Energipolitik, Klimarealisme i medierne

Borgerlige ord om grøn omstilling

Den engelske Lord Frost var med til at forhandle Brexit, Det Forenede Kongeriges udtræden af EU. Han anses for at være noget af en stjerne i sit hjemland og her kommer han til orde i et interview om Verdens tilstand i dag. I det følgende giver vi nogle smagsprøver fra interviewet.

Lord Frost

England har 800.000 medarbejdere ansat i bilindustrien og de er ved at komme godt i klemme pga. overgangen til elektriske køretøjer. Den overgang er alt for forceret efter Frosts mening.

I praksis vil det vise sig umuligt at producere elbiler i England uden at handelsaftalen med EU bliver genforhandlet. Her kræves det, at 45% af delene i en bil skal komme fra EU eller England. Hvis de engelske bilfabrikanter ikke kan opfylde den betingelse, får de 10% straftold på salg i EU, og så bliver bilerne ukonkurrencedygtige. Batterierne til bilerne kommer primært fra Asien, og deres pris udgør op til halvdelen af bilens værdi.

Lord Frost:

Alle kan se, at vi ikke er klar. Elnettet er ikke klart, omkostningerne er for høje, alt hvad vi udretter er at skabe unødvendige problemer for vores egen industri.

Og ikke bare det, det er de fattigste der bliver ramt hårdest af omstillingen.

Vi får hele tiden at vide, at netto-nul i 2050 ikke bare er noget, der skal gøres, men det er også noget der bliver godt for os, og det vil føre til økonomisk vækst og alle vil få det bedre.

Det tror jeg ikke er rigtigt. Vi erstatter en række perfekte metoder til at fremstille elektricitet ved hjælp af gas og kernekraft, med dårlige metoder baseret på vind og sol, så hvorfor skulle man ikke forvente, at priserne stiger?

Hvis vi forlanger, at der skal bruges dårlig teknologi som varmepumper, så vil det ramme de fattigste hårdest. Hvis det er god teknologi, vil folk installere det under alle omstændigheder.

Hvis det er dårlig teknologi, er regeringen nødt til at tvinge folk til at tage den i brug.

[Varmepumper er god teknologi, men det kræver velisolerede huse med et varmesystem, der kan håndtere lave fremløbstemperaturer. Størstedelen af de engelske huse er dårligt isoleret og bruger store klodsede radiatorer. Så er varmepumper ikke nogen god idé, red.]

Lord Frost er ikke uenig i, at der er klimaforandringer nu. Han er heller ikke uenig i, at der er brug for en grøn omstilling for at bekæmpe den globale opvarmning.

Men det er ikke det samme som at sige, at vi befinder os i en klimakrise eller nødsituation, og det er ikke det samme som at sige, at vores eneste mulighed er netto-nul i 2050. Det er politiske valg, ikke videnskabelige.

Mere end nogen sinde, siden Ukraine-krigen, har vi brug for et produktivt energisystem. Et vi kan stole på og kan kontrollere. Lige nu går vi i den modsatte retning. Vi installerer upålidelig teknologi, der skal have backup. Vinden blæser ikke hele tiden, så man skal have backup for at udfylde hullerne. Nuvel, hvorfor skulle det ikke blive dyrere?

Hvorfor så ikke nøjes med backup-systemet og glemme alt om vindmølleparkerne? Med vores nuværende teknologiske stade er ideen om, at vedvarende energi skulle gøre os mere sikre, en total fejlslutning.

Lord Frost understreger, at det er så meget desto mere frustrerende, når vi udmærket godt kender løsningen:

Det er gas, og senere hen kernekraft – det er måden at nedbringe udledningerne på, så økonomien bliver styrket.

Det er ikke at reducere vores kapacitet til energiproduktion, knuse økonomien og få folk til at leve på en anden måde. Jeg tror ikke, at folk vil finde sig i det.

Vi har så meget skifergas her i landet som vi kunne udvinde. En skifergas-installation, der fylder det samme som Rådhuspladsen kan producere lige så meget energi som en vindmøllepark på størrelse med Dyrehaven.

Det ser ud til at lænkerne fra EU er blevet erstattet af nye netto-nul-lænker.

Ja, en masse netto-nul-lovgivning har vi arvet fra EU, og det er nu op til os selv at ændre på den, men det synes der ikke at være megen vilje til. Jeg tror, at folk blev fanget af den ideologi. De tror på budskabet uden at tænke alt for dybt over det.

Forfriskende at se endnu en toneangivende person, der tager afstand fra den hovedløse tro på den grønne omstillings velsignelser. Men Lord Frost er desværre nok heller ikke nok til at få politikerne til at begynde at tænke lidt mere over, hvad de er i færd med. Der er lang vej endnu.

Del på de sociale medier

2 Comments

 1. Erling Petersen

  Fremragende indlæg. Desværre er det ikke nok at sige det rigtige. Det er også nødvendigt, at få folk til at tænke over det vi skriver.

  • Hans Henrik Hansen

   “Desværre er det ikke nok at sige det rigtige. Det er også nødvendigt, at få folk til at tænke over det vi skriver”
   – nej, men det ser ud til, at eksempelvis Shell (og deres aktionærer?) omsider er ved at komme lidt til fornuft og handle i strid med ‘tidens toneklang’:

   “Shell is doubling down on making profits from fossil fuels and ramping up shareholder payouts as the oil giant seeks to woo Wall Street.”

   The company said it would expand its booming liquified natural gas business, while focusing other investment on “low carbon” technologies including biofuels, hydrogen, electric vehicle charging and carbon capture and storage.

   It made no mention of renewable energy sources such as wind and solar, which are attracting record investment internationally

   https://mailchi.mp/1023d56510b2/green-is-out-and-black-is-back-196667

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*