Isbjørne, Pingviner og andre dyr, Klimarealisme i medierne, Vind og Sol

Vindmøller i retten

Vi har hørt om mange retssager, anlagt af klima-aktivister mod f.eks. regeringer eller store energiselskaber, hvor anklagen går på, at de sidste mange års CO2-udledninger har ”skadet” kloden og ødelagt sagsøgernes fremtid. Der er faldet adskillige afgørelser i sagsøgernes favør, med mere eller mindre uoverskuelige konsekvenser for vores samfund.

Det er meget mere sjældent, at retssagerne går den anden vej, men her skal beskrives et aktuelt tilfælde, hvor en sammenslutning af organisationer har slæbt myndighederne i retten. Sagen drejer sig om en påtænkt vindmøllepark i Atlanterhavet ved USA’s østkyst, nærmere bestemt ud for staten Virginia.

Sagsøgerne er en koalition af tre organisationer, hvoraf de mest kendte nok er The Heartland Institute og CFACT, Committee for a Constructive Tomorrow (”Komiteen for en konstruktiv morgendag”, der bl.a. står bag hjemmesiden Climate Depot). Sagsøgte er den amerikanske regering, der har givet tilladelse til selskabet Dominion Energy til opførelse af en 2,6 gigawatt stor vindmøllepark med i alt 176 møller, der skal placeres ca. 40 km fra kysten. Det er en kapacitet, der er større end hele Danmarks installerede havvind.

Sagen handler om beskyttelse af den nordatlantiske rethval, der er meget sjælden og truet af udryddelse. Situationen er ikke blevet bedre af, at flere hundrede hvaler er drevet døde i land i de seneste år (heriblandt 55 rethvaler), og der er en begrundet mistanke om, at mange af dødsfaldene skyldes forberedelserne til opstilling af havvindmøller. Bl.a. har projektmagerne kortlagt store havområder ved hjælp af sonar, hvor man betjener sig af kraftige lydsignaler. Det har vi beskrevet tidligere. Lyd-bragene forstyrrer hvalernes kommunikation og orientering, og derfor har mange forvildet sig ud i sejlruterne og er blevet ramt af skibe.

Sagsanlægget går på, at myndighederne har svigtet deres forpligtelser til at sikre bestanden af rethvaler, der menes at være helt nede omkring 350 individer. Sagsøgerne forlanger, at tilladelserne til Dominion tilbagekaldes og projekterne standses.

Fejlen begået af myndighederne er, at de ved vurdering af risikoen for hvalerne har behandlet hvert vindmølleprojekt for sig. Der er af præsident Joe Biden givet tilladelser til en hel stribe projekter – man drømmer jo om at få opstillet 30 GW inden årtiets udgang. Men i sådan et tilfælde er myndighederne forpligtet til at vurdere alle projekterne under ét for at fastlægge den samlede indflydelse på de truede dyr. Det han man ikke gjort.

Det normale i sager som den, der nu er anlagt, vil være, at projektet skal sættes på hold, indtil der falder en afgørelse. Sagsanlægget synes ikke uden muligheder for at få medhold, da rethvalerne anses for at være en kritisk truet dyreart, og så siger lovgivningen, at menneskelige aktiviteter ikke må føre til bare ét omkommet dyr. Det er svært at se, hvordan man kan fortsætte med mølleopstillingen med sådan et krav.

Dominion har udsendt en kort kommentar til sagsanlægget:

Den overvældende konsensus blandt offentlige myndigheder og videnskabelige institutioner er, at havvind ingen negative effekter har på dyrelivet i havet.

Ingen negative effekter? Støjen både fra sonar-målingerne men også den kommende pilotering, hvor stålrør skal bankes dybt ned i havbunden, vides at skade en masse dyr, de bliver midlertidigt døve, mister orienteringen, og det medfører alle mulige negative følger, som nævnt. Det ved myndighederne godt, og derfor har de jo haft et kæmpe system af tilladelser kørende, i øvrigt med en praksis, der har vist sig at være temmelig langt fra intentionerne med lovgivningen.

Men selvfølgeligt handler det her om klimaskræk og grøn omstilling. Lad Marc Morano fra Climate Depot få det sidste ord:

Jeg er CFACT taknemmelig for, at de er trådt frem og har anlagt sag med en så åbenbar stor chance for succes med at få standset disse monstrummer ude på havet. Det her er intet andet end en omdannelse af rethvalernes levested til et industriområde, og påstanden om, at disse vindfabrikker vil have nogen gavnlig indflydelse på klimaet, er latterlig.

Ja, både hvalerne og menneskeheden vil være godt tjent, hvis de møller aldrig bliver bygget.

Del på de sociale medier

2 Comments

  1. Auken og hans kobbel benytter sig som bekendt af ordet “forsigtighedsprincip”, hvis de støder på noget, som de ikke selv har forsket sig frem til.

    Mon ikke vi, af forsigtighedsgrunde, burde forbyde enhver vare- og persontransport?

  2. Peter Villadsen

    Skibsfarten har globalt haft en kæmpe impact på oceanernes intelligente pattedyr. Det er bare ikke en nyhed, ingen gider beskæftige sig med det og ingen kan ændre på det.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*