Rejsebrev fra Australien
Vi hører jo konstant om masseblegninger bl.a. i Australiens Great Barrier Reef, og revenes dage skulle være talte for længst. I 2022 og 2023 var der imidlertid samtidigt forlydender om rekordstor udbredelse af de levende koraller, hvilket passer så dårligt med ideerne om blegning fremkaldt af stigende temperaturer.
I foråret 2024 kom der så en stor ny blegning, fremkaldt af temperaturstigningen, der fulgte med den nylige El Niño. Nu var det tæt på at være uigenkaldeligt slut med korallerne, fik vi at vide.
Deres Ærbødigste havde så her mulighed for at besøge The Great Barrier Reef, i en lokalt arrangeret tur. Man sejler fra byen Cairns i 90 minutter ud på havet og kommer så til Moore Reef. Her har arrangøren opført en flydende, men godt forankret platform, hvorfra det er muligt at snorkle eller dykke i vandet over koralrevet, se fig. 1.
Man kan også sejle en tur rundt med en båd med glasbund og platformen har en lille underetage, hvorfra man kan kigge ud på fiskene, se fig. 2.
Men snorklingen er selvfølgeligt det bedste, når man nu ikke er dykker, og det skal med det samme siges, at revet var i fantastisk stand. Der var koraller i alle regnbuens farver, 100% af området var dækket og der var et rigt dyreliv af fisk osv. Der var intet vidnesbyrd om blegning, måske på nær nogle få af de forgrenede koraller, der havde hvide spidser.
Den lokale biolog fortalte, at blegningen i fjor havde været meget omfattende, men korallerne begyndte at rette sig igen efter få uger, og på nuværende tidspunkt er måske 98% tilbage i fuld vigør. Havtemperaturen er faldet lidt igen, men som bl.a. Peter Ridd har påpeget mange gange, så er koraller dyr, der trives i varmen, og derfor ikke på længere sigt lider skade af en opvarmning på en grad eller to. Korallerne udskifter de alger, som de lever sammen med, og som hjælper med omsætningen af føde, med nogle, der tåler lidt mere varme.
Ét koralrev ud af 3000 er naturligvis ikke noget bevis for noget som helst, men det er bemærkelsesværdigt at finde eksempler på områder, der overhovedet ikke har taget skade af blegningen fra i fjor. Hvis højere temperaturer virkeligt var så farlige, så ville de vel gøre skade overalt?
Men hvad siger sagkundskaben? Vi har citeret Peter Ridd fra en samling af fem udtalelser, hvoraf de fire andre er mere eller mindre uenige med Ridd. Det sjove er imidlertid, at de er meget mere ukonkrete, når de f.eks. bliver spurgt om det faktum, at udbredelsen af korallerne var rekordstor i 2022-23. Her Terry Hughes, der er kendt for at bedømme omfanget af blegning siddende tørt og godt i en flyvemaskine et par hundrede meter over havoverfladen:
Udbredelse (i %) er en meget dårlig målestok for at bedømme ”helbredstilstanden” af et koralrev – fordi den fortæller ikke noget om pludselige ændringer i blandingen af arter, om størrelsen og alderen på de overlevende koraller eller hvor mange der kommer til eller dør.
Ove Hoeg-Guldberg (trods navnet også australsk forsker) svarer på spørgsmålet om, hvorvidt truslen mod revet er overdrevet:
Nej, tværtimod. Der er så megen videnskabelig dokumentation i hundredvis af fagfællebedømte videnskabelige artikler + professionelle oversigter udarbejdet af videnskabelige organisationer … hvoraf det store flertal konkluderer, at stigende havtemperaturer fra kul-, olie- og gasdrevne klimaforandringer er skyld i det.
Så fik vi lige troen på plads. Hoeg-Guldberg fortsætter:
Peter Ridds konklusion, at Great Barrier Reef ikke er i fare i øjeblikket, er ikke baseret på fakta. Vis mig et koralrev (som normalt er 15-20 år om at blive genoprettet), som kan vende tilbage til sin fulde stråleglans på 12 måneder (rent vrøvl). Hvis du kan, vil jeg æde min egen hat.
Hoeg-Guldberg må hellere lade være med at besøge Moore Reef, ellers kunne han måske få fordøjelsesvanskeligheder.
Men ikke alt er selvfølgeligt rosenrødt på Great Barrier Reef, hvad bl.a. Jennifer Marohasy utrætteligt gør opmærksom på. Der er følger af de midlertidige temperaturudsving, af tropiske cykloner og angreb af bl.a. tornet søstjerne. Men sådan har korallerne altid haft det; år med stor tilvækst afløses af år med blegning og tilbagegang. Men at det denne gang skulle ende helt galt, er der vist ikke nogen seriøs videnskabelig begrundelse for at tro. Men gerne en klima-alarmistisk tro.
Flotte billeder.
Jennifer Marohasy har også kritiseret måden man opgør det på, ved at tage et fly og flyve over revene og så fotografere derfra. Det vil give nogle blege billeder der ikke stemmer overens med virkeligheden.