Klima i Medier, Klimarealisme i medierne

Klimaforandringer og jordskred

I medierne cirkulerede der i september en historie om et voldsomt jordskred i Grønland. Fig. 1 viser et eksempel på en artikel fra The Guardian, hvor vi får at vide, at hele Jorden vibrerede i 9 dage efter jordskredet, der ”var uden fortilfælde” og viser ”virkningen af den globale opvarmning, ifølge forskere”.

Fig. 1: Før- og efter-billeder af situationen i Dickson-fjorden, overskrift i artiklen fra The Guardian.

The Guardian skriver, at der var tale om en 1200 meter høj bjergtop ved Dickson-fjorden på Grønlands østkyst (fig. 2), der formodedes at blive holdt oppe af en gletsjer. Gletsjeren smeltede pga. den globale opvarmning, og kunne ikke længere understøtte bjergtoppen, der styrtede ned og udløste en gigantisk tsunami med 200 meter høje bølger, der dog ikke rigtigt kunne komme ud af den snoede fjord og derfor skyllede frem og tilbage. Det kunne registreres med seismiske instrumenter over hele Kloden.

Fig. 2: Kort over Grønland med Dickson-fjorden angivet

Nogle bølger nåede dog helt ud af fjorden og nogle ubeboede lejrpladser brugt af fangere og det danske forsvar blev oversvømmet. Ingen mennesker kom noget til.

Medierne og nogle videnskabelige institutioner har gjort en del ud af sammenhængen med klimaforandringerne. Her GFZ Helmholtz Centre Potsdam:

Det er åbenlyst, at tilbagetrækningen af gletsjere, der tidligere fyldte hele dale, og optøningen af permafrost fører til flere jordskred. Klimaforandringerne accelererer afsmeltningen af gletsjerne og kan derfor forøge risikoen for kæmpe-tsunamier.

Nu er gletsjere jo pr. definition ikke stabile, de smelter, bevæger sig og får tilført mere materiale fra oven. De er således ikke specielt velegnede til at holde bjergtoppe tilbage, hvis disse er blevet nedbrudt så meget, at de ikke kan bære sig selv. Klipper forvitrer, især i områder hvor frost veksler med tøvejr. Vand trænger ind i klippernes sprækker, og når det fryser til is, udvider det sig og sprænger klippen i stykker. Der er tale om kolossale kræfter her, og de er hele tiden – og har altid været – i gang ude i naturen.

Med andre ord var jordskredet i Dickson-fjorden helt sikkert sket før eller siden, klimaforandringer eller ej.

Anthony Watts har på Climate Realism taget historien under behandling. Han påpeger bl.a., at de seismiske bølger ofte måles i forbindelse med kælvning af gletsjere, det eneste lidt usædvanlige her var de mange dage, man kunne måle rystelserne, men det skyldtes jo de helt specielle geografiske forhold.

Watts understreger også, at gletsjere smelter hvert år, og ikke er specielt egnede til at holde på vakkelvorne klippeformationer. Der er ikke i den seriøse videnskab nogen sammenkædning mellem jordskred og klimaforandringer. Man finder den heller ikke i IPCC’s berømte tabel 12.12 på s. 1856 i den videnskabelige del af Sjette Vurderingsrapport, et udsnit er vist på fig. 3.

Fig. 3: Uddrag af tabel 12.12 fra IPCC’s rapport AR6 WGI

Men medierne og de forskningsinstitutioner, der lever højt på klimasagen, griber enhver chance for at fremme deres mission og dermed sikre sig omtale og en fortsat lind strøm af penge. Det begræder Watts, og man kan kun give ham ret.

Del på de sociale medier

2 Comments

  1. Hans Henrik Hansen

    Mere om grønlandske gletschere her:

    http://www.hansogoline.dk/netv/Gletschere.pdf

  2. Greta Jo Larsen

    Tak for din information!

    I sommers kæftede DR løgnagtigt op om at vores hvide brede sandstrande ved Vesterhavet forsvinder på grund af vores CO2-udledning. Dette emne ved jeg tilfældigvis en masse om, fordi vi har købt sommerhus sådan et sted og undersøgte alt, hvad vi kunne finde på, fordi vi er meget glade for vores penge. Gid der er en advokat eller 2, der vil trække DR i retten og give dem en bøde så stor, så de aldrig lyver igen🥰

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*