IPCC, FN’s Klimapanel, hævder, at temperaturen i de sidste 2000 år aldrig har været på et højere niveau end i nutiden. IPCC hævder ligeledes, at opvarmningen i nutiden udelukkende skyldes menneskelige udledninger af CO₂. Danske politikere, danske medier, DMI og mange forskere har købt denne fortælling.
IPCC er i høj grad inspireret af Michael Mann’s hockeystav- kurve, hvor temperaturen er rekonstrueret ved opmåling af træringe. Sådan ser IPCC’s egen hockeystav-kurve ud:
For IPCC gælder det om at bortviske eventuelle varmeperioder, som fandt sted før menneskelig udledning af CO₂ startede ved industrialiseringens begyndelse 1850/80. Hvis der før den tid og indenfor de sidste 2000 år har været en varmeperiode, så kan den ikke være fremkaldt af CO₂. Det skyldes, at indholdet af CO₂ i atmosfæren før industrialiseringen lå stabilt omkring 280 ppm. I dag er indholdet af CO₂ på 423 ppm.
Går vi længere tilbage end de sidste 2000 år af Jordens historie, så finder man perioder, hvor det var langt varmere end i dag, ligesom indholdet af CO₂ i atmosfæren var langt højere end i dag. Hverken dyre- eller planteliv blev skadet af langt højere temperatur og CO₂.
For 1000 år siden oplevede Europa en varmeperiode kaldet middelaldervarmen. Nogle forskere mener, at middelaldervarmen var et globalt fænomen. Andre forskerne mener, at middelaldervarmen kun var til stede i Europa og enkelte andre steder som i Grønland. IPCC har tilsluttet sig synspunktet om at middelaldervarmen var lokal, hvorfor middelaldervarmen ikke er synlig på IPPC’s hockeystav-kurve.
Vikingerne bosatte sig i Grønland i Den Middelalderlige Varmeperiode. Det var fra 984 til et eller andet tidspunkt i 1400-tallet.
Inden vi i det følgende vil koncentrere os om Grønland, så var det i den modsatte ende af Jorden i Antarktis også varmt i Den Middelalderlige Varmeperiode. Rent faktisk var det dengang varmere end i dag. Det viser en rekonstruktion af temperaturen, som er offentliggjort af Copernicus. Rekonstruktionen af temperaturen baserer sig på prøver taget ved iskerneboringer.
Selvom det i Antarktis var varmere end i dag, så var det stadig hundekoldt -41,7 grader.
På en klima-hjemmeside er vist analyser af iskerner fra Grønlands indlandsis, der viser, at temperaturen i nutiden er højere, end da vikingerne var i Grønland.
Det skal bemærkes, at vikingerne bosatte sig i det sydlige Grønland ude ved kysten, hvor det var varmere.
Et klimastudie fra 2023 påstår imidlertid, at det var så koldt, at gletsjerne i hele perioden, hvor vikingerne boede i Grønland, voksede.
Bedømt ud fra ovennævnte har der ikke været megen middelaldervarme i Grønland, men der findes imidlertid et studie, som på basis af prøver fra sedimenter mener, at det var lige så varmt i vikingetidens Grønland som i nutiden. Studiet er gennemført af Northwestern University.
Studiet fastslår, at vikingerne slog sig ned på Grønland i en varmeperiode, hvor det var 1,5 grader varmere end i perioderne før og efter. Vikingerne bosatte sig i området omkring Narsarsuaq, hvor den gennemsnitlige sommertemperatur var 10 grader som i dag.
Ligesom i dag må noget af indlandsisen dengang være smeltet og gletsjerne har trukket sig tilbage.
Studiet viser, at temperaturen før og efter vikingetiden var 1,5 grader lavere. Det viser, at Grønland oplevede klimaforandringer af samme størrelse som i dag, uden at det var udløst af CO₂. I Antarktis ser man det samme billede.
Vikingerne drev landbrug og arkæologer fra Nationalmuseet har dokumenteret, at byg var en af afgrøderne. Det viser ligeledes, at perioden var varm.
Man prøver at udviske middelaldervarmen selv i Grønland, når et klimastudie postulerer, at gletsjerne voksede, da vikingerne boede i Grønland. Til sidst trykkede de voksende ismasser Grønland ned. Det førte til stigende vandstand og det var stærkt medvirkende til at fordrive vikingerne fra Grønland, siger forskerne bag studiet. Dette studie, som byggede på modelberegninger fik megen medieomtale. CNN var et af de medier, som omtalte studiet. Men mon ikke Den Lille Istid også har spillet en rolle og har gjort det umuligt for vikingesamfundet at drive landbrug i Grønland?