Så er Søren Hansens glimrende bog trykt.
Og her er en anmeldelse fra Jens Mejer Frederiksen, som ved, hvad der er værd at vide om cement og beton på Cowi, Jens Mejer Frederiksen | LinkedIn
Hermed bevist – eller sådan burde det være…
Civilingeniør Søren Hansens nye bog “Fakta om grøn omstilling” gennemgår omhyggeligt de forskellige energiteknologier, som vi har afprøvet i Danmark. De indhøstede erfaringer, efter mange års afprøvning af disse forskellige teknologier bliver der redegjort for. Og vejen videre bliver beskrevet.
Søren Hansen er en aktiv klimarealist: Klimarealisme.dk og har for et par år siden udgivet bogen “Troen på klimaet”. Som kemiingeniør er SH således kompetent til kritisk at vurdere opnåede resultater og til at kvantificere/beregne potentialet i forskellige energiformer.
Bogen behandler de grundlæggende funktionskrav til et energisystem, der skal producere elektricitet til et moderne samfund som det danske. Trods det er bogen skrevet i et letforståeligt sprog. så alle kan være med. Desværre vil der nok være nogen, der falder fra på grund af den nøgterne redegørelse for de forskellige energiteknologier, disses fremskridt eller rettere mangel på samme. Men bogen kan læses på ca. 3 timer.
Bogen behandler omhyggeligt det grundlæggende krav til elektricitetsproduktion. Kravet lyder, at hvert sekund skal forbrug og produktion stemme præcis overens. SH beskriver, hvordan de fluktuerende energiformer (sol og vind) udfordrer vores elnet og hvordan en øget udbygning med mere energiproduktion fra vind og sol blot vil forværre situationen.
Det fremgår ikke eksplicit, hvem bogens målgruppe er. Men det er nærliggende at antage, at målgruppen er personer med interesse for grøn omstilling og energiforsyning, der for de fleste burde være to udtryk for det samme mål.
Det burde være nok med en så grundig og velunderbygget gennemgang af de faktiske forhold, men desværre er energipolitik i Danmark og flere andre lande styret af en tro på, at vi kan omstille vores nuværende energiforsyning til en energiforsyning med 100 % ”vedvarende energi”. SH redegør nydeligt for denne vildfarelse – og der er virkelig tale om en vildfarelse.
Bogen får fint perspektiveret situationen. Det kan godt være, at Danmark kan klare sig med energi fra biomasse, vind og sol, men det er ikke pga. systemets fortræffeligheder, men pga. gode naboer (så længe det varer).
Det er min anbefaling, at man giver sig tid til at læse bogen, så man bliver opdateret på situationens alvor. Især bør vores beslutningstagere læse bogen, så de opdager deres vildfarelse… Det kommer nok ikke til at ske, for som vi ved er det sværere at indrømme at man har taget fejl end at forstå hvad fejlen skyldes.
Danmark, Tyskland, England og Californien er eksempler på rige vestlige lande, som tror, at de kan være foregangslande for andre lande på jorden. Imidlertid går det så skidt (det er dyrt og det går langsomt) med den grønne omstilling (dvs. at få gjort energiforsyningen mindre CO₂-udledende og mindre ressourcekrævende) i disse lande, at det efter læsning af bogen bør være åbenlyst for enhver, at den grønne omstilling ikke kommer til at foregå på den måde som disse lande handler efter og stiller deres befolkninger i udsigt.
Desværre er vi kommet langt ud ad en blind vej og vi skal til at lave en U-vending for at komme tilbage på sporet imod at sikre os en ren og rigelig energiforsyning til fremtiden. Nokias negligering af potentialet i smartphones omkring 2007 vil historisk set være en bagatel i forhold til det, rige vestlige lande vil opleve mht. deres energiomstilling. Der er allerede spildt mange penge. Stop det snarest, vend om og gå en anden vej.
SHs redegørelse dokumenterer, at Hans Jørgen Jensens beskrivelse i bogen “Alt det ingen har fortalt os om atomkraft” af analogien mellem ’energiproduktion fra vind og sol’ og ’en barnepige, der kommer og passer børn, når det passer i hendes program og ikke når det passer forældrene’, er så præcis, at det skriger til himlen. Med et energisystem baseret på vind og sol skal vi udover et overudbygget distributionsnetværk til elektricitet og have et dobbelt system til energiproduktion eller backupsystemer af en sådan kaliber, at det bliver prismæssigt uinteressant.
Det burde ved at læse denne bog være muligt for den brede befolkning inklusive vores politikere at indse, at vedvarende energi dels medfører behov for dobbelte energisystemer, dels fører til kannibalisering i energiproduktionen. Og selvom kannibaliseringen skyldes overkapacitet og overproduktion og derfor kortvarigt lave priser (f.eks. hvis der er vind på en solrig dag), så medfører reguleringsproblemer, behovet og muligheden for at flytte elektricitet rundt og det påkrævede fulde backupsystem, så store samlede omkostninger, at elpriserne i de lande med det mest udbyggede system samtidig er de højeste i verden.
Jeg giver bogen fem ud af fem stjerner.
Bogen kan stadig bestilles til favørpris her: Kolbeins bøger – Dahl-Madsen