Debatindlæg, En grønnere planet, Klimapolitik

Dansk klimaindsats kørt i grøften

Den danske klimaindsats er kørt i grøften, og det er Mette Frederiksens skyld. Hun har organiseret regeringen på en sådan måde, at den falske grønne omstilling hører under Klimaministeren. Derimod hører den ægte grønne omstilling under Miljøministeren. Det betyder, at den ægte grønne omstilling stort set bliver ignoreret som et værktøj til at bekæmpe klimaforandringer. Den falske grønne omstilling gør ikke Danmark grønnere. Det gør den ægte grønne omstilling. Herudover forbedrer den ægte grønne omstilling danskernes livskvalitet samtidig med, at biodiversiteten understøttes.

Klimaministeren har travlt med at plastre Danmark til med solceller og vindmøller, men Klimaministeren overser, at Danmarks store havområde i kombination med ægte grøn omstilling er en væsentlig mulighed for Danmark til at reducere CO2. Det er Miljøministerens område, selvom det drejer sig om at bekæmpe klimaforandringer.

Harvard University fortæller i et informationsmateriale, at tang naturligt kan bekæmpe klimaforandringer. Informationen bygger i stor udstrækning på forskning fra den danske seniorforsker Dorte Krause-Jensen. En artikel i Aktuel Naturvidenskab omtaler Dorte Krause-Jensens forskning og har overskriften: ”Verdens tangskove modvirker global opvarmning”.

De tangskove, som omtales, er blæretang, som vokser på sten og klippegrund. Grønland har store arealer af tangskove. Som påvist af Dorte Krause-Jensen optager blæretangen CO2, og den optagne CO2 kommer ikke i omløb igen, men bliver begravet i havets dyb. De store mængder CO2, som hermed fjernes, indgår ikke i klimamodellerne, ligesom de store mængder CO2, som fjernes af Grønlands enorme tangskove, ikke indgår i Danmarks CO2 regnskab.

Ålegræsengene i Danmarks havområde optager og lagrer ligeledes store mængder CO2, og det burde interessere Klimaministeren. Det kulstof, som lagres under ålegræsengene kaldes blåt kulstof og det er ikke små mængder CO2, som på den måde bliver bundet. En artikel i Videnskab.dk fortæller på baggrund af oplysninger fra Dorte Krause-Jensen, at det i Danmark beløber sig til 5,9 millioner ton.

I en artikel i DM BIO fortæller Dorte Krause-Jensen om kulstoftilbageholdelse i blå skove:

  • Havets skove spiller også, ligesom skovene på land, en rolle som klima­buffer, da de bidrager både til dæmp­ning (mitigering) af klimaforandrin­ger og til klimaadaptation.
  • Dæmpning af klimaforandringer sker gennem kulstofop­tagelse og efterfølgende langtidstilbageholdelse.
  • Havets skove er meget produktive økosystemer med en primær­produktion på niveau med skov på land og optager derfor betydelige mængder CO2 fra vandet.
  • En del af løvfaldet fra denne produktion ophobes i havbunden som et kulstofde­pot under eksempelvis havgræsengene.
  • Samtidig tilbageholder havets skove partikler af orga­nisk stof fra vandet, fordi skovene dæmper bølgeenergien og dermed virker som partikelfælde.
  • Kulstofdepotet i hav­bunden under eksempelvis havgræsengene består derfor både af organisk kulstof fra skovene selv og fra tilførte par­tikler.
  • Denne dobbelte kulstoftilbageholdelse betyder, at havets skove kan akkumulere kulstof langt hurtigere end et tilsvarende areal af landjordens skove.
  • Iltfrie forhold i havbunden bidrager desuden til, at kulstoffet nedbrydes langsomt, og havets skoves kulstofdepoter er heller ikke i risiko for at blive tabt gennem skovbrande!
  • Globalt set er kulstofakkumuleringen i et givet areal af havgræsenge, saltmarsk eller mangrover mange gan­ge større end kulstoftilbageholdelsen i et tilsvarende are­al af landjordens skove.

Tænketanken Hav mener ligeledes, at der er stort potentiale i fangst og lagring af CO2 med ålegræs. En analyse fra tænketanken viser, at det er muligt at optage 47 millioner ton CO2, hvis vi genplanter 450.000 ha med ålegræs. Det svarer til det areal, som er forsvundet siden år 1900. Og det er ikke umuligt, hvad forsøg med udplantning i Horsens Fjord og andre steder viser. At rejse ny skov er meget dyrt, fordi staten skal opkøbe arealer. Den omkostning slipper man for ved genplantning af ålegræs.

