Klimapolitik, Klimarealisme i medierne

Tilbage til 1700-tallet?

Blandt aktivister og klima-fokuserede politikere er der en stålsat tro på, at klimakrisen kan løses bare ved, at vi drastisk reducerer forbruget af fossile brændstoffer. Vi skal stoppe udvindingen hurtigst muligt, så går resten af sig selv. Præsident Joe Biden har lagt utallige hindringer i vejen for den amerikanske olie- og gasindustri. De danske politikere vedtog et stop for ny udvinding i Nordsøen og en Dan Jørgensen er hovedperson i en besynderlig alliance ved navn ”Beyond Oil and Gas”. Der drømmes!

Nu har Ronald Stein på WUWT skrevet en artikel, hvor han oplister nogle af de ting, vi i dag tager for givet i vores moderne samfund, men som i virkeligheden hænger på vores forbrug af primært olien.

Stein indleder med at beskrive, hvor afhængige vore moderne samfund er af en stabil elforsyning, sol og vind kan aldrig stå alene som energikilder. Det emne har vi været inde på mange gange her på siden, så i stedet kigger vi på olien i denne omgang.

  1. Uden olie vil vi se store tab af menneskeliv fra hungersnød, sygdomme, og vejrrelaterede dødsfald pga. mangel på mad, medicin og andre livsnødvendige produkter. Endvidere vil hele vores infrastruktur til transport blive nedbrudt. Alle de her nævnte ting er afhængige af genstande, fremstillet ud fra fossile brændstoffer.
  2. Uden olie ville vi drastisk reducere antallet af hjemløse, fordi deres telte og soveposer alle er fremstillet ud fra olie. De hjemløse bliver tvunget til at leve som huleboere i et primitivt samfund som vi havde før år 1800.
  3. Uden olie ville vi nedbringe udgifterne til pensioner til folk mellem 60 og 80 år, idet få mennesker vil opnå en alder højere end ca. 40.
  4. Uden olie vil der blive behov for langt færre universiteter, fordi der bliver ikke behov for læger på hospitalerne eller ingeniører til fremstilling af ting, der alle mere eller mindre er baseret på olie.

Vi kan her tilføje, at uden olie bliver der hverken bygget solceller eller vindmøller, eller resten af udstyret til den grønne omstilling. Alle led i produktionen er i dag drevet af fossile brændstoffer. Tilbage til Stein:

  • Vindmøller og solceller kan ikke medvirke til at fremstille noget som helst for samfundet, og heller ikke brændstoffer til fly, skibe eller rumprogrammet.
  • Vind og sol kan ikke fremstille nogen af de 6000 produkter, vi har i vores moderne samfund.
  • I dag bruger man stort set ikke olie i kraftværker til fremstilling af strøm, den bliver langt hen ad vejen omdannet til petrokemiske stoffer, der er grundlaget for næsten alle de moderne ting, vi har i dag, og som ikke fandtes før 1800-tallet.
  • Vi er blevet meget fokuseret på ting over de seneste 200 år, og Verdens befolkning er steget fra 1 til 8 milliarder mennesker, pga. alle de produkter og forskellige brændstoffer til transport, som vi ikke havde før år 1800.
  • Hvis Verdens ledere ønsker at frigøre Jorden fra brugen af råolie, hvor er så kilderne til backup, der kan fremstille køleskabe, dæk, asfalt, røntgenapparater, iPhones, aircondition og de andre 6000 produkter, som sol og vind ikke kan fremstille?
  • Råolie er uundværlig for menneskehedens trivsel i den forudseelige fremtid. Jagten på ”netto-nul” i 2050 uden først at have afklaret, hvad der skal erstatte olien i hele vores produktionskæde, som der er brug for ikke mindst i Den 3. Verden, ville være en af de mest ødelæggende tiltag i menneskehedens historie.
  • Uden råolie ville der ikke være noget, der kræver elektricitet! Alt, hvad der har brug for elektricitet for at kunne fungere, er fremstillet ud fra petrokemiske stoffer, det gælder alt fra computere, mobiltelefoner, kommunikation og ventilationsanlæg.
  • Indtil vi har fundet en erstatning for råolien til fremstilling af produkter til samfundet, kan Verden ikke undvære råolien. Så enkelt er det!

Hvis nogen skulle være i tvivl, så havde vi netop et ”netto-nul”-samfund før år 1800. Det var bl.a. karakteriseret ved:

  • Der var ingen produkter, der kunne sørge for opvarmning, nedkøling eller kunstvanding for at forhindre vejr-fremkaldte dødsfald eller skader.
  • Gennemsnitslevealderen var ca. 40 år.
  • Efter folk var blevet født, rejste de sjældent mere end 100 km fra deres fødested.
  • Der var ingen medicinindustri.
  • Der var ingen elektronik, computere eller mobiltelefoner.
  • Der var ingen infrastruktur til transport.
  • Der var ingen dæk eller asfalt til at fremme transporten.
  • Der var ingen fly, og dermed heller ingen lufthavne.
  • Der var ingen færger eller fragtskibe ud over sejlskibe.
  • Der var ingen kraftværker, hverken kul- eller naturgasfyrede, såvel som kernekraftværker eller vandkraft.

Så vidt Ronald Stein.

