Klimaadfærd, Klimarealisme i medierne

Spøgelses-hvaler

Her er en lille historie om hvor langt ud, man kan komme i vore dage, når man kombinerer miljø, krænkelser, hensyn, wokeness og alt det andet, der er på mode. Denne gang er vi i Australien, hvor en domstol netop har standset et naturgasprojekt til havs af hensyn til nogle spøgelses-hvaler – eller om man vil, hval-ånder. Så nu er det ikke længere rigtige levende dyr, vi skal tage hensyn til, men derimod elementer i folks overtro.

Det drejer sig om et projekt ud for Australiens vestkyst til 16 milliarder australske dollars, og det ville kunne forsyne 8 millioner husstande med energi i 30 år. Ikke den slags energi, der kommer og går, som vindmøllerne præsterer, men energi, der er der, når der er brug for den.

Det viser sig, at området er hjemsted for nogle hval-ånder, der spiller en vigtig rolle for livet der. De fortæller fiskene, hvor de skal spise, hvor de skal parre sig og hvor de skal migrere hen. Hvis nu gasprojektet blev ført ud i livet, kunne det medføre, at hval-ånderne blev slået ihjel og derefter ville fiskene ikke ane, hvad de skulle gøre.

Hvor ved domstolen alt det fra? Det er en indfødt dame, Raelene Cooper, der er vogter for hval-ånderne og som taler med dem jævnligt. Og de taler til hende. De havde fortalt hende, at de ikke var glade for gasprojektet, hvilket sjovt nok også er holdningen blandt de lokale højtråbende miljøgrupper. Det var netop en af de miljøorganisationer, der sørgede for at sagen kom for retten.

Raelene Cooper

Dommeren valgte side og ønskede at beskytte hval-ånderne. Ikke at han direkte udtrykte tro på dem – det er der vist ikke nogen, der trods alt gør, men dommen havde som begrundelse, at den skulle beskytte den lokale kultur og forhindre, at den led skade.

De indfødte, aboriginerne, betragtes altid som ofre i Australien, uanset hvad, og det er nødvendigt i enhver henseende at tage hensyn til deres kultur. Også selvom det åbenlyst drejer sig om røverhistorier. Gasselskabet havde ellers allerede brugt ti år på dialogen med de indfødte, og havde i øvrigt aldrig hørt om hval-ånderne før.

Men dommen gik selskabet imod, og pålagde det at foretage yderligere undersøgelser, og det skulle i øvrigt betale alle Coopers omkostninger. 

Gad vide om vindmøller også bringer hval-ånder i fare? Hvis det er tilfældet, skulle vi måske overveje at opfinde nogen i Nordsøen, og derved få standset de utallige og hovedløse havvindprojekter, der er på vej.

Del på de sociale medier

6 Comments

 1. Greta Jo Larsen

  Jeg mister da al respekt for jura som sådan, når jurauddannede dommere dømmer på den måde. Når man bare kan sige hvad som helst pladder og dommeren tager hensyn til det. Grusom er dommen overfor virksomheden der kan levere billig og stabil strøm.

  Hvad synes juraverdenen om dette?
  Behøver vi at bruge ressourcer til at uddanne jurister? Med sådan en udvikling kan vi da bare trække lod om, hvem der skal være dommere i vores samfund?

  • Per Mikkelsen

   Bemærk at den konkrete dom drejer sig om at undersøge tingene grundigere. Det er sådan set fakta og dokumentation, dommeren beder om. I den sammenhæng drejer det sig om at beskytte borgere og samfundsinteresser (bl.a. natur) mod virksomheder.

   [Forkortet af red.]

   • Søren Hansen

    Gasselskabet havde allerede brugt 10 år på forundersøgelser af enhver art. Sagen her bliver kun til noget pga. rabiate aktivister, der ønsker at stoppe al aktivitet med fossile brændstoffer – og de trækker så domstolen – i al sin uvidenhed – med sig.

 2. Per Mikkelsen

  Yderligere undersøgelser, er konklusionen. Så mon ikke der er håb for gasselskabet?
  Mht. havvindmøller er det jo dokumenteret at fundamenterne på havbunden gør meget godt for miljø og diversitet. Alt vokser og fredes for trawlfiskeri mv.
  Så der er god ånd, naturmæssigt, ved møllerne.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*