Klimarealisme i medierne, Original Temperatures

Uventede varme pletter

Her er en videnskabelig artikel, der afslører et alvorligt problem inden for klimavidenskaben. Jorden har jo været hjemsøgt af hedebølger i de senere år. Det viser sig nu, at de store klimamodeller faktisk ikke er i stand til at simulere disse hedebølger, modellerne giver næsten konsekvent lavere tal for den maksimale temperatur. Det er nogle steder så grelt, at modellerne undervurderer udviklingen i maks. temperatur med 0,5 grader celsius pr. årti.

Situationen med de seneste års hedebølger er vist på fig. 1. Her ser man bl.a. tilfældet i den nordvestlige del af Nordamerika, samt hedebølgen i Nordvesteuropa, hvor England var i fokus.

Fig. 1: Fire eksempler på ekstreme hedebølger. Tv. den geografiske region, hvor de fandt sted, og th. de årlige maksimale sommertemperaturer i de pgl. regioner, fra 1950 og fremefter.

Artiklens forfattere har konstateret, at den nuværende generation af klimamodeller slet ikke er i stand til at simulere disse ekstreme tilfælde af varmt vejr. I indledningen påpeger de, at det er et alvorligt problem:

Vores resultater viser klart behovet for bedre at forstå og simulere drivkræfterne bag ekstrem varme og for hurtigt at nedbringe udledningerne af drivhusgasser for at undgå yderligere skader fra uventede tilfælde af ekstremvejr.    

Så på den ene side ved forfatterne ikke, hvad der skaber hedebølgerne, men på den anden side hævder de at vide, hvordan man kan forebygge dem. Det er vist ikke imponerende videnskab.

Artiklen er illustreret med eksemplerne vist i fig. 1. Her er den store hedebølge i Canada i 2021, og hedebølgen centreret omkring England i juli 2022. Hertil kommer et tilfælde i Sydamerika og det sydlige Afrika.

Cliff Mass har på sin blog analyseret hedebølgen i Canada i 2021. Det var en såkaldt 100-års-hændelse og de høje temperaturer var et resultat af et sjældent sammenfald af forskellige faktorer. Men Mass må afvise at hændelsen havde noget særligt at gøre med den menneskeskabte globale opvarmning, måske bidrog den med en enkelt grad, men så ikke mere. Det betyder selvfølgeligt, at selvom vi når ”netto-nul” i udledninger, så er der ingen garanti imod at en tilsvarende hedebølge optræder igen.

Hedebølgen i 2022 i England har vi været inde på. Trods World Weather Attribution’s sammenkædning med den globale opvarmning var de høje temperaturer snarere et resultat af uheldigt placerede vejrstationer, f.eks. på en flyvebase, som vi tidligere har beskrevet.

Når klimamodellerne ikke kan forudsige eller simulere hedebølgerne er det et tegn på, at de ikke beskriver vejret/klimaet særligt godt. Problemet her er således, at artiklen afdækker en svaghed ved modellerne, snarere end at den kan konkludere, at vi har behov for en grøn omstilling.

Del på de sociale medier

En kommentar

  1. Erling Petersen

    Ja men det er artiklens forfatter da heldig med. Så kan han sikkert få flere penge til nye modeller.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*