Arktis, Debatindlæg, Klimapolitik

Klima-alarmismens ofre

Børn og unge er de store ofre for klima-alarmisterne. Alarmisterne bruger klimaet i Arktis og herunder Grønland til at skabe klimafrygt. Det rammer især børn og unge, men det er grundløst.

Forskere, medier og politikere fører an i alarmismen. Seneste nye er, at DMI med støtte af Novo Nordisk Fonden har udarbejdet et alarmistisk undervisningsmateriale: I klimaforskernes fodspor. DTU Space og GEUS har også medvirket til udarbejdelsen af materialet.

DMI skriver, at eleverne kan udforske de radikale temperaturændringer i Arktis, og hvorfor temperaturen stiger op til 4 gange så hurtigt som resten af verden. Det er ikke rigtigt. I de sidste 80 år er temperaturen i Arktis ikke steget nævneværdigt, men klimaet bølger med store temperaturudsving. Når det er koldt, vokser både indlandsisen og havisarealet, og når det er varmt, skrumper det.

HadCRUT’s årlige temperaturmålinger for området nord for 70 grader, 1900-2023

Siden 1940 er den globale temperatur steget med 0,8 grad C. Udviklingen i Arktis er alt andet end radikal og temperaturen er ikke steget i de sidste 80 år (siden 1930-erne), hvorimod temperaturen er steget globalt.

Undervisningsmaterialet har satellitmålinger som udgangspunkt. Satellitmålinger starter først i 1978. På det tidspunkt er temperaturen i Arktis den laveste set over en 80-årig periode.

Eleverne skal, med baggrund i de radikale temperaturændringer, som DMI udtrykker sig, beregne, hvornår man kan sejle nord om Rusland til Asien.

I 1940 var det lige så varmt i Arktis som i nutiden. Havisen må derfor også dengang være skrumpet, inden den på grund af lavere temperaturer i Arktis igen begyndte at vokse..

Temperaturen i Arktis har tilsyneladende kulmineret i denne omgang. Det ses også på de senere års havisareal, som har stabiliseret sig.

I 2016 fortalte Jyllands-Posten med en af verden førende Arktis-specialister, Peter Wadhams som kilde, at man om 2 år ville kunne sejle over Nordpolen. Peter Wadhams er professor ved Cambridge Universitetet. Peter Wadhams tog fejl, for man kan ikke lægge en lineal ovenpå en alt for kort tidsserie og så tro, at udviklingen vil fortsætte. Det kan man ikke, men det er det som DMI, DTU Space og GEUS lægger op til i undervisningsmaterialet. Klimaet i Arktis og Grønland bølger, og det ignorerer man.

Putin har længe ønsket at åbne en sejlrute nord om Rusland, med indtil videre uden succes. I november forrige år kom isen tidligt og 20 skibe sad fast i 30 cm tyk is. Skibene kom kun fri ved hjælp af isbryderassistance.

Russisk atomdreven isbryder

Klimaet i Grønland bølger, og allerede i 2010 kulminerer temperaturen. Siden er det blevet koldere og indlandsisens accelererende afsmeltning ophører efter 2012.

Hvis vi analyserer massetabet før og efter, at den accelererende afsmeltning er ophørt, så ser vi en meget bemærkelsesværdig udvikling. Massetab inkluderer også indlandsisens tab ved kælvning.
Periode.                                  Samlet massetab i perioden
2002/2003 til 2011/2012                  2.486 Gt
2012/2013 til  2021/2022                 1.756 Gt

I de sidste 10 år har indlandsisens afsmeltning været markant mindre end i de foregående 10 år. Før man kan tale om klimaændringer, skal man have mindst 30 års data, men jeg mener alligevel, at det er uberettiget, når forskere og medier fortæller, at indlandsisen smelter mere og mere og havet stiger.

Kystdirektoratet har målt vandstandsstigningen i danske havne til at stige med 2 mm om året siden år 1900 og uden acceleration. De fleste steder i Danmark stiger landet og vandstandsstigningen er mindre end 2 mm pr. år. I København stiger vandstanden med 0,6 mm om året.

Der er ingen grund til at skræmme børn og unge. Det er velkendt, at mange børn og unge lider af klimaangst, og nogle vil ikke engang sætte børn i verden.

Det alarmistiske undervisningsmateriale bør trækkes tilbage.

Del på de sociale medier

En kommentar

  1. Karin Egede

    Alarmistisk eller oplysende? Måske https://www.dmi.dk/nyheder/2023/i-klimaforskernes-fodspor/
    faktisk er klimarealistisk på en anden måde ….. Klima er jo en Naturlig Evolution, som vi tænkende væsener fortsat skal lære at tilpasse os, ganske som andre fisk, fugle og nomadedyr:
    https://www.dmi.dk/nyheder/2023/machine-learning-skal-lure-sprakkerne-i-isen/
    https://faellesskabtollose.dk/fakta-toelloese-faelled/

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*