Klimarealisme i medierne, Tørke og Skovbrande

Gardasøen

Gardasøen i det nordlige Italien er hårdt ramt af klimaforandringerne, her i form af tørke og lav vandstand. Ifølge nogle medier er søen ligefrem ”udtørret”.

Vi kunne d. 5. maj i en avis læse, at:

Et af de steder er ved Italiens største sø, Gardasøen, hvor der er blevet registreret den laveste vandstand i 70 år. Billeder fra området viser turister, der vandrer rundt midt ude i søen, hvor man normalt ellers skal bruge en båd.

Men hvad er egentligt situationen i Gardasøen? Det har det tyske medie Klimanachrichten (”Klimanyheder”) kigget lidt nærmere på. Artiklen starter med at citere tysk presse for at vandstanden i Gardasøen er ”halveret”. Det lyder jo voldsomt.

Inden vi går videre, skal vi lige gøre det klart, at vandstanden i Gardasøen oftest udtrykkes som en måling tæt på vandkanten (på tysk: Pegelstand). De følgende tal er derfor ikke udtryk for søens totale dybde, den er i middel ca. 136 m og maks. 346 m. Men det er vandkant-målingerne, der optræder i medierne, når man taler om en ”halvering”.

Tyskerne har en hjemmeside, Gardasee.de, hvor man bl.a. kan se kurver over vandkantdybden år for år. Her kan man udvælge de år, man gerne vil se, og få vist kurver over vandstandens forløb. For de seneste 6 år ser billedet ud som vist på fig. 1. Her ser man, hvordan vandstanden i starten af 2023 var lavere end i de foregående år, efter en tør vinter med mindre snefald i Alperne end normalt. Vandstanden i april måned var ca. 80 cm lavere end f.eks. i 2019 på samme tid. De 80 cm skal så sammenlignes med gennemsnitsdybden på de 136 m. På det seneste er vandstanden i 2023 steget kraftigt og har for længst krydset linjen fra 2022.

Fig. 1

Men tørt ser det jo ud, så man kunne blive nysgerrig efter at se, hvordan det forholdt sig i tidligere år. Fig. 2 viser et udvalg af kurver fra de seneste 26 år. Her er der ikke mere nogen klar tendens i retning af lavere vandstand over årene. Det svinger meget fra år til år, men ikke efter noget fast mønster.

Fig. 2

Det må således konkluderes, at vandstanden i Gardasøen ikke har noget med nogen udvikling i klimaet at gøre, men er en følge af vejrets variationer i området.

Del på de sociale medier

2 Comments

 1. H. Dr One

  They also have a pumped storage plant, also pumping up water when needed for storage higher up.

  Ponale Hydroelectric Power Plant Pipeline in the end of the lake.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Ponale_Hydroelectric_Power_Plant

 2. Michael Johansen

  Det er jo også sjovt at medierne jo selv skriver ting som “laveste vandstand i 70 år”.
  Ok så for 70 år siden var det også lavt. Jamen så er det jo næppe usædvanligt. Igen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*