Klimarealisme i medierne, Vind og Sol

Elpriser i april

Den gode nyhed i april er, at den gennemsnitlige strømpris fortsætter sit fald, fra 86 øre/kWh i februar, 62 øre i marts og nu her i april kom den ned på 56 øre/kWh. Det er selvfølgeligt stadigvæk godt det dobbelte af prisen tilbage før 2020 – før den voldsomme udbygning med solceller i Danmark og ikke mindst i Tyskland, som vi jo er tæt forbundet med, hvad elforsyning angår.

Elpriserne i Danmark i april så ud som vist på fig. 1. Voldsomme udsving hver dag, og med maksimum-priser langt over en krone pr. kWh, en enkelt gang næsten 2 kroner. I mange dage når prisen ned i nærheden af nul, og vi havde også timer med negative priser: 74 timer for Jylland/Fyn og 58 timer for Sjælland og øerne. Gennemsnitspriserne for hele landet var negative i 60 timer.

Fig. 1: Elpriser time for time i april måned, gennemsnit for hele landet (blå kurve). Den røde kurve er 24 timers løbende middelværdier.

Fig. 2 viser kurven i flere detaljer for første uge i april. Man ser det mindre dyk om natten og så det dybe dyk hver dag, når solcellerne producerer godt.

Fig. 2: Udsnit af fig. 1 – for første uge i måneden

Fig. 3 er Energinets døgnbillede af situationen d. 4. april. Her ser man det fænomen, at vindmøllernes produktion reduceres betydeligt midt på dagen, det kiggede vi på for et par uger siden. Den gang blev der givet udtryk for, at det drejede sig om tvangs-standsning af møllerne fra Energinets side, men en venlig læser har gjort opmærksom på, at det lige så vel kan være ejerne af møllerne, der selv lukker ned for deres produktion, for at undgå at skulle betale negative priser. Om de så fortsat får en form for støtte er uvist.

Fig.3: Døgnbillede fra Energinet for 4. april. De lodrette grå søjler er forbruget.

Fig. 4 viser produktionen fra de danske solceller i de første 20 dage af april, sammenholdt med elprisen. Man ser tydeligt, hvordan prisen dykker hver dag, når solcellerne producerer.

Fig. 4: Produktionen fra solcellerne i de første 3 uger, sammen med elpriserne

Vi har allerede nævnt, hvordan de lavere priser udhuler økonomien i vind og sol, den såkaldte kannibalisering. Hver gang f.eks. solcellerne producerer godt, er priserne lave, og derved går ejerne glip af store indtægter. Man kan udregne tabet for perioden vist på fig. 4, hvor den gennemsnitlige elpris var 54 øre/kWh, mens solcelleejerne kun fik 30 øre/kWh. For hele måneden ser tallene værre ud, 56 øre/kWh i gennemsnit og 27 øre til solcellerne, dvs. under halvdelen af den forventelige pris. Det er måske ikke så mærkeligt, at der tøves med nye investeringer i solceller.

Nu har vi flere gange nævnt, at de danske kvaler ikke primært skyldes vores egen forsyning. På fig. 3 ser vi, at vores egen produktion ikke dækker landets forbrug, så vi må importere. Det gør vi så også fra Tyskland, der slås med en gigantisk overproduktion fra deres solceller. Det er vist på fig. 5, der viser samme uge som fig. 2.

Fig. 5: Tysklands elproduktion og -forbrug (sorte kurve) i første uge i april. Fra neden, geotermi, biomasse, brunkul, olie, naturgas, vandkraftlagre (blå), affald, havvind, landvind og sol (gul).

Her ser man, hvordan alle andre kilder til strøm skrues helt i bund hver dag omkring middag – for at skaffe plads til en solcelle-produktion, der når helt op på 46 GW ud af et forbrug på 55 GW, dvs. solcellerne tegner sig for 80%! Som vi så i Spanien for nyligt, leverer solceller hverken stabil frekvens eller spænding, så tyskerne er nødt til at køre med et minimum af deres kul- og gaskraftværker – og så i øvrigt slukke for stort set alle vindmøllerne. Det er jo intet mindre end grotesk!

Del på de sociale medier

2 Comments

  1. Michael Rasmussen

    Fuldstændig vanvittigt at vi skal indrette alt efter strømpriserne, og ikke omvendt.
    Det svarer til at firmaerne skulle indrette sig efter hvornår medarbejderne gad at komme på arbejde.
    Samtidig er strømmen dyrest om natten og om vinteren hvor der er mest behov for varme og lys.
    Alting bliver vendt på hovedet i disse tider uden fornuft.

  2. Hans Henrik Hansen

    “Det er selvfølgeligt stadigvæk godt det dobbelte af prisen tilbage før 2020”
    – hvortil (som vist tidligere omtalt?) kommer, at der også har været markante prisstigninger på transporten af el fra producent til forbruger!

    (Desuden medfører de svingende priser, at forbrugerne skal bruge tid – og energi (sic!) – på at følge prisudviklingen, hvis de vil tøjle deres elregning).

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*