Klimarealisme i medierne, Original Temperatures

Maj måneds globale temperatur

I denne omgang gik der lidt længere tid end normalt, men endeligt udkom grafen for den globale temperatur opdateret med maj måned. Det er jo som bekendt Dr. Roy Spencer fra University of Alabama, Huntsville (UAH), der står for kurven. Tallene er udelukkende baseret på satellitmålinger og bliver ikke redigeret, “homogeniseret” eller hvad man ellers kan finde på i forbindelse med de jordbaserede målinger. Derfor er satellitmålingerne nok det mest pålidelige vi har, hvis vi skal tale om “global temperatur”. Desværre går de kun tilbage til 1979, og før da er tallene betydeligt mere usikre.

Maj måned fortsatte den varme periode, som blev påbegyndt for ca. et år siden i forbindelse med den seneste El Niño, der dog nu er ved at klinge ud. El Niño’er giver altid en temperaturtop, fordi der trækkes varme op af vandet i Stillehavet ved passatvindenes hjælp. For maj endte vi på +0,90 grader celsius i temperaturanomali, sammenlignet med perioden 1991-2020.

DMI har allerede været ude at snakke om “rekordvarme” også her i maj måned, der blev den “12. måned i træk” med varmerekord. DMI nævner, at El Niño nok spiller en rolle, men fokuserer ellers mest på den menneskeskabte globale opvarmning, hvor Paris-aftalens mål om maks. 1,5 graders temperaturstigning nu er truet:

– Der er ingen tvivl om at kogepladen er brændende varm lige nu, og vi skal bestemt til at flytte hænderne, hvis det ikke skal fortsætte. Det sidste år har været over 1,5 grader, men der skal en længere periode på det niveau før en 1,5 graders målet fra Paris kan siges at være brudt.

DMI slutter med at udtale sig om nødvendigheden af hurtig “handling” dvs. grøn omstilling, hvilket dog må siges at ligge noget uden for instituttets ekspertise-område.

Her på siden og på Facebook er der i den senere tid skrevet en del om svovlforureningen af atmosfæren, den er nedadgående, fordi kraftværkerne og industrien er blevet bedre til at rense deres røg. Samtidigt er der nye krav til bunkerolien til skibe, den skal nu indeholde meget mindre svovl. Den mindre mængde svovl – dvs. SO2-partikler i luften medfører en reduktion i skydannelsen, der igen giver mere opvarmning fra Solens stråler. Mindre skydække kan i teorien godt forklare den opvarmning, vi har set de seneste 20-30 år, men hvor stor en rolle, den mekanisme faktisk spiller for den globale temperatur, er uvist.

Del på de sociale medier

4 Comments

 1. Svend Stouge

  En lille kort historie: Både TV2 og DR har travlt i disse dage op til EF valget med nyheder om klima på deres hjemmesider. De udsender nyheder om klimaopvarmingen og dens negative effekter på fremtiden og dette sker med rekordagtig hastighed. Udgangspunktet for medierne er pt udgivelsen af den nye rapport af den meteorologiske verdensorganisation (WMO), som med de sædvanlige dystre toner forudsiger verdens undergang. Midt i travlheden fremkom DR med den positive nyhed, at isen på Antarktis ikke er blevet mindre i de sidste 80 år. Dette skete med henvisning til en ny afhandling. Derimod på TV2 mente TV2’s meteorologer, at isen på Antarktis smelter med rekordhøj hastighed med stor fare for voldsom stigning af havniveauet.
  Det er jo uheldigt, at to store danske medier ikke er enige om klimaet på dette punkt og spørgsmålene er så hvem af dem man kan tro på og hvem er det, der ‘misinformerer’ den uforberedte læser.
  Det er efterhånden ret træls, at meteorologer/klimaforskere tror at de ved alt og kan skrive alt uden kritik eller faglig kontrol.

 2. BO PETERSEN

  Hej, Kan man ikke gå mere aktivt ind i forhold til medier, som TV 2 og DR at de konstant bevæger sig politisk ud i noget, de reelt ikke ved noget om. Jeg er dødfrustreret over meteorologers bevidste manipulation af menneskehedens manglende viden, der nu har spredt sig til videregivelse af vore politikere. Det er jo aldeles forfærdeligt at høre en politiker tale om klimaforandringer!

  • Karl Iver Dahl-Madsen

   Hej Bo. vi gør hvad vi kan men har brug for hjælp. Ring til mig hvis du vil hjælpe. 29638342

 3. Peter Villadsen

  Blot til information så er der også justeringer involveret i sattelitmålinger, der sker i forskellige højder i atmosfæren.
  Der mangler et usikkerheds interval på UAT graferne.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*