Syddansk Universitet har gjort meget vellykkede forsøg med udplantning af ålegræs i Horsens Fjord. 2 år efter udplantningen var der skabt 70 gange flere skud.

En artikel i Ingeniøren fortæller at ålegræs binder kvælstof og udrydder alger. Det er klart Miljøministerens område, men det er en sidegevinst, hvis man genplanter ålegræs for at bekæmpe klimaforandringer.

Den ægte grønne omstilling gør sig også gældende på land, hvor man kan rejse skov. Træer kan optage og lagre CO2 i mange år. Hertil kommer, at mange klimastudier viser at skove skaber skyer, som køler klimaet. Denne forskning er gået upåagtet hen i Danmark, fordi den ægte grønne omstilling hører under Miljøministeriet, men burde ligge under Klimaministeriet.

Til slut skal nævnes, at både IPCC og NASA fortæller, at øget CO2 har ført til en langt grønnere verden i løbet af de sidste 30-40 år. NASA’s satellitmålinger viser, at det også gælder Danmark. Et grønnere Danmark opsuger og lagrer mere CO2. Det bliver også ignoreret, fordi Mette Frederiksen har lagt den ægte grønne omstilling under Miljøministeren. Hvornår bliver den ægte grønne omstilling lagt ind under Klimaministeren, hvor ægte grøn omstilling hører hjemme som et middel til at bekæmpe global opvarmning? Vi praler med at være verdensførende med vor klimaindsats. Det er vi måske også, når vi kun medtager den falske grønne omstilling. Den ægte grønne omstilling bliver ignoreret, hvorfor den danske klimaindsats  efter min mening er kørt i grøften.

Del på de sociale medier

3 Comments

  1. Hans G Petersen

    Energi og hvor den kommer fra

    Sverige har jo i længere tid gradvis udfaset atomkraft. Nu, i november, har svenskerne så omsider indset, at for at producere nok elektricitet, bæredygtigt, stabilt, grønt, billigt, må man have mere atomkraft. Vand alene og lidt vind er ikke nok. Så man har vedtaget en ny kæmpepakke hvis formål er at understøtte plan og konstruktion af mindst to store A kraftanlæg inden 2035 og ca 10 nye inden 2050. I Danmark udvikles pt bla a Seaborg’s ny små atomreaktorer. Men kun privat og til eksport. Det offentlige Danmark må ikke røre ved A kraft i medfør af lov fra 1985. Så DTU og de øvrige universiteter rører ikke ved A kraft.

    De fleste andre lande i EU gør nu som svenskerne (og finner). Men i Danmark vil vi kun have vind og sol, uagtet det er utilstrækkeligt og ustabilt og dermed uegnet til industri og og offentlige behov.

    Hvem er det lige, der mangler at vågne op? Miljø- eller Klimaministeriet eller – Statsministeriet?

  2. Michael Rasmussen

    Global opvarmning min bare.
    I 70erne var vi, ifølge politikerne, på vej mod den næste istid.
    I 80erne var vi på vej mod afgrunden.
    Nu er verden ved at brænde op.
    Om 20 år er blå mænd med UFOer ved at overtage Jorden, eller hvad politikerne ellers finder på.
    Bla bla.
    God Jul.

  3. Erling Petersen

    Vi er i 30 år blevet hjernevasket med påstanden om, at kloden er på katastrofal klimakurs, og at eneste redning er reduktion af atmosfærens indhold af CO2. Først skulle problemet løses med stop for kul og olie. Men da forbruget i stedet for er steget med mere end 50%, har man – uofficiel – opgivet. Men da politikerne i både Danmark og EU har bundet sig til nogle reduceringer, er de nød til at finde på noget andet, som ser ud af noget. Blandt andet elbiler, som reelt kører på el som hovedsagelig kører på strøm, der er fremstillet på kul, og derfor producerer mere CO2 end en benzinbil. Nu laver man så nogle højest usikre beregninger, som viser, at hvis vi revolutionerer/nedlægger landbruget, så kan det give meget store reduceringer

    I virkeligheden er vi ikke i en klimakrise, mere CO2 får næsten ingen betydning for klimaet og de meget dyre tiltag får næsten ingen betydning for mængden af CO2 i atmosfæren. Men det er vigtigt af forstå, at det ikke er væsentligt. Det afgørende er, at alle projekterne gør det muligt at fremstille et regneark, som viser, at vi opnår den reduktion som politikerne har lovet.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*