Livet før år 1800 var kort og brutalt, folk døde i en ung alder af banale infektioner, og sygdomme eller skader, som i dag let kan kureres med simple operationer, førte som oftest til en hurtig død. Et år med misvækst medførte udbredt hungersnød blandt den jævne befolkning, der kunne ikke komme nødhjælp ind langvejs fra, fordi andre lande ikke havde det nødvendige overskud og slet ikke mulighederne for at transportere eventuelle nødforsyninger.

Nu vil nogen indvende, at billedet males alt for sort her. Vi skal opbygge en ”netto-nul” energiforsyning, og der skal fremstilles flydende brændstoffer ved Power to X og biomasse. Hele industrien skal elektrificeres, så den ikke længere er afhængig af olien. Men, hele den indretning vil blive prohibitivt dyr i ressourcer (mineraler, metaller osv.) og penge og vil efterlade en forarmet befolkning her på Jorden. Og en forarmet befolkning har ikke bare et lavere forbrug (som nogen vil byde velkommen) men også en lavere social og sundhedsmæssig standard. Kommer man i økonomisk nød, har samfundet ikke råd til at give meget hjælp, og bliver man syg, vil behandlingen i sundhedsvæsenet være af langt lavere standard end i dag. Der er bare ikke råd til mere.

Er det det, vi vil?

Del på de sociale medier

10 Comments

  1. Per Lykke Lykke Larsen

    Pas på ikke at blive skingre og dermed ikke blive tagets seriøst.
    Det er klart at vores velstand bygger på fossilt brændstof. Både til energi, men også til petrokemi og særligt kunstgødning.
    Teknisk kan vi godt erstatte fossile brændstof med ren energi og vi kan også i nogen grad erstatte med kulbrinter fra elektrolyse, fx til kunstgødning.
    Om det fremover skal være vind/sol og dermed en kraftig fordyring, hvis vi skal have forsyningssikkerhed, eller kernekraft er jo mest et spørgsmål om hvor stor merpris samfundet kan eller vil bære, men..
    Det er vel meget få, der mener, at man ikke fortsat kunne anvende fossil olie til udvalgte ting fx til medicin.

  2. JENS JAKOB KJÆR

    De klimatroende vil tilbagerulle den industrielle revolution og bringe os tilbage til gamle dage. De bør tage ud på Frilandsmuseet i Sorgenfri og se hvordan livet var før den industrielle revolution. Den gang havde man slet ikke salonsocialister.

    • Skoleklasser skulle tage derud en vinterdag med kulde, regn og rusk.
      Så kunne de selv erfare, hvad Greta Thunberg præker

  3. Dines Jessen Petersen

    Sofie Carsten Nielsen har sagt, at vi skulle skamme os over alt det fossile vi har brændt. Havde vi ikke brændt det, havde vi ingen industri, og så havde Sofie Carsten Nielsen end ikke et vaskebræt at vaske sin alt for store garderobe på.

  4. Per Mikkelsen

    Den her artikel bliver interessant at genlæse i 2030. Spådommene om forarmet befolkning og økonomisk nød bliver givetvis umulige at bekræfte.
    Nok koster omstillingen 20-30 mia. kr. årligt de næste 5-10 år. Men det kan da højst presse væksten med rundt regnet en procent. Og når gevinster lokalt, nationalt og internationalt regnes, er det vist ikke så dårligt med den planlagte omstilling.

    [Forkortet af red.]

    • Søren Hansen

      Du får jo bare ikke tilnærmelsesvist en komplet grøn omstilling for så få penge, som du nævner her. Og du får i hvert fald slet ikke en stabil energiforsyning eller en produktion af varer, der kan gennemføres uden olien.

  5. Michael Rasmussen

    Det er, som før nævnt, det som vores politikere ønsker for os, som tak for at have givet dem deres vellønnede jobs. At køre alt i sænk med armod og massearbejdsløshed og hvad deraf følger af kaos og borgerkrig. De tænker nemlig kun kortsigtet på magt og penge til sig selv for enhver pris, og er fuldstændig ligeglade med vores fremtid.
    Det beviser alle deres handlinger desværre.
    Ronald Stein har nemlig fuldstændig ret i sine forudsigelser.

    • Erik Ravn

      Som jeg har skrevet før, tror jeg desvære de fleste politikere tror på det. Det kan man kalde dumhed, kynisme eller uvidenhed. Jeg hælder mest til det sidste og så en portion kynisme/opportunisme. En politiker der stiller spørgsmål ved den grønne omstilling er færdig i de fleste partier. (Sagde nogen Kejserens nye klæder)

      Derfor er artikler som denne vigtige, så flere og flere kan se hvad der egentligt er på spil. Jeg er sikker på, at langt de fleste mennesker ikke ved hvor meget olie faktisk fylder i vores liv.

      Med de nye store udbud af havvindmølleparker, skal Danmark være et center for P2X. Interessant at se hvad budene bliver. Et eller andet har Energistyrelsen vel lært af Storbritannien. P2X skal være redningsplanken og virksomhederne er naturligvis klar, hvis subsidier medfølger. Penge er i reglen ikke nogen dårlig motivationsfaktor.

      • Man bør ikke tilskrive folk ond vilje, hvis deres handlinger kan forklares med simpel uvidenhed/dumhed. Hvem var det nu, der sagde det!

        Hvad angår havvindmølleparker:
        Vi har i Danmark princippet, at “forureneren betaler”.
        At smide stærk variabel strømproduktion ud i vores fælles el-infrastruktur er en voldsom forurening. Udbuddene skal derfor indregne etablering af den nødvendige grundlastkapacitet til at udjævne/afhjælpe forureningen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*