portal drives i forening af DMI, GEUS og DTU Space.

Del på de sociale medier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*