Energipolitik, Klimarealisme i medierne

Varmepumpe-vanvid

Vi har tidligere her på siden beskrevet hvordan den tyske energipolitik er på selvmordskurs, med lukningen af de sidste kernekraftværker og en satsning på sol og vind, der indtil videre har medført et rekordstort forbrug af kul i elforsyningen.

Den tyske politik styres af Robert Habeck fra partiet De Grønne, og i hans ministerium sad der en statssekretær, Patrick Graichen, der i overlegen stil fik ansat familie, venner og bekendte i nøglestillinger – helt uafhængigt af deres (manglende) kvalifikationer. Det gik sådan set fint nok, men samtidigt havde Graichen lidt problemer med at holde styr på pengene og reglerne for deres anvendelse i ministeriet, og meget modvilligt måtte Habeck bede ham om at gå af for et par uger siden.

Men troen på klimakatastrofen og behovet for drastisk handling trives i bedste velgående. Et af de store diskussionspunkter i tysk politik er nu den nye lov om opvarmning af huse. Allerede fra 1. januar 2024 – næste år – skal alle nye huse varmes op med brug af 65 % vedvarende energi. Traditionelt bruger man gas til opvarmning af bygninger i Tyskland, men det går selvfølgeligt ikke mere. De 65 % kunne i princippet opfyldes med biogas eller brint – men de er ikke til rådighed (og brint bliver det næppe nogensinde). Ellers er der fjernvarme, som ikke er særligt udbredt i Tyskland. Og herefter er den eneste reelle mulighed elektriske varmepumper.

Så Tyskland skal bruge enorme mængder af varmepumper allerede fra næste år, og der er stor tvivl om, hvorvidt de overhovedet kan leveres i tilstrækkeligt antal til alle de nye huse under opførelse – og om der er uddannede teknikere nok til at installere dem. Allerede nu er der historier om, at udendørs opstillede varmepumper i nattens mulm og mørke bliver demonteret og stjålet, og her er der problemer med forsikringen, fordi pumperne jo ikke er forsvarligt låst inde i husene.

En ny varmepumpe i Tyskland koster op i mod 100.000 kr.

De eksisterende naturgas- og oliefyr må køre videre, men ikke udskiftes, hvis de brænder sammen eller falder for 30-års aldersgrænsen. I så fald skal de udskiftes med en varmepumpe. EU er fremme med nye regler, der endda siger, at bare en reparation af et eksisterende fyr skal være forbudt, der skal ske udskiftning til varmepumpe. Ved salg af en bolig skal den nye ejer ligeledes foretage udskiftningen inden for 2-3 år.

Senest i 2045 skal alle olie- og gasfyr i Tyskland være væk.

Installation af varmepumper er ikke så enkel, som man skulle tro. To tredjedele af husene i Tyskland er opført før 1979, de er ikke godt isoleret og kan kun holdes varme ved at have høje temperaturer i varmeapparaterne. Skal varmepumpen, der kun giver lunkent vand, løse opgaven, skal huset derfor gennemisoleres, og der skal anlægges gulvvarme overalt, hvilket ikke er nogen simpel sag. Det bliver overordentligt kostbart for husejerne, mange 100.000 kr. pr. bolig.

Der er så yderligere en regel, der siger, at hvis husejeren er over 80 år gammel, kan der gives dispensation fra en udskiftningspligt. Der er også forskellige tilskudsordninger, men kun på 10-20%, hvilket næppe vil redde de fattige husejere.

Rolf Schuster, Klimarealismes leverandør af tal for energiforsyningen, sendte denne meget moderne og woke plakat ud. Det her er en anden – og meget politisk korrekt – løsning for trængte husejere i Tyskland:

Oversættelse: Mit oliefyr indentificerer sig nu som varmepumpe. Jeg beder om respekt herfor. Trans-varmepumper er varmepumper!
Del på de sociale medier

En kommentar

  1. Carsten Jensen

    GUT SO !
    Hvordan får jeg mon overbevist SKAT om, at min gamle Avensis 2004 (13 km/l) gerne vil være transpluginhybrid? En streamer i bagruden er vel ikke nok…

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*