Debatindlæg

Krügers brev X: Det moderne ekstremvejr!

Uddraget af Krügers brev X er lavet af Karl Iver Dahl-Madsen. Link til hele brevet her. Det bringes i uddrag for at koncentrere diskussionen på enkeltemner.

Hvorfor opleves det moderne ekstremvejr som noget ekstraordinært, noget der kun sker i vor tid? Det er der fire væsentlige grunde til.

For det første har IPCC, politikere, nyhedsmedier og lærere været dygtige til at indoktrinere os og en generation af børn og unge med, at nutidens vejr er helt ekstremt og skyldes den globale opvarmning og dens skræmmende følgevirkninger på grund af menneskets udledning af CO2. Det har været meget let at gøre den simple CO2-hypotese til folkeeje.

For det andet har vi indrettet vores hverdag ud fra den opfattelse, at klimaet stort set har været stabilt gennem generationer, og at et stabilt klima derfor er en selvfølge og en menneskeret, således som FN ́s tidligere højkommissær for menneskerettigheder Mary Robinson grotekst udtrykte det i 2009. Men klimaet har altid været under forandring.

For det tredje er vi blevet mange om at skulle dele de efterhånden begrænsede ressourcer. Vi har skovet uhæmmet, udrettet, udbygget og regeret – og det har bidraget til at forstærke de ulykker, der naturligt følger i kølvandet på det altid omskiftelige klimas ekstremvejr. En stormflod af samme størrelse som Bodil i 2013 ramte Roskilde Fjord i januar 1921, men uden at anrette skade; dengang boede der ingen i de områder, der blev ramt af stormfloden.

For det fjerde er den moderne nyhedsformidling i bogstavelig forstand blevet grænseløst effektiv. Fra sofaen hjemme i stuen oplever vi i skræmmende billeder fra nær og fjern det lunefulde vejrs voldsomme kræfter med død og ødelæggelser. Nyhedsmedierne udsætter os for et ”bombardement”, der kan forlede os til at tro, at dommedag er nær. Det har skabt et klimahysteri, der for mange har ført til en religiøs tilgang, selv for den tidligere præsident for IPCC, Rajendra Pachauri, der i et åbent brev til verdenssamfundet 15. februar 2015 skrev: – for mig er det ikke bare en mission, det er en religion. Tankevækkende at lederen af en så magtfuld organisation som IPCC er tilfreds med at tro fremfor at vide.

De klimaændringer med ekstremvejr, vi oplever i dag, er set tidligere og meget værre, selv inden for en overskuelig fortid. F.eks. lå perioden med flest landsdækkende storme i Danmark ifølge DMI i de kolde årtier omkring år 1900. Og i det vestlige middelhavsområde har nedbøren gennem tiden fulgt en naturlig svingning på omkring 200 år fra lange perioder domineret af nedbørsrige år til perioder domineret af regnfattige år og tørke. Man skal blot se tilstrækkelig langt tilbage i tiden, så vil man opdage, at historien gentager sig – men det ønsker IPCC ikke. Det er yderst sjældent, at offentligheden orienteres om det, og det kan man undre sig over.

Allerede i 1500-tallet havde man en klar fornemmelse af skyers betydning for klimaet. Her prøver bueskytter at forandre vejret ved at skyde op i skyerne.

Del på de sociale medier

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*