Klima i Medier, Klimarealisme i medierne

Klimaforandringer og dødsfald

Hvis man skulle gå ind og rette, hver gang et medie bringer noget rutine-alarmist-snak om klimaet, ville man være mere end fuldt beskæftiget. Efterhånden gentages de samme udsagn fuldstændigt bevidstløst af mediepersoner og kendisser, som aldrig har sat sig ind i sagerne selv og som i realiteten ingenting ved. Her er et eksempel fra noget der kalder sig The Conversation, hvor man begræder det mangelfulde resultat af det nyligt overståede COP29-møde:

Nogle mennesker vil måske synes, at en to-graders temperaturstigning ikke lyder så slemt – at en verden, der er en smule varmere ville være dejlig, eller at klimaforandringerne kun rammer andre. Det er en alvorlig fejltagelse som groft undervurderer den tidsalder med global død og menneskelige lidelser, som klimaforandringerne påfører os stort set uhindret.

Klimaforandringerne er over os, vi vil blive hjemsøgt af ulykker og død – med mindre vi ”forhindrer” den dvs. gennemfører den ”grønne omstilling”.

Forfatteren, en universitetsprofessor, fortsætter så med at tale om sit nyopfundne begreb: 1000-ton-reglen, der slår fast, at for hver 1000 ton CO2 vi udleder, vil et menneske dø før tid mellem nu og år 2100. De ideer har vi tidligere kigget på.

Artiklen i The Conversation fortsætter med at nævne alle de ting menneskene kan dø af, eller allerede dør af:

  • Hedebølger
  • Fejlslagen høst
  • Oversvømmelser
  • Tørke
  • Naturbrande
  • Havstigninger
  • Ekstremvejr (storme?)
  • Krig

Alt kan tilskrives klimaforandringerne, også det sidste punkt, krig og konflikter.

Løsningen ligger heldigvis lige for, vi skal bare have højnet folks bevidsthed:

Kendskab til det antal personer, der vil blive dræbt som følge af en beslutning om at åbne en ny kulmine eller et naturgas-anlæg, vil være en kraftig ansporing i retning af grønnere løsninger. Og på den anden side vil en viden om, at en investering i ”netto-nul” løsninger potentielt vil redde tusinder af menneskeliv, være en stærk tilskyndelse til klimavenlige beslutninger.

Vores gamle ven, Anthony Watts fra WUWT har skrevet en kommentar til alt dette nonsens. Han gør opmærksom på, at antallet af dødsfald som følge af ekstremvejrs-begivenheder er styrtdykket siden 1920-erne, Den gang døde der årligt næsten en halv million mennesker, nu er tallet faldet til knap 8000/år, en reduktion på 98%. Og i mellemtiden har vi haft både globale opvarmning og ”klimaforandringer”, men alt er i realiteten gået fra det værre til det bedre.

Det er korrekt, at antallet af dødsfald i forbindelse med varme er steget en smule, de seneste 20 år, se fig. 1. Stigningen er i alt ca. 116.000 mennesker. Men samtidigt er antallet af kuldedødsfald, der er ni gange højere, faldet med 283.000, hvilket er meget mere, end dødsfaldene pga. varmen er steget. Derfor har den globale opvarmning ind til videre haft en kraftig positiv effekt på døds-statistikkerne.

Fig. 1: De højere temperaturer har reduceret antallet af kuldedødsfald med 283.000 og antallet af mennesker, der er døde af varme er steget med 116.000. Den lodrette akse viser procenten af alle dødsfald, opgivet for 4-årige perioder.

Watts påpeger også det indlysende, at vores stigning i velstand har gjort os i stand til at tackle f.eks. orkaner eller oversvømmelser meget bedre, og derved sparet et kolossalt antal menneskeliv. Den udvikling har været meget mere effektiv, end en gennemført grøn omstilling nogen sinde ville være.

Del på de sociale medier

En kommentar

  1. Mikael Thau

    Enig i Watts vurdering.
    Sådan som jeg ser det ramte klimainitiativet muren i 2024.
    – COP 29 blev en fiasko.
    – Trump vandt massivt det amerikanske valg
    – Myten om at VE nu var så billigt at statsstøtte ikke længere var nødvendigt brød endeligt sammen
    – Verdens sikkerhedssituation har ændret sig, hvilket har flyttet regeringernes fokus væk fra klimasagen

    På det hjemlige plan ser vi det ene grønne projekt efter det andet blive standset med store tab til følge for investorerne. Disse har kvitteret herfor, hvilket tydeligt fremgår af aktiemarkedet. Statsministerens nytårstale kunne kun med det yderste af neglene inkludere klimasagen, hvor man fornemmede at dette kun blev nævnt af hensyn til det voldsomme signal ved en udeladelse.

    At klimasagen rykker ned på den internationale dagsorden tror jeg nu ikke vil standse en grøn omstilling. Verden vil fortsætte med en øget elektrificering til gavn og glæde for jordens befolkning, hvor nye effektive teknologier implementeres i takt med deres modning. Fantasiforestillinger tror jeg til gengæld vil få det sværere i forhold til at tiltrække investorerne.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*